avortsarcină

Calum Miller, tânăr medic britanic, aduce trei argumente pro-viață la webinarul organizat de Studenți pentru viață

de Redacția Stiripentruviata.ro

La webinarul internațional pro-viață pentru liceeni și studenți organizat vineri de Studenți pentru viață a participat și Calum Miller, tânăr medic britanic care a absolvit Universitatea Oxford în 2015. În câteva minute, acesta le-a explicat participanților de ce este pro-viață. Redăm în continuare integral intervenția lui scurtă, clară și structurată.


Nu am fost mereu pro-viață. Abia pe la jumătatea studiilor medicale am avut ocazia să mă confrunt cu problematica avortului. Am înțeles știința, am văzut argumentele și am ascultat atent și vocea femeilor. Făcând aceasta, mi-am dat seama că tot ceea ce credeam că știu despre zona pro-viață a societății era inexact. Practic, dovezile științifice și mărturiile femeilor m-au determinat să devin pro-viață. Și aș vrea să vă împărtășesc și vouă câteva lucruri care m-au determinat să fiu astfel.

A fi pro-viață înseamnă a fi pro-femeie

Avortul rănește femeile din întreaga lume în cel puțin trei moduri.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

1. Mai întâi, prin avortul selectiv în funcție de sex. Se estimează că peste un milion de fetițe din întreaga lume sunt avortate anual doar pentru că sunt fetițe. Până acum, se estimează că peste 25 de milioane de fetițe au fost avortate din acest motiv. Aceasta înseamnă de fapt că avortul este unul dintre cele mai puternice instrumente din istorie prin care bărbații reduc femeile la tăcere.

2. Al doilea mod în care avortul rănește femeile este prin presiunile la care ele sunt supuse pentru a face avort. Cercetările dau cifre diferite, dar toate arată că un procent important de femei se confruntă cu aceste presiuni. Presiunile vin nu doar dinspre partenerii de viață și familiile lor, ci chiar și din partea furnizorilor de avort și a medicilor.

În Marea Britanie, unde eu locuiesc, autoritățile sanitare au descoperit că furnizorii de servicii de avort presau femeile să facă avort: dacă o femeie venea la clinica de avort, iar pe parcursul consultației se decidea să păstreze copilul, clinica o suna ulterior, încercând să o convingă să se răzgândească.

Iar anul trecut am văzut că medicii și justiția au obligat o femeie cu dizabilități să facă avort împotriva voinței ei. Acest tratament a fost descris ca „tortură” de către Raportorul Special pentru Drepturile Omului. Și totuși, în Marea Britanie legea permite torturarea femeilor cu dizabilități prin obligarea lor de a se supune unei operații de avort împotriva voinței lor.

3. Al treilea mod în care avortul poate răni femeile ține de domeniul sănătății mentale. Deși autoritățile neagă că are fi vreo legătură între avort și tulburările mentale, cele mai importante studii arată contrariul.

Cea mai bună cercetare din domeniu, realizată de un psiholog cu poziție „neutră” în ceea ce privește avortul („pro-choice”) a descoperit că de fapt avortul este asociată cu un risc crescut de anxietate și comportament suicidal.

Aceasta nu înseamnă că majoritatea femeilor care fac avort vor avea probleme de sănătate mentală, ci că majoritatea au cel puțin sentimente negative, iar un procent semnificativ vor prezenta tulburări mentale după un avort.

Din aceste motive, pe lângă multe altele, cred că atitudinea pro-viață oferă alternative mai bune pentru femei.  

A fi pro-viață înseamnă fi pro-știință

Un cercetător de la Universitatea din Chicago a făcut acum doi ani un studiu care a implicat 5.577 de biologi din întreaga lume. 96% dintre aceștia au spus că viața începe la concepție. De curând, am avut o dezbatere cu șefa unuia dintre cei mai importanți furnizori de servicii de avort din țara mea. Când i-am spus despre rezultatele studiului, aceasta a fost surprinsă că rezultatul nu a fost de 100%.

1. Așadar, oamenii de știință sunt de acord că viața începe de la concepție. Știința ne-a mai arătat în ultimul secol cât de rapid se dezvoltă ființa umană la începutul vieții sale intrauterine.

2. Când avortul a fost legalizat în Marea Britanie, abia începea moda ecografiilor. Dar acum avem și ecografii 3D, putem imprima modele tridimensionale ale fiecărui copil.

3. Iar în fiecare an medicina neonatală salvează bebeluși născuți tot mai prematur. Azi putem salva copii născuți și la 22 de săptămâni, care s-au dezvoltat în pântece doar jumătate din perioada sarcinii.

4. Cercetări recente de la Universitatea Oxford arată că primele bătăi de inimă pot fi detectate chiar la 16 zile de la concepție.

5. Primele mișcări ale copilului apar la numai cinci săptămâni de la concepție.

6. Iar cu câteva luni în urmă, cel mai important expert în neurologie fetală a revenit asupra opiniilor sale și a declarat că fătul simte durerea mult mai devreme decât crezuseră oamenii de știință. El spune acum că bebelușii din pântece simt durerea de la 12 săptămâni de sarcină. Sunt cercetători care cred că bebelușul poate simți durere și mai devreme. Așadar, a fi pro-viață înseamnă că ești și pro-știință.

A fi pro-viață înseamnă a fi pro-egalitate

Atitudinea pro-viață nu spune că un copil nenăscut este mai important decât femeia. Tot ceea ce spune comunitatea pro-viață este că toți oamenii sunt egali.

Una dintre convențiile de bază din dreptul internațional afirmă că fiecare ființă umană are dreptul la viață și că acest drept este protejat prin lege. Dacă toți oamenii sunt egali și dacă biologii sunt de acord că viața umană începe la concepție, înseamnă că și copiii din pântece sunt egalii noștri și au drepturi egale cu ale noastre.

Dacă spunem că copiii nenăscuți nu au dreptul la viață, suntem de acord că nu toți oamenii sunt egali. Dar, odată născuți oamenii, spunem că toți sunt egali în drepturi, indiferent de dimensiunea sau abilitățile lor. Ceea ce spun apărătorii vieții este că de această egalitate în drepturi trebuie să beneficieze toate ființele umane.

Cum spuneam, când am intrat la Facultatea de Medicină, nu eram pro-viață. Dar, când am văzut dovezile și am vorbit cu femeile, mi-am dat seama că a fi pro-viață nu înseamnă altceva decât a fi pro-femeie. Iar dovezile mi-au mai demonstrat ceva: a fi pro-viață înseamnă a fi pro-știință și pentru egalitatea în drepturi a tuturor oamenilor.

Din acest motiv, vorbesc în apărarea copiilor nenăscuți. Chiar dacă uneori e greu și sunt oameni care mă urăsc pentru ceea ce fac, mă face să mă simt împlinit. Mă bucur că sunteți alături de mine în apărarea celor mai vulnerabili.


Dr. Calum Miller a absolvit Facultatea de Științe Medicale, Medicină și Chirurgie a Universității Oxford, Marea Britanie, în 2015. A publicat mai multe articole de etică, filozofie și religie și a susținut peste 40 de conferințe și prezentări la nivel internațional. A vorbit pe teme pro-viață la BBC și la Casa Albă.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button