opinii

Europa a ajuns în a doua fază a persecuției religioase

de Cătălin Sturza, Facebook

Aș spune că există trei trepte ale persecuției religioase.

Prima și cea mai largă este cea în care omul sau grupul care se întâmplă să dețină puterea reală în Stat și în societate, fie prin bogăție, fie prin poziția oficială, își guvernează cetățenii nu în conformitate de religia sau cu filosofia de viață a acestora, ci în conformitate cu propria religie sau filozofie de viață. Este persecuția exercitată de o mică minoritate care se întâmplă să dețină puterea materială sau instituțională și care își impune, prin forță, punctul de vedere propriu și ideologia proprie asupra unei majorități.

O a doua treaptă a persecuției religioase este atunci când nu doar că ți se cere conformarea la regulile minorității, dar ești penalizat, pedepsit, mai dur sau mai soft, atunci când te manifești în spiritul credințelor și valorilor tale.

În fine, o a treia treaptă de persecuție religioasă este atunci când grupul minoritar care a capturat puterea vrea să îi extermine sau să îi reducă la tăcere pe toți cei care mai îndrăznesc să-și asume identitatea religioasă devenită indezirabilă pentru conducători.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dacă e limpede că în țările unde grupările teroriste sunt puternice ne aflăm în a treia treaptă a persecuției religioase, care s-a manifestat, în istoria recentă, și în prigoana bolșevică asupra Bisericii – ne putem întreba ce fel de formă de persecuție religioasă există în prezent în țările europene?

După evidențe, ne aflăm în treapta a doua, anume a pedepsirii, simbolice sau reale, a celor care îndrăznesc să se manifeste în sensul valorilor creștine. Nu, nu este nicidecum o exagerare. Lucru dovedit și de faptul că până și BBC-ul altfel hipercorect politic și-a pus această problemă, în documentarul din 2010 „Sunt creștinii persecutați?”

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button