De ce nu boicotez referendumul
de Cristina Popescu, Facebook
Un bun prieten din listă a postat următorul enunţ: „pentru că va ține două zile, nu mă duc la referendum”, cu rugămintea pentru prietenii săi conservatori de a-i oferi argumente pentru răzgândire.
Argumentele lui de plecare? Iată-le:
Sunt două zile frumos și avantajos aranjate de cel mai abil aranjor de referendumuri, PSD-ul condus de Dragnea, condamnatul pentru aranjarea de referendum. Am o cruntă strângere de inimă să particip la un joc pe care-l presimt aranjat.
Unui triumf venit după două zile de vot scremut + o noapte de fraude îi prefer o veghe de alți cîțiva ani, cât probabil o să mai țină ambiguitatea constituțională și războiul ideologic (și spiritual, pentru unii).
Postez şi aici răspunsul pe care i l-am dat eu – cu menţiunea că nu sunt prea fericită cu această desfăşurare în două zile a referendumului – pentru a face un statement cu privire la punctul meu de vedere pe această chestiune:
***
Așadar, eu voi merge la urne pentru că mă interesează tema -mi se pare o miză teribilă- și vreau să îmi dau votul meu de cetățean asupra ei.
Nu mă întoarce din drum povestea cu cele două zile de vot dictate de Dragnea, din următoarele motive:
Ținut într-o zi sau două, tot Dragnea condamnatul pentru fraudă la un referendum (mă rog, guvernul lui) e cel care organizează referendumul. Așadar, nu numărul de zile e neapărat problema, ci dubiile asupra organizatorului. Dacă eram decisă să merg la vot în cazul unei singure zi de referendum, merg la vot şi dacă sunt două.
Dacă Liviu Dragnea ar intenționa/intenționează să fraudeze, ar face-o și într-o singură zi. În 2012 nu i-au trebuit două zile – iar atunci miza era mai mare.
Nu cred că această revizuire privitoare la definiția căsătoriei, pornită din afara politicii (nu vă luaţi după toți cei care găsesc tot felul de mobiluri misterioase în spatele inițiativei CpF) ar reprezenta o miză personală, importantă, nemijlocită pentru Dragnea. Mai degrabă caută să se lipească de ea și de eventualul ei succes pentru oarece beneficii electorale sau de imagine, însă e prea puțin pentru a risca o fraudă concertată, premeditată etc, mai ales cu o codiță similară în spinare (riscă revocarea acelei suspendări de pedeapsă și cumulul aritmetic cu cea ipotetică pt o nouă infracțiune). Ba mai are și o altă condamnare în curs de judecare în apel. Nu merită riscul.
So, cred că vrea să favorizeze o participare bună, să-și dea concursul la încercarea de atingere a cvorumului, dar în aceste limite legale, nu să facă mai mult decât atât.
În 2003 a fost prima și ultima dată când am fost membră în comisie la o secție de votare, tocmai la un referendum de revizuire constituțională; a durat două zile, nu a fost nicio șmecherie peste noapte, singura problemă a fost că la unele secții au plecat cu urna mobilă prin blocuri în ultima seară (nu că au și strâns mari voturi). Nu cred că se va întâmpla ceva noaptea aia. Mai ales că, repet, nu e o miză majoră pentru Dragnea.
Nu cred că ipoteticele viitoare triumfuri ale PSD se joacă la acest referendum; triumfurile PSD vor veni -dacă vor veni și nu se schimbă ceva până atunci- din impotența opoziției și captivitatea ei într-o narațiune perdantă și de nișă, dusă de niște personaje fără forță și credibilitate. Deci nu cred că acest referendum, fie el și de două zile, va fi cauza unor eventuale triumfuri PSD. Dimpotrivă, o „scremere” la limită întinsă pe două zile și o noapte lasă loc de vulnerabilități și scandaluri pentru partid.
Şi în 2003, la precedenta revizuire constituţională, votul a durat două zile şi am avut mulţi aceeaşi teamă, că felul în care fusese organizat scrutinul, felul în care s-a strofocat guvernul să treacă la limită cvorumul precum şi triumfalismul pesedist ulterior îl vor eterniza pe Năstase. (Remember atmosfera din 2003? era mai grea decât cea de acum). Rezultatul din 2004 îl cunoaştem.
Oricum ar fi, eu mă duc la vot ca să depun votul meu, iar nu în calitate de complice al lui Dragnea. Votez pentru că vreau să votez pe tema asta și nu girez nimic colateral prin acordarea votului meu. Votez la fel ca și cum ar fi ținut o zi. Și votez corect, o singură dată, nu multiplu, nu în afara intervalului, fără să fac campanie la secția de votare șamd. Nu fraudez nimic iar depunerea votului nu semnifică nici complicitate, nici girare a fraudei. Dacă cineva va frauda ceva, nu înseamnă că e răspunderea mea sau girul meu. Nu girarea lui Dragnea e scopul prezenței mele la vot. Sau la fel de bine l-aș fi „girat” și dacă ținea o zi. Era fix tot aia. Poate și alte alegeri au fost fraudate, dar eu m-am dus și am votat, nu am boicotat, pentru că am vrut să votez pe ceea ce mi se cerea: alegerea unui senator, sau 300 parlamentari, ori whatever. Când am boicotat în 2012 am boicotat pentru că am vrut un anume rezultat la referendum, nu ca protest pentru fraude etc.
Nu răspund eu pentru frauda lui X, nu-mi sabotez votul şi voinţa mea politică cetăţenească de teama că se va întâmpla ce?
Consider că e o șansă unică pe care o avem; nu va exista un alt shot. Nu mă încântă deloc ideea de a câștiga necinstit, dar
1. Dacă va fi câştig, nu cred că va fi câștig necinstit (uitaţi-vă, în schimb, cât de mizerabil au jucat un an de zile adversarii); 2. voi avea ocazia să-l sancționez la vot pe Dragnea dacă va fi făcut prostii și
3. Dacă Dragnea va fi făcut prostii va trebui să facem ce e de făcut ca să ajungă să răspundă penal. Dacă va frauda, sancțiunea pe care o dăm nu trebuie să fie sabotarea unui referendum pentru care o mulțime de oameni din societatea civilă autentică au muncit și s-au zbătut trei ani, luptând cu politicieni, cu oengiști activiști de profesie, cu ambasade șamd. Dacă va fi fraudă va trebui să meargă Dragnea sau cei vinovaţi la închisoare, nu să-mi sabotez eu referendumul pentru care am militat şi pentru care au tras atâţia oameni inimoși.
Dar repet: nu cred că va fi aranjament, fraudă șamd – sau mă rog, nu va fi poate perfect –nu a fost niciodată- dar nu va ieși din nota obișnuită a unui scrutin și vor fi chestii care oricum se întâmplau și dacă ținea o zi. Nu e o miză atât de importantă pentru ei încât să rişte aşa de mult.