reproducere asistată

Bebeluș din Vancouver va avea trei părinți conform noii legi a familiei

 

de Thaddeus Baklinski, 11 februarie 2014

În premieră pentru provincia canadiană British Columbia, o fetiță în vârstă de trei luni născută la Vancouver va avea trei persoane trecute la capitolul „părinți” din certificatul de naștere: tatăl biologic și un cuplu de lesbiene.

Noua Lege a Familiei din British Columbia, adoptată anul trecut, permite acest lucru, cerând un acord scris prealabil între mama care dă naștere, soțul sau partenerul ei și, respectiv, donatorul de material biologic. Legea mai spune și că orice litigiu în această privință poate fi rezolvat de Curtea Supremă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Danielle Wiley, cea care a născut fetița, a semnat un astfel de acord alături de „soția” sa lesbiană, Anna Richards, și de tatăl biologic Shawn Kangro. Mama a declarat pentru ziarul National Post că, ajutându-se de o seringă, a folosit sperma lui Kangro pentru a rămâne însărcinată. Fetița născută pe 23 octombrie 2013 a fost numită Della.

Dar prima familie cu trei părinți din Canada este din Ontario, recunoscută ca atare în 2006, când un tribunal din respectiva provincie canadiană a decis că un băiețel de cinci ani avea trei părinți din punct de vedere legal: tatăl, mama și partenera lesbiană a acesteia.

Decizia judecătorească din 2006 a contracarat una anterioară în respectivul proces, conform căreia Legea Copiilor din Ontario nu putea fi interpretată pentru a recunoaște mai mult de doi părinți în urma unei nașteri sau adopții. Atunci, în 2003, Judecătorul David Aston spunea că a permite recunoașterea a trei părinți „putea deschide calea pentru pretenții similare din partea părinților vitregi sau a membrilor familiei extinse… Dacă un copil poate avea trei părinți, de ce nu și șase sau zece? Ce-ar fi dacă toți adulții dintr-o comunitate sau sectă religioasă se decid să ceară drepturi similiare asupra fiecărui copil din respectiva comunitate? Dincolo de implicațiile de politică socială, nu ar trebui ignorat nici potențialul de creare și chiar exacerbare a cererilor de custodie și drept de vizitare”, spunea acesta în 2003.

Totuși, la recurs, în 2006, alt judecător din Ontario, Justice Marc Rosenberg, a argumentat că legea existentă nu lua în considerare schimbările apărute în societatea canadiană în ceea ce privește statutul de părinte.

Mary Ellen Douglas, de la Campaign Life Coalition, a declarat pentru LifeSiteNews.com: „Tribunalele trebuie să înceteze să mai servească agenda homosexuală și să ia în considerare că un copil merită un tată și o mamă angajați într-o relație stabilă, care să favorizeze creșterea lui”.

„Atacurile la adresa celulei familiale vor duce în cele din urmă la distrugerea societății noastre. Unde se va trage linie în deciziile tribunalelor cu privire la părinții multipli și în ce mediu ne vom crește copiii?”, s-a mai întrebat aceasta.

Liga Catolică pentru Drepturi Civile a cerut drept de intervenție în procesul de la Curtea de Justiție din Ontario, arătând că nu se cunoaște încă efectul familiilor cu trei părinți asupra copiilor. De asemenea, organizația a mai subliniat neclaritatea legii cu privire la cazurile în care părinții unor astfel de copii se despart.

Sursă: LifeSiteNews



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button