Declarația unei tinere care a făcut patru avorturi
de Kirsten Andersen, LifeSiteNews.com
O londoneză de 23 ani a vorbit la BBC despre cele 4 avorturi pe care le-a avut între 18 și 22 ani, în speranța că le va face și pe alte tinere să se gândească de două ori înainte de a avorta.
Lisa, un pseudonim dat de BBC, a avut primul avort la 18 ani, al doilea la 21 și încă două avorturi la 22 ani. La 20 ani ea a rămas însărcinată, dar a hotărât să păstreze copilul și acum își crește unica fiică supraviețuitoare.
Lisa a declarat că avortul este greșit din punct de vedere moral, dar că a făcut acele avorturi pentru că nu a suportat gândul de a avea patru copii, fiecare cu alt tată.
„Am fost, într-adevăr, nepăsătoare. Nu pot învinovăți pe nimeni altcineva”, a spus ea pentru BBC. „Ar fi trebuit să fiu mult mai responsabilă, pentru că am omorât niște vieți. Și nu a fost vina copiilor.”
Lisa a mai spus că a fost îngrozită prima dată când a ales sfârșitul prin avort al vieții copilului ei, dar că timpul și repetarea gestului au schimbat-o și au făcut-o mai nepăsătoare.
„Cu cât faci mai multe avorturi, cu atât devine mai ușor. Știu că sună foarte rău, dar așa este.”
Ea speră ca, împărtășind și altora din experiența ei, să convingă și alte femei să facă alegeri mai bune.
„M-am gândit că dacă aș putea spune povestea mea, poate că tinerele femei s-ar gândi de două ori la a face sex fără contracepție sau să se culce cu tipi pe care nu îi cunosc cu adevărat”, a spus Lisa. „Vreau să le spun altor femei că avorturile nu sunt tocmai ceea ce trebuie să faci. Asta ți-ar putea schimba viața.”
Chiar dacă Lisa vorbește despre prevenția prin contracepție a avortului, ea recunoaște că a folosit contraceptive la fiecare dintre concepțiile sale – totul, de la pilulă până la soluții semipermanente, cum ar fi steriletul.
„Am încercat pilule, plasturele, steriletul și implantul. Nu au funcționat”, a spus Lisa. „Am sângerat continuu cât le-am folosit. Și steriletul îmi dădea dureri, astfel că a trebuit să îl dau afară după o lună.”
Ea a adăugat: „Nimeni nu vrea să se abțină de la finalizare, așa că am încercat diferite metode contraceptive, dar se pare că nu au funcționat la mine.”
Lisa este departe de a fi singura aflată în această situație. Un studiu telefonic asupra fostelor cliente ale furnizorului de servicii de avort Marie Stops din Marea Britanie a descoperit că 57% dintre cele care au făcut avorturi repetate erau utilizatoare active ale contracepției și, cu toate acestea, au rămas însărcinate.
„Cercetările noastre arată că tot felul de femei de toate vârstele pot experimenta sarcini nedorite repetate”, a declarat pt BBC Genevieve Edwards, director de politici al Marie Stops din Marea Britanie.
Edwards recunoaște că metodele contraceptive, în special cele de tipul „pe termen scurt”, nu sunt atât de eficiente pe cât cred majoritatea oamenilor, iar atunci când dau greș multe femei caută avortul ca un plan de rezervă.
„Una din trei femei va avea un avort, și una din patru dintre ele poate avea încă unul”, a spus ea la anunțarea rezultatelor sondajului, care s-a concentrat pe fete și tinere cu vârsta între 16 și 24 ani.
„Cercetările noastre arată că nu există nicio grupă demografică particulară care este mai predispusă să aibă avorturi – se poate întâmpla oricăreia dintre noi. Dar în cazul majorității femeilor, metodele pe termen scurt au fost cel mai adesea cele care au dat greș.”
Edwards a spus că ar dori ca pilula de a doua zi să devină mai populară în Marea Britanie, ca o cale de a limita avorturile de mai târziu.
„Suntem, în special, preocupați de nivelul redus al contracepției de urgență”, a spus Edwards. „Planning-ul familial nu începe și se termină cu prezervativele sau pilulele și mult mai multe lucruri ar trebui făcute pentru a sprijini femeile în alegerea și folosirea metodelor contraceptive care se potrivesc stilului și etapei lor de viață”.
Dar Paul Tully de la Societatea pentru Protecția Copiilor Nenăscuți (SPUC) a declarat pt BBC că nu mai multă contracepție este răspunsul, ci stabilitatea societății.
„Creșterea furnizării de contraceptive nu va duce la reducerea ratei avorturilor”, a spus Tully. „Contracepția nu se adresează motivelor sociale, financiare și de relație, care le împing de obicei pe femei să caute avorturile. Trebuie să răspundem la aceste probleme, și apoi vom vedea cum scade rata avorturilor”.
Traducere: Oancea Brândușa