Marxism cultural

Cum a ajuns Clujul de la Călin Nemeș la Oana Mardare?

nemes-mardare
FOTO: Actorul clujean Călin Nemeș, erou al Revoluției din 1989 (stânga), în fața plutonului de soldați (foto de prof. Răzvan Rotta) / Oana Mardare (dreapta, foto de Raul Ștef)

de Mihai Șomănescu, Active News, 3 iulie 2017

Incidentul provocat de către actrița Oana Mardare la Cluj m-a făcut să mă gândesc, să-mi reamintesc de Călin Nemeș. Pentru cine nu știe, Călin Nemeș a fost și el un actor, dar un artist care a fost împușcat în decembrie 1989 în timp ce încerca să oprească un cordon de militari înarmați să deschidă focul asupra oamenilor ieșiți în stradă.

Și m-am întrebat: cum a fost posibil ca în doar 27 de ani – Clujul să ajungă de la Călin Nemeș la Oana Mardare?

Cum a fost posibil să ajungi de la eroism și spirit de sacrificiu autentic, manifestate într-o anonimitate aproape totală, – pe stradă erau doar câteva zeci de clujeni în ziua respectivă de decembrie 1989 – la înscenări ieftine, pentru a părea o victimă a represiunii, dar una transmisă în direct pe internet?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Mai are rost să facem comparații? Călin Nemeș s-a dus, urmând îndemnul hristic, ca un miel în mijlocul lupilor, lupi înarmați și cu glonț pe țeavă, pentru libertatea de a vorbi și manifesta liber. În 2017, Oana Mardare s-a dus ca un lup în blană de oaie, mimând spontaneitatea, tocmai pentru opri manifestarea liberă a unor alți oameni ca și ea. Să ajungi să numești acest gen de activitate o rezistență este o bătaie de joc față de mucenicia unor Călin Nemeș sau al celor care s-au jertfit prin munți sau închisori.

Că presa este astăzi o armă de manipulare în masă, știam. Dar să ajungi să transformi agresorul în victimă, în cel mai pur stil nazist, pentru a justifica orice acțiune, este cu-adevărat înfricoșător. Ce s-a întâmplat după incidentul de la Cluj, în care victimele au fost maculate, transformate în agresori, este un semnal foarte puternic, pe care nu-l putem ignora. După biserici incendiate, jefuite, după preoți agresați și uciși, vor urma și alte violențe împotriva celor nesmintiți, pe care mass-media le va justifica. Căci „A spus avva Antonie: va veni o vreme când vor înnebuni oamenii, și dacă vor vedea pe unul nesmintit, se vor ridica împotriva lui, zicând: aiurezi – pentru că nu va fi ca ei”.

Deci, cum a ajuns lumea artistică a Clujului să fie reprezentată de Oana Mardare, după ce l-a dat pe Călin Nemeș?

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button