avort

Curtea Supremă a statului american Alabama: Orice copil are dreptul inalienabil la viață în toate stadiile lui de dezvoltare

tom-parker-240x160
Judecătorul Tom Parker

de Colin Kerr, LifeSiteNews.com

Curtea Supremă din Alabama a judecat de curând recursul într-un proces care fusese soluționat prin condamnarea unei mame care-și pusese în pericol copilul nenăscut consumând cocaină. Bebelușul respectiv a fost testat pozitiv pentru cocaină după naștere.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Consumul de cocaină în timpul sarcinii este asociat cu defecte congenitale, performanțe cognitive scăzute și deficit de atenție la copil, putând provoca și nașterea lui prematură.

Din această cauză, mama respectivă, Sarah Janie Hicks, fusese condamnată de un tribunal inferior pentru „periclitarea propriului copil prin folosirea de substanțe chimice”, iar Curtea Supremă din Alabama a confirmat verdictul.

Prin această decizie, s-a reiterat o interpretare folosită de respectiva curte și în alt proces, în care termenul de „copil” a fost interpretat ca semnificând și „copil nenăscut”.

Judecătorul Tom Parker, care a redactat decizia majorității, a comentat cu privire la aspectele juridice pe care cazul le implică: „Este imposibil ca un copil nenăscut să fie o persoană separată și distinctă în anumite cazuri și nu în altele. Deoarece un copil nenăscut are dreptul inalienabil la viață din cele mai timpurii stadii de dezvoltare a sa, are dreptul nu numai la o viață neafectată de substanțe chimice în toate stadiile lui de dezvoltare, ci și la viață în general în toate stadiile sale de dezvoltare. Tratarea unui copil nenăscut ca persoană separată și distinctă numai în anumite cazuri sfidează logica și cel mai profund simț al moralității”.

Judecătorul Parsons a criticat fățiș decizia din 1973 a Curții Supreme a SUA în cazul Roe vs. Wade, care a permis liberalizarea avortului la cerere în America, explicând: „Tribunalele nu au luxul de a se ascunde în spatele unor afirmații ipse dixit (n.red. – dogmatice)”. Adică nu trebuie să susțină o stare de lucruri (fie ea și în practica juridică) dacă aceasta implică o contradicție. El a opinat că această lege a non-contradicției între interpretări ale noțiunilor juridice ar trebui aplicată și pentru „a recunoaște dreptul inalienabil la viață al unui copil în toate stadiile sale de dezvoltare”.

 Traducere: Ștefana Totorcea

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button