libertate de conștiință

Donald Trump la final de mandat: Nicio națiune nu poate prospera dacă pierde credința în propriile valori. Potențialul națiunii este infinit atât timp cât punem America pe primul loc / VIDEO & TRANSCRIPT

de Redacția Stiripentruviata.ro
Traducerea: Prodocens Media

„Dragi americani, acum patru ani, am lansat un efort național de reconstruire a țării, de a-i reînnoi spiritul și de a readuce guvernul în slujba cetățenilor săi. Pe scurt, ne-am angajat într-o misiune de a readuce măreția Americii, pentru toți americanii.

La încheierea mandatului de al 45-lea președinte al SUA, stau în fața dvs. mândru de ceea ce am realizat împreună. Am făcut ce am venit să facem și multe altele. În această săptămână, inaugurăm o nouă conducere și ne rugăm să reușească să ofere Americii siguranță și prosperitate. Le adresăm cele mai bune urări și le dorim noroc, care e foarte important.

Vreau să încep prin a le mulțumi câtorva dintre oamenii uimitori, care au făcut posibilă călătoria noastră remarcabilă. În primul rând, îmi exprim recunoștința imensă pentru dragostea și sprijinul spectaculoasei noastre prime-doamne, Melania. Cea mai profundă apreciere pentru fiica mea Ivanka, ginerele meu Jared și pentru Barron, Don, Eric, Tiffany și Lara. Îmi umpleți lumea de lumină și bucurie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Vreau să-i mulțumesc vicepreședintelui Mike Pence, minunatei sale soții Karen, și întregii familii Pence. Mulțumesc șefului meu de cabinet, Mark Meadows, membrilor devotați ai personalului de la Casa Albă și ai Cabinetului și tuturor oamenilor extraordinari din administrația noastră, care au luptat cu inima și sufletul pentru America.

De asemenea, vreau să mulțumesc unui grup cu adevărat excepțional: Serviciul Secret al Statelor Unite. Eu și familia mea vă vom fi pururi îndatorați. Recunoștința mea profundă tuturor celor din biroul militar al Casei Albă, echipelor Marine One și Air Force One, membrilor forțelor armate și forțelor de ordine de stat și locale, din toată țara noastră.

Mai presus de toate, vreau să mulțumesc poporului american. Să vă slujesc ca președinte a fost o onoare pe care n-o pot descrie. Vă mulțumesc pentru acest privilegiu extraordinar, pentru că asta este – un mare privilegiu și o mare onoare.

Nu trebuie să uităm niciodată că, deși vom avea totdeauna neînțelegeri între noi, suntem o națiune de oameni extraordinari, decenți, fideli și iubitori de pace, care își doresc ca țara să prospere și să înflorească și să aibă mult succes.

Suntem o națiune cu adevărat magnifică. Toți americanii au fost îngroziți de asaltul asupra Capitoliului. Violența politică este un atac asupra a tot ceea ce prețuim, ca americani. Nu trebuie tolerată. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne unim în jurul valorilor comune, să depășim ranchiuna partizană și să ne croim destinul.

Acum 4 ani, am venit la Washington ca singurul outsider care a câștigat vreodată președinția. Nu eram politician, ci constructor, privind orizontul și imaginându-mi posibilități infinite. Am candidat la președinție, fiindcă știam că înaintea Americii stau piscuri care abia așteaptă să fie cucerite. Știam că potențialul națiunii este infinit, atât timp cât punem America pe primul loc.

Așa că am lăsat în urmă viața mea anterioară și am pășit într-o arenă foarte dificilă, dar plină de diverse oportunități, dacă lucrurile sunt făcute cum trebuie. America îmi dăduse atât de multe și am vrut să dau ceva înapoi.

Alături de milioane de oameni patrioți și muncitori, am creat cea mai mare mișcare politică din istoria țării noastre și cea mai performantă economie din istoria lumii. Sloganul a fost „America First” pentru că am vrut să readucem măreția Americii. Am restabilit principiul că o națiune există pentru a-și servi cetățenii. Agenda noastră n-a vizat dreapta sau stânga, republicanii sau democrații, ci binele întregii națiuni. Cu sprijinul și rugăciunile poporului american, am realizat mai mult decât ar fi crezut oricine că se poate. Nimeni nu ne dădea nicio șansă.

Am adoptat cel mai mare pachet de reduceri și reforme fiscale din istoria americană. Am anulat mai multe reglementări birocratice decât orice altă conducere. Am corectat acordurile comerciale deficitare, ne-am retras din oribilul parteneriat trans-pacific și din imposibilul acord climatic de la Paris. Am renegociat acordul unilateral cu Coreea de Sud și am înlocuit NAFTA cu inovatorul USMCA – adică Mexic și Canada – un acord care a funcționat foarte bine.

Foarte important, am impus tarife istorice asupra Chinei și am încheiat cu ei un nou acord extraordinar. Dar, înainte ca cerneala de pe el să se fi uscat, noi și întreaga lume am fost loviți de virusul din China. Relația noastră comercială se schimba rapid. Miliarde de dolari intrau în SUA, dar virusul ne-a forțat să ne îndreptăm într-o altă direcție. Întreaga lume a suferit, dar America a depășit alte țări din punct de vedere economic, datorită economiei incredibile pe care am construit-o. Fără temelie și echilibru, n-am fi reușit să avem unele dintre cele mai bune cifre economice pe care le-am avut vreodată.

Am deblocat resursele energetice și am devenit primul producător mondial de petrol și gaze. Prin aceste politici, am creat cea mai performantă economie din istoria lumii. Am relansat crearea de locuri de muncă, ajungând la un șomaj redus pentru afro-americani, hispanici, asiatici, femei – aproape toată lumea. Veniturile și salariile au crescut, visul american a fost reaprins și milioane au ieșit din sărăcie în doar câțiva ani. A fost un miracol. Bursa a stabilit un record după altul, cu 148 de valori maxime în această perioadă, crescând pensiile oamenilor muncitori din toată țara. Fondurile de pensie sunt la un nivel la care nu au mai fost niciodată, atât înainte de pandemie și după ea.

Am reconstruit baza de producție americană, am deschis mii de fabrici noi și am reactivat sintagma: „Fabricat în SUA”. Pentru a îmbunătăți viața familiilor obișnuite, am dublat alocația pentru copii și am aprobat cea mare mărire de buget pentru creșterea și educația copiilor. Împreună cu sectorul privat, am asigurat formarea profesională a peste 16 milioane de americani pentru locurile de muncă de mâine.

Când ne-a lovit cumplita pandemie, am produs nu unul, ci două vaccinuri, în timp record, și vor urma mai multe. Au spus că nu se poate face, dar am făcut-o. L-au numit și îl numesc în continuare un „miracol medical”. Unei alte conduceri i-ar fi trebuit 3, 4, 5, poate până la 10 ani pentru a dezvolta un vaccin. Noi am făcut-o în nouă luni.

Deplângem toate viețile pierdute și ne angajăm, în memoria lor, să învingem, odată pentru totdeauna, această cumplită pandemie. Când virusul a îngenuncheat economia mondială, noi am lansat cea mai rapidă redresare economică din istoria țării. Am depășit 4 trilioane de dolari în ajutor economic, am salvat sau am sprijinit peste 50 de milioane de locuri de muncă și am redus rata șomajului la jumătate. Acestea sunt cifre pe care țara noastră nu le-a mai văzut.

Am introdus alegerea și transparența în domeniul asistenței medicale, am înfruntat marile companii farmaceutice în multe moduri, dar mai ales am introdus clauza națiunii celei mai favorizate, prin care vom avea cele mai mici prețuri la medicamente din lume. Am asigurat îngrijire medicală pentru veterani și bolnavi în stare terminală.

A făcut o reformă crucială a sistemului de justiție penală. Am numit 3 judecători la Curtea Supremă și aproape 300 de judecători federali care să aplice Constituția așa cum a fost scrisă.

Ani de zile, poporul a cerut conducerii să securizeze granițele. Mă bucur să spun că am răspuns la acest apel și avem cele mai sigure granițe din istoria SUA. Le-am oferit bravilor ofițeri de frontieră și imigrație instrumentele necesare pentru a-și face treaba cât mai bine, pentru a aplica legile și a apăra siguranța Americii. Lăsăm cu mândrie următoarei conduceri cele mai eficiente măsuri de securitate la frontieră puse în aplicare vreodată. Între ele sunt acordurile istorice cu Mexic, Guatemala, Honduras și El Salvador și aproape 725 de km de zid.

Am redat americanilor puterea în țară și conducerea în străinătate. Lumea ne respectă din nou. Vă rog să nu risipiți acest respect.

Ne-am apărat suveranitatea prin poziția adoptată la ONU și prin retragerea din acordurile globale unilaterale, care nu ne-au servit niciodată interesele. Țările NATO plătesc acum sute de miliarde de dolari în plus, față de acum câțiva ani. Era nedrept să plătim pentru restul lumii. Acum lumea ne ajută.

Poate că cel mai important dintre toate, am cheltuit 3 trilioane de dolari pentru a echipa armata americană cu produse fabricate în SUA. Am lansat prima nouă ramură a Forțelor Armate din ultimii 75 de ani – Forța Spațială. Primăvara trecută, am văzut la Kennedy Space Center din Florida cum astronauții americani pleacă în spațiu în rachete americane, prima dată după mulți ani.

Ne-am revitalizat alianțele și am adunat națiunile lumii, pentru a face față Chinei, ca niciodată.

Am eradicat califatul ISIS și l-am executat pe fondatorul și liderul său, Al-Baghdadi. Am înfruntat regimul iranian opresiv și am ucis teroristul nr. 1 în lume, măcelarul iranian Qasem Soleimani. Am recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului și suveranitatea israeliană asupra înălțimilor Golan.

Ca urmare a diplomației îndrăznețe și a principiilor realiste, am încheiat o serie de acorduri istorice de pace în Orientul Mijlociu. Nimeni nu credea că se poate întâmpla. Acordurile Abraham au deschis porțile către un viitor de pace și armonie, nu de violență și vărsare de sânge. Sunt zorii unui nou Orient Mijlociu și ne aducem soldații acasă. Sunt deosebit de mândru că sunt primul președinte din ultimele decenii care nu a declanșat niciun război.

Mai presus de orice, am reafirmat ideea sacră că, în America, guvernul răspunde în fața poporului. Lumina noastră călăuzitoare, convingerea noastră neclintită este că existăm pentru a servi minunații cetățeni ai Americii. Loialitatea noastră nu este față de interesele corporațiilor sau ale entităților globale, ci față de copiii, cetățenii și pentru națiunea noastră.

Ca președinte, principala mea prioritate a fost interesul lucrătorului american și al familiei americane. N-am ales cel mai ușor parcurs ci, de departe, pe cel mai dificil. Nu am căutat abordarea care să primească cele mai puține critici. Am intrat în bătăliile cele mai dure și am făcut cele mai dificile alegeri, fiindcă pentru asta m-ați ales. Nevoile voastre au fost primul și singurul meu obiectiv.

Sper că cea mai mare moștenire a noastră va fi ca poporul american să fie iarăși la conducerea țării. Am restabilit autonomia și ideea că, în America, nimeni nu este lăsat în urmă, pentru că toți contează și toți trebuie ascultați. Am luptat pentru principiul demnității egale, tratamentului egal și drepturilor egale pentru toți cetățenii, fiindcă am fost creați egali de Dumnezeu. Oricine are dreptul să fie tratat cu respect, să se exprime și să fie ascultat de conducători. Sunteți loiali țării, iar administrația mea v-a fost întotdeauna loială.

Am lucrat la crearea unei țări în care fiecare cetățean să-și găsească un loc de muncă bun și să-și susțină familia. Am luptat pentru comunități în care orice american să fie în siguranță și școli în care orice copil să poată învăța. Am promovat o cultură a respectării legilor, a cinstirii eroilor, a păstrării istoriei și a aprecierii cetățenilor care respectă legea. Americanii trebuie să fie mândri de tot ceea ce am realizat împreună. Este incredibil.

Acum, la plecarea de la Casa Albă, mă gândesc la pericolele care amenință neprețuita noastră moștenire. Că cea mai puternică națiune din lume, America se confruntă cu permanente amenințări și provocări din afară. Dar, cel mai mare pericol cu care ne confruntăm este pierderea încrederii în noi înșine, a încrederii în măreția noastră națională. O națiune nu este mai puternică decât spiritul ei. Nu suntem mai dinamici decât mândria noastră și mai vibranți decât credința care sălășluiește în inima americanilor.

Nicio națiune nu poate prospera pe termen lung dacă pierde credința în propriile valori, istorie și eroi, fiindcă acestea sunt înseși sursele unității și vitalității noastre. Ceea ce a ajutat totdeauna America să triumfe asupra marilor provocări din trecut a fost convingerea neclintită și fără rușine în caracterul ei nobil și în scopul ei unic în istorie. Nu trebuie să ne pierdem niciodată această convingere. Nu trebuie să renunțăm niciodată la încrederea noastră în America.

Secretul măreției naționale este identitatea națională comună. Trebuie să ne concentrăm asupra moștenirii pe care o avem în comun. În centrul acestei moșteniri stă convingerea puternică în exprimarea liberă și în dezbaterea deschisă.

Doar dacă uităm cine suntem și cum am ajuns aici am putea lăsa ca cenzura politică și punerea pe lista neagră să se instaleze în America. E de neconceput. Împiedicarea dezbaterii libere și deschise încalcă valorile și tradițiile noastre fundamentale.

În America, nu impunem conformitatea absolută, ortodoxia rigidă sau coduri punitive de exprimare. Pur și simplu, nu facem asta. America nu este o națiune timidă, de oameni supuși, care trebuie să fie adăpostiți și protejați de cei cu care nu suntem de acord. Nu suntem așa și nu vom fi niciodată.

Timp de aproape 250 de ani, în fața tuturor provocărilor, americanii au apelat întotdeauna la curajul, încrederea și independența noastră de neegalat. Acestea sunt trăsăturile care au determinat milioane de oameni obișnuiți să se așeze pe un continent sălbatic și să-și facă o viață nouă în marele Vest. Dragostea profundă pentru libertatea dată de Dumnezeu a fost cea care i-a determinat pe soldații noștri în luptă și pe astronauții noștri în spațiu.

Gândindu-mă la ultimii patru ani, o imagine îmi vine în minte, mai mult ca orice altceva. Ori de câte ori călătoream pe șoselele țării, mii și mii de oameni ieșeau cu familiile, ovaționau trecerea noastră și fluturau cu mândrie marele nostru steag. Asta m-a impresionat întotdeauna profund. Știam că n-au ieșit doar să-și arate sprijinul pentru mine, ci sprijinul și dragostea pentru țara noastră.

Suntem o republică a cetățenilor mândri, uniți de convingerea noastră comună că America este cea mai mare națiune din istorie. Suntem și trebuie să fim întotdeauna un tărâm al speranței, al luminii și al gloriei, pentru toată lumea. Aceasta este moștenirea prețioasă pe care trebuie să o protejăm la fiecare pas.

În ultimii patru ani, am muncit pentru a face exact asta. De la o sală plină de lideri musulmani în Riyadh, la o mare piață de polonezi în Varșovia, de la tribuna Parlamentului coreean până la cea a Adunării Generale a ONU și de la Orașul Interzis din Beijing până la poalele muntelui Rushmore, am luptat pentru voi, familiile voastre și pentru țara noastră. Mai presus de toate, am luptat pentru America și pentru tot ce reprezintă ea: sigură, puternică, mândră și liberă.

Pregătindu-mă să predau puterea unei noi conduceri, miercuri la prânz, vreau să știți că mișcarea pe care am început-o abia începe. N-a existat niciodată așa ceva. Credința că o națiune trebuie să-și servească cetățenii nu va scădea, ci va deveni mai puternică în fiecare zi.

Atât timp cât poporul american are o iubire profundă și devotată de țară, atunci nu este nimic imposibil. Comunitățile noastre vor înflori. Poporul nostru va prospera. Tradițiile noastre vor fi prețuite. Credința noastră va fi puternică. Iar viitorul nostru va fi mai luminos ca niciodată.

Părăsesc acest loc măreț cu o inimă loială și veselă, un spirit optimist și o încredere neclintită că, pentru țara noastră și pentru copiii noștri, cele mai bune zile urmează de acum încolo.

Mulțumesc și la revedere. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite ale Americii.”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button