Dep. Matei Dobrovie cere Ministerului Muncii și Protecției Sociale măsuri de sprijin pentru femeile în criză de sarcină

Deputatul independent Matei Adrian Dobrovie i-a propus Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marius-Constantin Budăi, trei măsuri pentru a ajuta femeile aflate în criza de sarcină.
1. Introducerea în nomenclatorul oficial de servicii sociale și în cel al ocupațiile consilierea, respectiv consilierii pentru femeile în criză de sarcină
Deputatul scrie:
„Criza de sarcină este o situație vulnerabilă cu care numeroase femei din România, dar și din străinătate, sunt nevoite să se confrunte. O sarcină nedorită sau o problemă medicală care împiedică sau îngreunează dezvoltarea normală a fătului pune deseori femeia în fața luării unor decizii care îi schimbă viața: cea de a face avort sau de a păstra copilul, cea de a-și da copilul spre adopție sau de a-l crește deși are de înfruntat numeroase provocări atât personale, cât și profesionale, nu are niciun fel de ajutor, este singură, copleșită de neîncredere și teamă.
Din păcate, în România criza de sarcină nu este oficial recunoscută, iar serviciile de consiliere specializată pe această problematică sunt extrem de puține și nu sunt prevăzute de niciun act normativ. Ca urmare, ajutorul de care are nevoie o femeie în criză de sarcină nu are temei legal pentru a fi oferit și nici nu există persoane specializate care să ofere consiliere specială pentru soluționarea problemelor cu care femeile însărcinate se confruntă pe parcursul sarcinii și pentru a face față presiunilor la care sunt acestea supuse.
Totuși, în ultimii ani acest aspect a început să fie mai des adus în dezbatere publică în urma apariției unor mărturii ale femeilor care au împărtășit din experiențele lor, fiind supus atenției publice și faptul că există un număr îngrijorător de mare de femei care au nevoie de astfel de sprijin.”
2. Posibilitatea părinților de a-și înmormânta copilul pierdut în urma unul avort spontan
Deputatul scrie:
„O altă chestiune în care Ministerul ar putea iniția o modificare legislativă este introducerea în Ordinul 359 din 4 aprilie 2012 privind criteriile de înregistrare și declarare a nou-născutului a posibilității ca părinții care au pierdut o sarcină și vor să ia trupul copilului acasă să-l înmormânteze să poată face acest lucru în orice moment.
Astfel, este necesar să se modifice art. 4 și art. 5 din Ordinul de ministru sus-menționat, care prevăd că
produsul de concepţie fãrã semne de viaţã expulzat din organismul matern dupã vârsta de gestaţie de 28 de sãptãmâni este declarat făt născut mort,
iar
expulzia din organismul matern a unui produs de concepţie fãrã semne de viaţã înainte de vârsta gestaţionalã de 28 de sãptãmâni este declaratã şi înregistratã ca avort.
Totodată, art. 7 al aceluiași act normativ, prevede că doar:
Pãrinţii unui fãt nãscut mort sau decedat ulterior naşterii au dreptul de a opta pentru incinerarea ori înhumarea acestuia.
Așadar, pentrul fătul expulzat din organismul mamei înainte de 28 de săptămâni, părinților nu li se oferă dreptul de-l înhuma.”
3. Instituirea unei indemnizații pentru femeia însărcinată, de aproximativ 200 Ron/lună pe toată perioada sarcinii, acordată în două tranșe, în a patra și a opta lună de sarcină, indiferent de veniturile mamei
Deputatul scrie:
„O altă problemă cu care se confruntă femeile în criză de sarcină o reprezintă lipsa resurselor financiare necesare pentru a acoperi nevoile lor speciale din perioada sarcinii. O variantă de ajutor financiar ar fi oferirea unei indemnizații pentru femeia însărcinată, de aproximativ 200 Ron/lună pe toată perioada sarcinii, sumă acordată în două tranșe, respectiv în a patra și a opta lună de sarcină, indiferent de veniturile pe care le are mama, pentru a crește calitatea vieții mamei prin oferirea de îngrijire și de sprijin financiar suplimentar.”