CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate la Legea Referendumului făcută de Președintele Iohannis

Curtea Constituțională a României a decis marți că sunt constituționale modificările aduse legii privind organizarea referendumului, după ce a respins ca inadmisibilă sesizarea președintelui Klaus Iohannis, au precizat pentru AGERPRES surse din CCR.
Pe 18 mai, președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, care are ca obiect modificarea unor prevederi referitoare la referendumul necesar a fi organizat în cadrul procedurii de revizuire a Constituției.
Fosta lege de organizare a referendumului era impracticabilă, prevăzând adoptarea unei legi speciale de stabilire a datei de organizare a referendumului pentru fiecare inițiativă cetățenească în parte. Modificarea constă în faptul că data referendumului este determinată prin însăși noua lege-cadru: ultima duminică din termenul de 30 de zile calculate de la data aprobării de Parlament a inițiativei cetățenești.
Camera Deputaților a aprobat deja inițiativa cetățenească pe 9 mai 2017. Urmează aprobarea de către Senat a inițiativei cetățenești de organizare a consultării cu privire la revizuirea Constituției.
Trei milioane de români au depus la Parlament, în mai 2015, această inițiativă cetățenească de modificare a Constituției în scopul armonizării cu Codul Civil a definiției căsătoriei. Schimbarea propusă este una de clarificare a termenului de „soți” de la art. 48 al legii fundamentale. Inițiativa propune înlocuirea termenului respectiv cu sintagma „un bărbat și o femeie”.
Astfel, inițiativa cetățenească a propus ca Art. 48 din Constituție să sune astfel:
Art. 48 – Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între
soțiun bărbat și o femeie…
Cine sunt deputații care au votat împotriva referendumului pentru familie
Tot ce nu știai despre legea referendumului. Sunt trei tipuri diferite de referendum. Iar „eliminarea” președintelui din procedură nu a făcut-o PSD, ci chiar CCR