De ce votez la referendum. Imaginează-ți că, într-o zi, copilul tău te poate întreba: „Eu ce sunt, băiat sau fată?”
Precizările făcute de psih. dr. Andreea Olteanu, specialist în dezvoltarea copilului, într-o anchetă realizată de Ziarul Lumina:
Mă duc să votez la referendum pentru că sunt părinte și îmi dau seama cât de important este mediul în care trăiește copilul meu. Dezvoltarea armonioasă a unui copil se face în parteneriat cu părinții, cu școala, comunitatea și mediul social în care el trăiește. Complementaritatea genurilor masculin-feminin, bazată pe datele biologice, nu poate fi compensată de nimic. Copilul are nevoie de ambele repere de gen în viața lui ca să se poată dezvolta, iar aceasta o văd toți părinții. Copilul manifestă aceste nevoi. Am văzut copii monoparentali care încercau să o căsătorească pe mama lor cu cineva, pentru că își doreau foarte mult un tată în viața lor, cu toate că ei nu avuseseră niciodată tată și nu știau ce înseamnă aceasta. Dar îi simțeau instinctiv absența. Tatăl dă încredere în sine, creează sentimentul de protecție, de stabilitate.
Copiii au nevoie să crească într-o familie în care există deopotrivă un model masculin și unul feminin – ambele reale, armonioase și funcționale, nu disfuncționale, desigur. Copiii își consolidează identitatea de gen între anumite perioade de vârstă și într-o relație cu o mamă și cu un tată care sunt ambii prezenți și implicați.
Îmi veți spune că familia așa cum o știam nu mai există. Că majoritatea familiilor de azi sunt incomplete sau disfuncționale. Vă voi răspunde că nu este, totuși, nevoie să ne mai pierdem și reperele. Oricât de armonioasă ar fi o familie, dacă societatea și școala nu promovează ceea ce se trăiește în familia respectivă, șansele copilului de a continua să evolueze armonios sunt foarte mici.
Mulți oameni, traumatizați după eșecurile din viața de familie, declară că nu susțin familia „tradițională”, pentru că ea nu ar mai exista. De fapt, e denumită greșit. Ar trebui să o numim familie naturală. Pentru că procreăm în binaritatea masculin-feminin, nu alt fel. Cei care nu susțin familia „tradițională”, o fac pentru că nu se mai regăsesc în ea. Dar votul de pe 7 octombrie nu este despre aceasta. Este despre o normalitate biologică. Eu aș invita la vot tocmai părinții și mai ales pe cei din familiile monoparentale, care zilnic își dau seama cât de importantă este absența celuilalt părinte din viața copilului. După trauma despărțirii de celălalt părinte, suferită alături de copilul tău, ar trebui cu atât mai mult să susții promovarea acestui standard în societate.
Imaginează-ți că, într-o zi, copilul tău te poate întreba: „Eu ce sunt, băiat sau fată? Doamna de la școală mi-a spus că pot fi ce vreau eu”. Ce-i răspunzi?
Eu merg la vot ca să iau atitudine și să creez un mediu social armonios pentru copilul meu. Spun „Da” atât pentru familia naturală, cât și unui mediu sănătos pentru copilul meu.
Genul nu e optativ! Copilul alege instinctiv conform trăsăturilor de gen, iar acestea corespund biologiei și biochimiei sale.