Ce a avut de spus un român din diaspora observatorului USR la secția de votare
Un român din diaspora relatează pe Facebook interacțiunea pe care a avut-o cu un observator USR de la o ambasadă din țările nordice în ziua votului pentru referendum:
Un pițiponc de la USR, delegat de către Partid la Ambasada României din Suedia, ține neapărat să-și expună public ura față de cei care au participat la referendum. După ce mulțumește celor care nu au participat, trece la etichetarea de „turmă”, apoi la judecarea participanților „bine îmbrăcați” care, după părerea sa, din străinătate mențin țara „suspendată intr-o mentalitate teocratica de evul mediu”. Organul de la partid ține să-si surprinda cititorii remarcând că cei bine îmbrăcați nu par să fi participat la alte scrutinuri.
Simtindu-ma direct vizat de mesaj, îi transmit organului însărcinat cu urmărirea profilului participanților la referendum că, începând cu 1990, eu și soția mea am votat de mai multe ori decât a votat el: cu Ion Rațiu, cu PNȚCD, cu PNL, cu Convenția Democratică, cu Alianța DA, niciodată cu FSN, PDSR ori PSD, cu atât mai puțin cu un presupus partid teocratic. Dar poate organul s-a referit la fiul meu de 20 de ani, care nu a votat în 2016 pentru că, conform lui, nu a avut ce: USR, ca și PSD, nu i s-a părut o opțiune.
De fapt, organul de partid dorea să transmită cititorilor mesajul efectului organizațiilor religioase asupra minților oamenilor. După cum se exprimă, ai spune ca e neapărat ceva de făcut în acest sens. Deși îmi amintesc scurta conversație cu el la secția de vot, nu stiu sa fi deschis un subiect de discuție. Nu m-a intrebat dacă Monteverdi aparține renașterii sau barocului, dar a știut imediat că „susțin o mentalitate teocratica suspendată de evul mediu”. După sărăcia de idei și abundența de clișee din mesajul său, organul nu pare a citi mai mult decât facebook și presa pro-partid, îndeajuns pentru a-i forma vocabularul de activist necesar și suficient unui membru USR și noilor aparatchiks ai societății perfecte. Am mai vazut dintr-ăstia in istoria nu prea îndepărtată.