sfaturi pentru părinţi

Campanie națională în Olanda: „Vă lăsați băieții să fie suficient de băieți?”

de Leo van Doesburg, 11 septembrie 2017

Băieții și fetele sunt egali, dar nu și asemănători. Dacă li se aplică aceeași abordare educativă ca și fetelor, aceștia nu vor mai performa, avertizează campania națională olandeză „Vă lăsați băieții să fie suficient de băieți?”

SIRE, o organizație non-guvernamentală din Olanda care e recunoscută ca lider în campanii sociale, a lansat de curând pe toate posturile de televiziune din această țară o campanie de conștientizare pentru părinți și educatori.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pagina web oficială a campaniei publică studii în care se arată că performanțele băieților sunt în scădere în toate domeniile, ceea ce a condus la următoarele rezultate:

  • Băieții primesc de trei ori mai multe observații negative decât fetele
  • Fetele sunt încurajate să meargă la facultate mai des decât băieții
  • În școlile speciale pentru copii cu probleme de comportament se găsesc de trei ori mai mulți băieți decât fete
  • 44% dintre părinți (mame și tați) recunosc că performanța băieților lor este în scădere
  • 45% dintre părinții de băieți sunt de părere că societatea actuală cenzurează „comportamentul tipic băiețesc, care este activ fizic și mai non-conformist”
  • Incidența Sindromului de Hiperkinetic cu Deficit de Atenție (ADHD) este de 4 ori mai mare la băieți decât la fete și de 5 ori mai mulți băieți decât fete primesc medicamente în acest scop
  • Sistemul de educație are un mod mai pozitiv de abordare față de fete, datorită aptitudinilor sociale native mai bune pe care le au
  • 56% dintre părinți recunosc că băieții lor nu fac suficientă mișcare, iar aceasta le împiedică dezvoltarea
  • 76% dintre părinții de băieți cred că e nevoie să fie abordat cu mai multă atenție aspectul de mai sus
  • Experții spun că, dacă le impunem prea multe limite băieților, iar aceștia se autoizolează, le scade încrederea de sine și adoptă o atitudine de tipul: „nu contează ce fac”, își pierd concentrarea și le scad motivația și performanțele

Textul în olandeză (și subtitrarea în engleză) care însoțește videoclipul din campanie sună astfel:

Băieții și fetele sunt egali, dar nu la fel. Băieții învață prin încercări și descoperire, prin asumare de riscuri și făcând lucruri concrete. Se pare că în ultimii ani nu am mai apreciat prea mult acest lucru. Ne e teamă că vor cădea și se vor răni sau că vor veni acasă cu pantalonii rupți. Îi învățăm să stea cuminți, să tacă și să asculte. Dar aceste limite excesive le limitează și dezvoltarea. Îi demotivează și le scade rapid performanțele pe toate planurile. De aceea, asociația SIRE vă prezintă pantalonii indestructibili, făcuți dintr-o țesătură de 15 ori mai rezistentă decât oțelul. Îi puteți câștiga de pe website-ul nostru. Le lansăm tuturor educatorilor întrebarea: „Îi lăsați pe băieții voștri să fie suficient de băieți?”

VIDEO

Campania a fost în general bine primită, deși pe rețelele de socializare online s-au auzit și voci care criticau „stereotipurile de gen” promovate de aceasta, insinuând că ar fi discriminatorie deoarece ar promova tratamentul diferit al fetelor, respectiv băieților, din punct de vedere pedagogic. Din acest motiv, organizația s-a simțit nevoită să facă un pas înapoi și să scrie pe site-ul campaniei mențiunea că nu se știe dacă diferențele dintre băieți și fete sunt înnăscute sau dobândite după naștere, dar sunt reale. De asemenea, reprezentanta organizației SIRE a explicat pe canalele de televiziune că era nevoie de campanie, deoarece băieților le este tot mai greu să fie ei înșiși. Ea a mai spus că băieții și fetele sunt egali, dar aceasta nu-i face să fie și asemănători, iar știința confirmă acest lucru. Ea a mai declarat că este nevoie de modele pentru băieți în condițiile în care, din păcate, ambii părinți lucrează și sunt tot mai obosiți când ajung acasă, preferând să le cumpere un laptop decât să petreacă timp cu ei. Dar rezultatul este că băieții nu își mai pot astfel consuma energia impulsivă nativă, deoarece spațiul de mișcare efectivă le este foarte limitat.


Nota editorului:

O discuție similară a apărut cu câțiva ani în urmă și în presa Canadiană, după ce s-a observat că mult mai puțini băieți decât fete accesau educația superioară. S-au înființat chiar școli elementare particulare exclusiv pentru băieți, deoarece s-a observat că școlile mixte preferau o abordare ce favoriza doar performanța școlară a fetelor, ignorând diferențele de organizare a creierului dintre cele două sexe. Cu doi ani în urmă, în Washington Post, Jennifer L.W. Fink, jurnalist american independent și mamă a patru băieți, observa: „Nu copiii s-au schimbat în ultimii 150 de ani, ci societatea. Deși băiatul meu are în continuare nevoie de mișcare, de învățare prin interacțiunea cu lumea reală, de muncă fizică și de moduri de a contribui la familia și lumea lui, el este pus să stea în bancă împreună cu alți vreo 20 de copii de vârsta lui… Înțeleg că societatea de azi este mult diferită față de cea de la 1800. Majoritatea schimbărilor sunt bune… Dar băieții de azi nu s-au schimbat fundamental față de cei de acum 150 de ani… Nu băieții sunt cei care eșuează, ci noi eșuăm față de ei”.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button