familieopinii

Epopeea aprobării referendumului continuă. Revizuirea se va amâna, cred, în toamnă

de Cristina Popescu, Facebook

Previzibil, Curtea Constituțională a respins sesizarea făcută de senatorii USR și câțiva din PNL cu privire la legea cadru a referendumului.

Nu a apărut încă vreun comunicat iar motivarea se va publica peste vreo trei săptămâni, cred, dar bănuiesc că a fost respinsă ca inadmisibilă, din punctul meu de vedere nu prea aveau dreptul să facă o nouă sesizare după ce precedenta fusese respinsă (am înțeles că o parte din senatorii PNL și-au și retras între timp semnăturile, vedem când va apărea decizia) – dar răul deja a fost făcut, revizuirea se va amâna, cred, în toamnă.

Foarte probabil președintele Iohannis va sesiza la rândul său Curtea după publicarea deciziei de azi -în cazul său ar fi prima sesizare după precedenta trimitere a legii la reexaminare.

Ceea ce trebuie reținut, totuși: cu toate că USR a invocat public (ca și PNL în prima fază) o presupusă eliminare a prerogativelor președintelui prin forma adoptată a legii contestate, pentru a justifica noua piedică pusă procesului de adoptare a legii, realitatea este că sesizarea lor concretă se referă la cu totul alte probleme, de natură tehnică, privitoare la imprecizia unor termeni folosiți în articolele modificate.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

De altfel, rolul președintelui nu a fost diminuat, pentru că nici în forma anterioară nu avea altă atribuție de îndeplinit decât să promulge legea de stabilire a datei referendumului, ceea ce ar putea face și promulgând prezenta lege, cea care stabilește criteriile de determinare a datei referendumului fără a mai fi nevoie de o lege distinctă.

Anyway, epopeea aprobării referendumului continuă, să așteptăm contestația președintelui și soluția pe care o va da CCR. Dacă va fi respinsă (ceea ce nu e 100% sigur, unii termeni într-adevăr nu sunt foarte preciși, rămâne de văzut însă dacă e și vreo problemă de constituționalitate acolo), în septembrie ar urma votul în Senat pe revizuire.

Citește mai multe articole de Cristina Popescu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button