familie

CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate la Legea Referendumului făcută de Președintele Iohannis

Curtea Constituțională a României a decis marți că sunt constituționale modificările aduse legii privind organizarea referendumului, după ce a respins ca inadmisibilă sesizarea președintelui Klaus Iohannis, au precizat pentru AGERPRES surse din CCR.

Pe 18 mai, președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, care are ca obiect modificarea unor prevederi referitoare la referendumul necesar a fi organizat în cadrul procedurii de revizuire a Constituției.

Fosta lege de organizare a referendumului era impracticabilă, prevăzând adoptarea unei legi speciale de stabilire a datei de organizare a referendumului pentru fiecare inițiativă cetățenească în parte. Modificarea constă în faptul că data referendumului este determinată prin însăși noua lege-cadru: ultima duminică din termenul de 30 de zile calculate de la data aprobării de Parlament a inițiativei cetățenești.

Camera Deputaților a aprobat deja inițiativa cetățenească pe 9 mai 2017. Urmează aprobarea de către Senat a inițiativei cetățenești de organizare a consultării cu privire la revizuirea Constituției.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Trei milioane de români au depus la Parlament, în mai 2015, această inițiativă cetățenească de modificare a Constituției în scopul armonizării cu Codul Civil a definiției căsătoriei. Schimbarea propusă este una de clarificare a termenului de „soți” de la art. 48 al legii fundamentale. Inițiativa propune înlocuirea termenului respectiv cu sintagma „un bărbat și o femeie”.

Astfel, inițiativa cetățenească a propus ca Art. 48 din Constituție să sune astfel:

Art. 48 – Familia

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți un bărbat și o femeie

Cine sunt deputații care au votat împotriva referendumului pentru familie

Tot ce nu știai despre legea referendumului. Sunt trei tipuri diferite de referendum. Iar „eliminarea” președintelui din procedură nu a făcut-o PSD, ci chiar CCR

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button