CEDO a dat câștig de cauză unei rusoaice forțate să avorteze. Dar astfel de cazuri nu apar doar în Rusia
de Redacția Stiripentruviata.ro
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis că unei femei din Rusia i-au fost încălcate drepturile când părinții au obligat-o să se supună unei proceduri de avort. Deși sesizată, poliția a refuzat să constate infracțiunea, motivând că părinții ar fi acționat „în interesul superior al fiicei lor”.
Din datele existente în dosar rezultă că femeia a plâns și a protestat, dar tatăl ei a lovit-o și a amenințat-o că o aruncă din mașină, ca să-i provoace avortul.
Procedura a fost făcută în 2010 de medicul de la un spital de stat, deși femeia și-a exprimat clar dorința de a păstra copilul, atât în fața părinților, cât și a personalului medical.
Când fratele femeii a chemat poliția, polițiștii au refuzat să cerceteze părinții sub aspect penal, pe motiv că nu „au intenții rele”.
CEDO a constatat că fapta părinților și a personalului medical a fost „o formă revoltătoare de tratament inuman și degradant care a condus nu numai la afectarea imediată a sănătății femeii – respectiv la pierderea copilului ei nenăscut –, cât și la efecte negative fizice și psihologice pe termen lung”.
Cazul atestă o realitate despre care se vorbește prea puțin: că majoritatea avorturilor sunt forțate. Un studiu a descoperit că 64% din avorturi sunt forțate, femeia aflându-se cel mai adesea și sub presiunea violenței fizice, nu doar psihice.
Se vorbește prea puțin despre avorturile forțate, deși sunt foarte răspândite. Ele nu reprezintă doar o realitate în țările foste comuniste, ci și peste ocean. Recent, Cori Bush, membră a Congresului SUA, a dezvăluit că a fost obligată să facă avort când avea 19 ani, deși a comunicat personalului medical că se răzgândise.
Decizia CEDO ar trebui să descurajeze abuzurile făcute de personalul medical. Ea arată că avortul nu este întotdeauna alegerea femeii și atestă suferința produsă de pierderea unei sarcini – fie ea prin avort indus sau spontan.