„Dădacă Municipală”: un nou proiect lansat în Ucraina vine în ajutorul părinților
de Mirela AMARIE, BucPress
Părinții vor putea primi o sumă în valoare de 1626 UAH (59 de euro) pe lună pentru programul „Dădacă Municipală”, a declarat ministrul Politicii Sociale Andrey Reva în cadrul ședinței de guvern.
Potrivit ministrului, în fiecare lună, părinții, indiferent dacă lucrează sau nu, vor putea primi 1626 UAH pentru plata serviciilor oferite de bonă, suprataxe care vor fi revizuite anual în funcție de minimul de subzistență.
„Ele vor fi plătite în plus față de alocația lunară pentru copii pe care tânăra mamă o obține legal”, a spus Reva. De asemenea, ministrul politicii sociale a vorbit despre algoritmul de proiectare a serviciilor municipale de dădacă.
Cum vor putea primi părinții această compensație?
Părinții își vor alege propria bonă și vor semna contractul, care nu necesită legalizare, apoi vor depune o cerere la organismele de protecție socială.
Persoana care furnizează serviciul de bonă trebuie să fie înregistrată ca persoană fizică autorizată, care, în opinia ministrului, va facilita în viitor angajarea oficială a femeilor și asigurarea pensiilor.
De asemenea, dădaca se poate înregistra ca antreprenor în sistemul electronic și își poate face un cont în care va primi plata pentru serviciile oferite.
Cine poate fi o bonă municipală?
Poate fi orice antreprenor individual sau persoană juridică care oferă servicii de îngrijire a copiilor.
Cu toate acestea, nu pot grădinițele de stat și comunale care au încheiat un contract cu privire la furnizarea de servicii de îngrijire a copiilor timp de până la trei ani.
La rândul său, prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman a declarat că programul „Dădacă Municipală”, vizează sprijinirea nașterii în Ucraina.
„Aceasta este întrebarea numărul unu – copiii ar trebui să se nască în fiecare familie, și este de dorit nu mai puțin de doi”, a afirmat prim-ministrul țării.
Vă reamintim că inițiativa „Dădacă Municipală” a fost aprobată de Guvern în cadrul Programului social de stat „Planul național de acțiune pentru punerea în aplicare a Convenției ONU privind drepturile copilului”, în luna mai 2018.Mirela AMARIE pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu