În ce costum îți îmbraci copilul de Halloween ?


de Mara Anton
Pentru unii părinți, apropierea Halloween-ului reprezintă o mare problemă: ce costum să pregătească pentru copiii car sunt la școală. Căci cel mai popular eveniment din școlile românești a devenit, practic, Halloween-ul.
Pentru alți părinți, care știu că originea acestui eveniment este o sărbătoare celtă a morții, care presupunea inclusiv ucideri de oameni, ea reprezintă o mare problemă de conștiință: va ceda în fața dorinței și rugăminților copiilor de a fi ca „toți colegii” și va căuta în loc de schelet să găsească un costum mai puțin macabru sau își va lămuri copilul că nu e cazul să se ia după tot ce fac „toți colegii”, căci aceasta este lașitate și îl va costa depersonalizarea?
Pe portalul Activenews, o jurnalistă care își iubește responsabil copilul, a scris un articol deosebit de inspirat, din care cităm câteva fragmente:
„1 octombrie pică într-o sâmbătă. Nu-i nimic, școlile din România vor sărbători Hallowen-ul în avans, adică vineri. „Ȋn ce costum mă îmbrac?”, mă întreabă copilul. Colegii lui de clasă vin echipați în scheleți sau în pirați cu un singuri ochi, moroi și prințese cu buze verzi. „Păi, tu du-te normal”, încerc eu o variantă. „Cum adică, normal?” „Ȋn haine normale, ca în fiecare zi.” „Așa, și ce personaj o să le zic că sunt?”, mă întreabă copilul, contrariat. „Le zici că ai venit costumat în creștin-ortodox. Vei fi cel mai tare din toata clasa!”
Mai e până vinerea viitoare. Mai avem timp de gândire, și noi, și copiii, dar și cadrele didactice. În fiecare toamnă, sunt la fel de surprinsă de entuziasmul cu care învățătorii și profesorii celebrează această sărbătoare păgână. Doar atunci, ei par să uite subit și de salariile mici, și de lehamitea cu care își fac meseria și intră cu toții într-un soi de transă colectivă, devenind efervescenți. N-am întâlnit acest entuziasm al cadrelor didactice în organizarea unor acțiuni caritabile sau pentru protejarea mediului înconjurător. Și nici în restul anului, în zilele din calendar ce au o semnificație importantă în istoria acestui popor. Toate ideile și tot entuziasmul din învățământul românesc se consumă instant, ca un joint, doar în ziua în care învie morții americanilor.
Probabil că puțini dintre profesorii care celebrează Halloween-ul în școli au și habar în ce ritual se bagă. Pentru ei, ca și pentru mulți dintre părinții elevilor, Halloween este doar o sărbătoare de import, „drăguță și inofensivă”. Un alt produs al consumerismului, printre multe altele. Mall-urile se vor umple de dovleci printre care plimbă fătuci necostumate în pițipoance, iar super-marketurile – de costume hidoase pentru cei mici. Poți să reziști tentației de a-ți îmbrăca copilul în schelet? E un „must-have”! Pentru școala ce ar trebui să ne educe copii, iar mai departe, printr-un transfer pe verticală, și pentru ei.
Ce le rămâne părinților de făcut, într-o astfel de situație? Să încerce să rămână pe poziții! Cu blândețe, cu persuasiune și cu perseverență. Credeți-mă, la o astfel de manifestare costumul de creștin-ortodox e, de departe, cel mai cool!”