„Bărbați americani care s-au purtat urât” / „Avortul, ultima exploatare a femeii” (15)

Spuneam că nici femeile din America nu au fost scutite de opresiunea și maltratările la care erau supuse femeile în Antichitate, cu toate că, în general, s-au bucurat de mult mai multă libertate decât în alte culturi. În cartea Despre democrație în America, unde face radiografia anilor 1830 în SUA, Alexis de Tocqueville remarcă: „Femeile din Statele Unite sunt închise în cercul strâmt al vieții casnice, iar situația lor este din multe puncte de vedere una de dependență extremă”. În același timp, însă, spune: „Nu am văzut nicăieri ca femeile să ocupe o poziție mai înaltă” [46].
În secolul al XIX-lea, femeile din America nu aveau drepturi egale cu bărbații. Nu aveau dreptul la vot, își pierdeau dreptul la proprietate când se căsătoreau, dreptul la divorț era foarte limitat, la fel și posibilitatea de a munci în afara căminului. Declaration of Sentiments (Declarația sentimentelor), un document feminist semnat cu ocazia Convenției de la Seneca Falls, din 1856, vorbește despre felul în care bărbatul domina societatea vremii:
„Nu i-a permis niciodată să-și exercite dreptul inalienabil de a-și prezenta votul electoral.
A obligat-o să se supună la legi despre care ea nu a putut să-și spună părerea.
A oprit-o de la drepturile care le sunt acordate și celor mai ignoranți și mai degradați bărbați – nativi sau străini.
A lipsit-o de dreptul ei fundamental de cetățean, acela de a vota, lăsând-o astfel fără reprezentare în adunarea legislativă, a oprimat-o din toate părțile.” [47]
Abia în anii 1920 femeile au câștigat dreptul la vot, după ce a fost adoptat al Nouăsprezecelea Amendament. Primii 33 de președinți americani au fost aleși exclusiv de bărbați (cu toate că unele state le-au permis femeilor să voteze din 1916).
Și, deși în America se vedeau cele mai mari progrese în obținerea de drepturi egale pentru femei, în multe alte părți ale lumii mentalitatea era încă medievală în ceea ce privește drepturile femeii.
NOTE
[46] Tocqueville, Alexis de, Democracy in America (London: Saunders and Otley, 1840), p. 106. [47] Modern History Sourcebook: The Declaration of Sentiments, Seneca Falls Conference, 1848. http://www.fordham.edu/halsall/mod/senecafalls.asp [48] Nonie Darwish, Cruel and Usual Punishment (Nashville: Thomas Nelson, 2008), p. 64.Pe 8 decembrie 2014, ProValori Media a lansat a lansat cartea Avortul, ultima exploatare a femeii, de Brian E. Fisher, fondatorul organizației americane Online For Life, care, de la înființarea ei, în 2007, a salvat de la avort peste 2.000 de copii.
Acest volum, dintr-o perspectivă originală și provocatoare, pune în discuție tocmai drepturile femeii și ale copilului nenăscut, explorând rolul bărbaților în impunerea și răspândirea practicii avortului în cea mai puternică națiune din lume și apoi în alte țări.
Pe parcursul mai multor săptămâni ne propunem să vă prezentăm fragmente din acest volum.
Cartea “Avortul, ultima exploatare a femeilor” se poate achiziționa de la Librăria bizantină, din rețeaua de librării Supergraph și online de pe site-ul Librăriei Sophia.
De asemenea, cartea este disponibilă și gratuit, în format digital, la adresa de web www.avortulexploateazafemeile.