Marxism cultural

Catedră de la Cambridge interzice cuvinte ca „flair”, „brilliance” și „genius”, pentru că implică „inegalitatea de gen”

Foto: Facebook.com/Cambridge.University
Foto: Facebook.com/Cambridge.University

Lucy Delap, șefa catedrei de istorie și politică de la Cambridge și specialistă în istoria genului, a emis de curând un ordin prin care interzice utilizarea de către profesori, în notarea lucrărilor, a cuvintelor „flair” (talent), „brilliance” (inteligență sclipitoare) și „genius” (geniu), deoarece acestea ar fi sexiste și „poartă în ele inegalitatea de gen, de clasă și etnică”.

Delap a declarat, citată de Radio Four:

Astfel de cuvinte, mai cu seamă ‘geniu’, au o istorie intelectuală foarte lungă asociată acestor calități atribuite cultural bărbaților. Anumite femei se acomodează, dar altele s-ar putea simți deranjate să fie integrate în aceste categorii.

Ea a mai spus că Universitatea Cambridge lucrează la „rescrierea cursurilor pentru primii doi ani” și la eradicarea cuvintelor interzise, ca „geniu”, opinând că rezultatele mediocre ale studentelor în anul I sunt cauzate de „un mediu dominat de bărbați”, de o listă de lecturi „dominată de (autori) universitari bărbați” și de… tablourile de pe pereții Universității, „care reprezintă bărbați sau sunt pictate de bărbați”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pe de altă parte, Evenimentul zilei informează că Universitatea Oxford, pentru a reduce „decalajul de gen”, va permite ca examenele să poată fi date și de acasă, studentele nemaifiind astfel opresate de „mediul masculin”.

Dar propunerea are și contestatari, chiar din rândul feministelor: Amanda Foreman, istoric, autoarea lucrării „Lumea făcută de femei”, afirmă că propunerea, deși „bine intenționată”, este „insultătoare” deoarece confirmă teoria „sexului slab”.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button