Marxism cultural

Editorial în publicația britanică The Spectator: Cum se explică idioția elitelor liberale?

E nevoie de ani buni de studiu prost îndrumat ca să ajungi să nu-ți poți imagina că cineva poate vota pentru Brexit sau cu Trump.

trump_4-465x390

de James Bartholomew, în The Spectator
Traducerea: Radu Pădure, Evenimentul Zilei

De-ajuns! De-ajuns! De luni de zile, așa-zisele elite liberale scriu articole, dezbat la radio și la televizor, ținând predici (la propriu) și discursuri în care se luptă să înțeleagă aceste creaturi bizare: oamenii obișnuiți.

Elitele sunt năucite cum de ajung acești oameni să ia astfel de decizii perverse în legătură cu Brexitul și cu Trump. Sunt ei rasiști, înguști la minte sau pur și simplu stupizi? Indiferent de motiv, oamenii obișnuiți au fost categoric o dezamăgire.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Un moment, vă rog, doamnelor și domnilor! Haideți să o luăm invers! Să încercăm să le explicăm oamenilor simpli ce mână în luptă elitele liberale. Acestea se încăpățânează să rămână încremenite în anumite concepții stranii și îngrijorătoare. Sunt membrii lor spălați pe creier, snobi sau atât de rupți de viața reală încât nu înțeleg cum stau lucrurile? Care este patologia elitelor liberale?

De ce ar sprijini-o cineva pe Hillary Clinton – un insider de la Washington, fără scrupule, lipsit de charismă, cu înclinații socialiste? De ce avocații, clericii, BBC și, cu adevărat, oamenii cei mai educați sprijină UE – o organizație tot atât de suprasaturată de îngâmfare auto-suficientă pe cât este de corupție; una care a creat moneda euro, ce, la rândul ei, a lăsat milioane de oamenii fără slujbe; o organizație care amestecă un uriaș deficit de democrație cu incompetența în domeniul imigrației și al creșterii economice.

Se presupune că elitele ar trebui să fie educate. Atunci de ce sunt atât de proaste?

A! Aici este cheia. Cuvântul „educat”. Ce înseamnă „educat” astăzi? Nu mai înseamnă că oamenii educați știu multe despre lume. Înseamnă că au fost inoculați cu concepțiile și prejudecățile profesorilor lor. Au fost elevii unor oameni care ei înșiși au avut prea puțină experiență în lumea reală. Au fost îndoctrinați cu anumite idei. Iată câteva dintre cele mai importante.

Au fost învățați că capitalismul este rău în sine. Că este ceva care trebuie controlat în orice face de către un guvern altruist sau măcar trebuie redus la minimum. În schimb, ideea egalității este bună.

Este uimitor ca oamenii educați să creadă în astfel de lucruri, când ultima sută de ani a constituit o lecție brutală că adevărul este exact pe dos. Idealul egalității a provocat o teroare mondială și zeci de milioane de morți împreună cu o teribilă prăbușire economică.

În ultimii 30 de ani, dimpotrivă, de când China și India au adoptat măsuri mai pro-capitaliste, capitalismul a produs cea mai mare scădere a sărăciei din lume, din întreaga istorie.

Poate că știați, dar asta nu se învață la școală. Lumea academică este covârșitor de stânga și, prin urmare, manualele devin și ele tot mai de stânga. Acestea distorsionează faptele sau le omit.

Elitele au fost determinate să creadă că guvernele fac lucrurile să fie mai bune. Se învață despre „falimentul pieței”; despre „falimentul sectorului de stat”, nu.

În domeniul meu, studenții sunt învățați că totul a fost oribil în secolul XIX, în Marea Britanie, până când guvernele au reușit să salveze situația aducând cel mai mare nivel de trai de până atunci. Importanța covârșitoare a societăților de caritate, a spitalelor voluntare ș.a.m.d. a fost însă omisă.

Este pur și simplu propagandă stângistă. Însă alterarea în acest mod a educației îi afectează și pe cei care nu studiază istoria sau științele politice. Ajunge în Times, în The Guardian, sau, în America, în Washington Post sau New York Times. În Marea Britanie, BBC 4 este prelungirea propagandei universitare prin alte mijloace.

Între timp, de foarte devreme, ecologismul și reciclarea sunt predate mai degrabă ca doctrine decât ca teme de dezbătut. Copiii mei trebuie să raporteze la școală dacă au venit cu transportul public (bine), bicicletă (excelent) sau cu mașina (groaznic).

Fiica mea studiază franceza și a trebuit să scrie o compunere despre cât de minunată este reciclarea. Nu există analiza contra-argumentelor. De fapt, nu este prezentată nici un fel de dată pe care să se poată baza vreun contra-argument.

Asta nu este educație. Nu este un învățământ în care copiilor să li se stimuleze ideile și să gândească cu capul lor. Asta este anti-educație: să-i înveți ce trebuie să gândească. Este la fel de dogmatică precum era educația în Uniunea Sovietică. Măcar în Uniunea Sovietică mulți au înțeles că nu trebuie să creadă ceea ce li se spune. Acum, pentru că propaganda este mai puțin evidentă, elevii nu mai sunt vigilenți.

Unul dintre cele mai importante lucruri ce sunt învățate în școli și universități este că elevii nu trebuie, în nici o situație, să poată fi suspectați de rasism. Nu este suficient să tratezi cu respect persoanele de toate rasele. Trebuie să fii mai presus de orice bănuială decât nevasta lui Cezar. Acesta este unul din motivele pentru care elitele au fost împotriva Brexitului. Nu au putut suporta ca cineva să creadă că sunt de acord din motive rasiste. Aceasta, în mintea elitelor liberale, ar fi fost ceva îngrozitor.

Un alt principiu al dogmei este că femeile au fost oprimate, sunt oprimate și, pentru viitor, nimic nu este prea mult din ce putem face pentru ca ele să ajungă pe aceleași poziții ca bărbații – să ocupe tot atâtea posturi de directori, să aibă la fel de multe medalii ș.a.m.d.

Elitele au ajuns atât de pătrunse de doctrina feministă încât membrii acestora au fost convinși că toate femeile din Statele Unite vor vota împotriva lui Trump, după ce s-a aflat de remarcile sale vulgare, arogante despre pipăitul femeilor. Elitele au fost sigure că este „game over” pentru Trump. Însă femeile de rând au gândit altfel. Majoritatea femeilor albe a votat pentru Trump.

Oamenii obișnuiți au fost supuși aceleiași îndoctrinări ca elitele. Doar că au primit o doză mai mică. Au fost pe mâinile propagandiștilor o perioadă mai scurtă și au trăit în viața reală mai multă vreme. Ei nu citesc ziarele „quality”, nici nu ascultă Radio 4. Se uită la Sky Sports și la Dansez pentru tine. În felul în care percep ei viața, se bazează mai mult pe ceea ce văd cu ochii lor și trăiesc pe propria piele.

Educația mai completă a elitelor în ceea ce privește principiile-cheie explică de ce au fost pentru Rămânere (în UE) și Clinton. Au votat pentru Rămânere deoarece în acest mod au demonstrat că nu sunt rasiști ci internaționaliști toleranți. Nu au fost dezgustați de incompetența UE, deoarece au fost inculcați cu un respect irațional pentru guvern – chiar și guvernul UE. De asemenea, ei au perceput că UE este mai probabil să continue politicile ecologiste decât un guvern britanic ales. Ai putea spune că parcă au fost antrenați să voteze pentru Rămânere.

Și Clinton a bifat fiecare căsuță. Dorindu-și ca ea să câștige, membrii elitelor puteau demonstra cu ușurință cât de feminiști sunt. Ea reprezenta și întruparea altor principii-cheie: mai multă egalitate, mai mult guvern și anti-rasism.

Îți vine să zici: „Oare pot gândi cu capul lor?” Din nefericire, educația formală tinde să descurajeze prea multă gândire independentă, mai ales în ceea ce privește principiile-cheie.

Dacă, de pildă, un membru al elitei se trezește gândind că în mod normal este destul de greu să faci fetițele să fie captivate de trenulețe și pistoale, el trebuie să-și reprime imediat asemenea gânduri.

Unii rebeli reușesc să-și păstreze calitatea de a gândi liber, însă este notabil că multe dintre mințile cele mai originale, ca George Orwell sau Pascal, nu au călcat pe la universitate.

Să încercăm să înțelegem de ce membrii elitelor se irită atât de mult când alții nu le împărtășesc vederile despre Brexit sau Clinton. Parțial, este vorba de sentimentul unui drept. Oamenii vorbesc despre o cultură a dreptului cuvenit printre cei asistați social. Însă elita are propria cultură a drepturilor cuvenite. Ei cred că pentru că au studiat literatura engleză la Durham, înțeleg lumea mai bine decât un instalator din Croydon. Ei cred că sunt superiori și de aceea concepția lor trebuie să triumfe. Mai cred și că sunt superiori din punct de vedere moral pentru că țin la principiile despre care li s-a spus că sunt cele corecte.

Oricine pare să nu subscrie acestor principii categoric trebuie să fie un păcătos sau a fost înșelat îngrozitor de Daily Mail sau alte forțe ale răului.

Pentru elite este un coșmar ca lucrătura Diavolului să triumfe.

Ei sunt virtuoși. Ei știu cel mai bine. Ei sunt cei aleși. Ei au doar o încredere simbolică în democrație. Ei vor și fac totul să se impună.

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button