„Criza familiei este globală, dar nu sunt destule programe educaționale bune despre familie”. Interviu cu Pr. Dmitri Moiseev (Alatyr, Rusia), co-autor al programului „Bazele morale ale vieții de familie”
Interviu de Știri pentru viață
Părinte, cum v-a venit ideea să creați acest program educațional și cum ați ajuns să vă implicați în această direcție?
Pr. Dmitri Moiseev: La începutul secolului 21, am înființat un centru pro-viață la Ekaterinburg, pentru a proteja viața copilului. Curând, ne-am dat seama că avortul nu este decât un aspect al crizei familiei. De aceea, am creat un program de studiu despre viața de familie.
Apoi, împreună cu fosta profesoară de la Universitatea din Magnitogorsk, monahia Nina Krîghina, am creat acest curs. În acesta, investigăm relațiile dintre tineri și tinere, problemele de personalitate, aspecte ce țin de ierarhia din familie și de ontogeneza familiei – cum a apărut și s-a dezvoltat aceasta. De asemenea, abordăm și rolul familiei în societate.
În timp ce lucram la curs, ne-am dat seama că acest program educațional despre familie nu avea baze științifice. Sunt multe științe precum sociologia, psihologia sau biologia, care studiază familia. Dar nu am găsit nicăieri cunoștințe sistematizate despre familie.
De aceea, am pus bazele unei noi ramuri științifice, pe care am numit-o „antropologia familiei”. Este o știință despre oameni și familia umană. „Homo familiaris” este noul termen, nu doar Homo sapiens.
Desigur, în multe regiuni din Rusia există interes pentru a preda după acest program. Sunt școli și profesori care optează pentru acest curs de la Kaliningrad, în vest, până la Vladivostok, în est. Se predă în multe școli.
Cum l-au primit profesorii? Îl predau copiilor? Există și implicare la nivel oficial în această direcție, aveți sprijin din partea sistemului educațional?
Pr. Dmitri Moiseev: După perioada ateistă, profesorii din școlile rusești nu se pot obișnui să vadă un curs scris de călugări. Dar, după ce citesc cărțile, unii spun: „Sunt foarte bune! Dar de ce au fost scrise de preoți și călugări?”
Se presupune că monahii nu știu nimic despre viața de familie, fiindcă sunt religioși și stau în mănăstire…
Pr. Dmitri Moiseev: Programul nostru educațional nu este unul religios, ci unul secular. A fost unul din obiectivele noastre principale, să scriem nu în termeni religioși, ci seculari. De aceea, am inclus informații nu numai despre familiile creștine, ci și despre cele musulmane și evreiești – religiile tradiționale din Rusia.
Oamenii s-ar fi putut întreba de ce a fost inclus în programa școlară seculară un curs educațional de orientare creștin-ortodoxă, așa că am creat un program secular și l-am dat profesorilor să predea după el.
Și mulți profesori sunt foarte bucuroși să-i educe pe copii despre familie după aceste cărți. Fiindcă nu prea există cărți din care să înveți despre familie – cred că nu numai în Rusia, ci și în alte țări. E o problemă, deoarece criza familiei este una globală, dar nu sunt destule programe educaționale bune despre familie.
De aceea, ne-am așezat și am scris șapte volume, însoțite de DVD-uri, CD-uri, cu material auxiliar audio și video. Am creat un program complex, pentru a include cât mai multe informații pe care profesorii să le predea la lecție. Și îi permitem profesorului să manevreze situațiile pe parcursul lecției. Pot folosi un material de undeva și altul de altundeva, în funcție de copiii cărora li se adresează. Asta deoarece clasele sunt diferite, iar profesorul trebuie să fie pregătit pentru diverse situații și, de aceea, are nevoie de multe instrumente de predare.
Ne puteți da exemple?
Pr. Dmitri Moiseev: Poate un copil provine dintr-o familie destrămată. De aceea, dacă profesorul trebuie să vorbească la oră despre armonia din familie, copilul poate că nu are ambii părinți. Iar profesorul trebuie să folosească alte materiale de predare.
La unele clase, profesorul poate vorbi de armonia din familie, la altele despre problemele din familii dezorganizate. Acest program nu conține modele diferite de lecții. E un curs dificil, dar mulți profesori îl fac cu interes, fiindcă îi înțeleg obiectivul.
Mulți tineri nu cunosc lucruri elementare: că relațiile sexuale înainte de căsătorie reprezintă un factor de risc pentru viitoarea armonie din familie. Majoritatea tinerilor nu știu asta, dar psihologia și tradiția culturală vorbesc despre asta. Mulți tineri nu știu că au nevoie de cel puțin un an de prietenie fără contact sexual înainte de a lua decizia de a se căsători. Și mulți tineri moderni au prietenii pe termen scurt.
Există o analogie cu viața umană: femeile nasc numai după ce poartă copilul sub inimă timp de nouă luni. Nimic nu confirmă ideea nebună că acest proces ar trebui grăbit. Toate mamele așteaptă nouă luni până se termină perioada gestațională. Dacă nasc mai devreme, copilul nu va fi sănătos. De ce nu așteptăm să crească la fel și relațiile de familiile? Tinerii nu știu decât: „Repede, repede!” Vor contact sexual mai repede, dar cel mai adesea asta rezultă în avortarea adevăratei relații de familie. Înțelegeți? Și exemplele pot continua.
Îi învățăm pe copii și cum trebuie să fie relațiile din interiorul familiei: cu mama, cu tata, cu viitoarele soții sau viitorii soți. Îi învățăm despre ierarhia din interiorul familiei: locul bărbatului în familie și locul femeii și cel al copilului. Îi învățăm importanța ascultării. Le explicăm de ce soția se supune soțului și copilul mamei.
În România, mulți părinți le dau copiilor prezervative sau contraceptive, fiindcă nu știu cum să le vorbească atunci când copiii lor ajung la o anumită vârstă. Ce sfat aveți pentru acești părinți?
Pr. Dmitri Moiseev: Contracepția nu este decizia corectă în astfel de chestiuni. Decizia corectă ar fi să îi explice copilului că, dacă își dorește o viață de familie armonioasă și copii sănătoși pe viitor, nu ar trebui să întrețină relații sexuale înainte de căsătorie. Acesta cred că e principiul.
Aceasta a și fost gândirea prevalentă în tradiția ortodoxă nu cu mult timp în urmă. Dar în Rusia, în România, în țările ortodoxe și non-ortodoxe, această gândire simplă a fost uitată. E foarte periculos pentru societate să uiți astfel de lucruri. Foarte periculos.
Cea mai bună contracepție este abstinența înainte de căsătorie. Astfel se evită bolile, avortul la vârste fragede și multe alte probleme. În loc să le dea prezervative copiilor, părinții ar trebui să le explice: „Dacă vrei armonie în familie, trebuie să aștepți până când iei decizia de a te căsători, ca să trăiești cu acest bărbat sau cu această femeie întreaga viață”. Numai după această decizie pot merge la biserică pentru cununie și-și pot apoi începe viața sexuală într-un mod natural, care implică nașterea de copii. Este calea firească și înflorește dintr-o atitudine bună, dar e nevoie să aștepte până când se hotărăsc să se căsătorească. Fiindcă prezervativele nu te protejează nici de boli, nici de viitoare avorturi.