Două femei în căutarea tatălui biologic, donator de spermă, își găsesc zeci de frați vitregi. Ar putea avea mii
de Redacția Stiripentruviata.ro
Două femei sunt în căutarea tatălui lor biologic după ce au aflat că au fost concepute cu ajutorul unui donator de spermă și că au peste 30 de frați cunoscuți.
The Guardian relatează că Alexandra Eccles și Lyndal Bubke au fost concepute la Queensland Fertility Group cu material genetic de la „Donatorul 59”.
Prin site-ul Ancestry.com, Alexandra Eccles a reușit să dea de alți 32 de frați și surori vitregi – concepuți la fel, și se așteaptă ca numărul lor să fie de peste 100.
Din păcate, legea australiană nu-i dă dreptul să primească nicio informație privind istoricul medical, identitatea tatălui ei sau orice alte informații legate de conceperea ei. Această situație îi provoacă stres și anxietate.
„Întâlnirea cu primul dintre frații mei cunoscuți a fost extrem de emoționantă”, spune Alexandra Eccles. „Mi se pare absolut devastator. Sunt îngrozită când aud vorbindu-se de descendența mea. Am aflat că am fost la aceleași petreceri cu fratele meu vitreg când eram în liceu. S-ar fi putut întâmpla orice și nu am fi știut că suntem frați! Cu cât aflu că suntem mai mulți, cu atât înțelegerea acestui fapt devine mai apăsătoare.”
Lyndal Bubke a descoperit că a fost concepută prin donare de spermă abia după ce a vizionat un documentar pe Netflix intitulat „Tatăl nostru” și s-a gândit să-și facă un test ADN.
Atunci părinții i-au mărturisit totul. „A fost o perioadă destul de grea”, spune ea. „Este probabil unul dintre cele mai întunecate puncte din viața mea. Mă gândesc întruna că voi muri fără să știu niciodată totul cu adevărat și cu siguranță nu știu câți frați mai am și cine sunt aceștia.”
Femeia ezită să aibă propriii copii și compară industria fertilității cu Jurassic Park, un loc în care oamenii de știință fac tot ceea ce sunt capabili să facă fără să se întrebe dacă ar trebui să o facă. „Nu cred că ne-am oprit vreodată să ne gândim la consecințele faptului de a avea copilul biologic al altcuiva și de a nu cunoaște acea persoană”, spune Lyndal Bubke.
După ce a depus o plângere la Avocatul Poporului pentru Sănătate din Queensland, Lyndal Bubke a reușit să afle că Donatorul 59 a donat spermă de 325 de ori în cinci ani. Acest lucru ar putea avea consecințe devastatoare: fiecare donare de spermă poate fi împărțită în patru fiole separate. Întrucât dintr-o fiolă pot fi creați mai mulți embrioni, numărul de copii ai Donatorului 59 ar putea fi de ordinul miilor, ceea ce trimite la cazul altui donator – tot de la Queensland Fertility Group.
Astfel, Donatorul 188 ar putea fi tatăl a mii de copii, deși a donat mai puțin decât Donatorul 59. Donatorul 188 a făcut 239 de donații în patru ani și, după cum a subliniat unul dintre copiii săi, Shannon Ashton, este o cifră catastrofală.
„Documentul arată că eșantionul său a făcut patru fiole într-o singură zi, dar în unele cazuri o donație putea fi împărțită de până la 16 ori”, a declarat Shannon Ashton pentru Courier-Mail. „Mergând pe estimări minime, donatorul copiilor mei ar putea avea 956 de copii sau chiar peste 1000. Întotdeauna am știut că era un donator popular și propriile mele investigații au arătat că probabil a avut zeci de copii, dar aceste cifre m-au doborât. Mă simt atât de vinovată. Nu l-aș fi folosit niciodată dacă aș fi avut vreo idee despre ce se întâmplă. Nu este vina donatorului, eu am avut încredere în acest proces.”
Conform estimărilor lui Shannon Ashton, Donatorul 59 ar putea avea până la 5.200 de copii.
Potrivit Donor Conceived Australia (DCA), 60% dintre adulții din Australia concepuți prin donare de spermă nu au fost informați niciodată despre acest fapt.
În prezent, guvernul din provincia australiană Queensland ia în considerare posibilitatea de a le oferi copiilor concepuți prin donare acces la dosarele lor medicale, chiar dacă acest lucru încalcă promisiunea inițială a anonimatului și regulile de confidențialitate.
Reprezentanta DCA, Kate Drysdale, spune că aceasta ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă: „Este vital pentru bunăstarea fizică și psihosocială a persoanelor concepute prin donare”.