dizabilităţi fizice

Brațele lipsă nu o pot ajuta să plutească, dar o ajută atitudinea

de Redacția Stiripentruviata.ro

Când mama Vitoriei Bueno a lăsat-o pentru prima dată la ora de balet, era îngrijorată că fetița ei de cinci ani nu se va integra.

Născută fără brațe, visul ei de a fi dansatoare părea dureros de nerealist, mai ales într-un orășel din zona rurală a Braziliei, unde handicapul său o făcea o curiozitate socială.

„Oamenii făceau coadă în fața casei ca să o vadă”, povestește mama ei, Wanda, în vârstă de 39 de ani, încă rănită de aceste amintiri. „Îi ridicau mânecile ca să vadă.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dar fetița, acum în vârstă de 16 ani, s-a concentrat pe provocările tehnice ale baletului, s-a apucat de jazz și de step.

Acum este o obișnuită a academiei de balet din orașul natal, situat în statul brazilian Minas Gerais.

Talentul ei a făcut-o vedetă pe rețelele de socializare și a devenit o sursă de inspirație pentru mulți.

„Pentru mine, brațele sunt doar un detaliu. Le urmăresc cu privirea, ca și cum ar fi acolo”, explică tânăra.

Văzând-o alunecând pe scena de lemn, sincronizată cu colegii ei într-o explozie de verde și alb, este ușor să uiți că dansează fără brațe.

„Nu simt deloc că am nevoie de ele”, spune ea.

A început baletul la sfatul fizioterapeutului ei. Este mai mult decât împlinirea unui vis: forța și flexibilitatea dobândite prin dans s-au dovedit cruciale pentru ea, care face totul cu picioarele, de la spălatul pe dinți până la ridicarea articolelor de pe raftul supermarketului.

„Face cu picioarele lucruri pe care eu nu le pot face nici cu mâinile”, spune tatăl ei vitreg, Jose Carlos Perreira.

Cu peste 150.000 de urmăritori de pe Instagram (@vihb_bailarina), Vitoria Bueno este bucuroasă să fie un exemplu pentru alții.

„Suntem mai mult decât dizabilitățile noastre, așa că trebuie să ne împlinim visele”, spune ea, afișând un zâmbet larg.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button