Anghel Buturugă: „Refuzul avortului: eugenism și discriminare”
de Anghel Buturugă, Facebook
„Adică un fel de rasism mascat. Cugetarea aparține unor cadre didactice de la Fac. de Filosofie (UB) și centrul de cercetare în etică (ce ține de aceeași instituție).
Raționamentele sunt bazate pe interpretări ale unor justificări ale unor medici care au refuzat să facă avort. De o parte avem „mizeria” și „înapoierea” pe care o atribuim (noi, albii civilizați vinovați și ei, medicii rasiști) unor minorități etnice care nu folosesc contracepția, de cealaltă parte niște sicofanți care refuză avortul pentru că, de fapt, nu vor să-și murdărească mânuțele punând mâna pe exemplarele acestei etnii.
Vă dați seama, discriminează femeile rrome ajutând la rata natalității.
E posibil, vă rog, să extindem acest model discriminatoriu și la românii majoritari? Că avem o natalitate dezastru…
Ah, nu mai zic, discriminarea asta salvează vieți. Sigur, dacă le considerăm ca atare. Dar, se pare, filosofii și eticienii gândesc altfel.
Hai că viitor luminos avem.
„Însă cel mai grav aspect al acestui fenomen este că refuzul în baza libertății de conștiință poate deveni un paravan pentru discriminare și eugenie. Printre declarațiile medicilor care refuză această intervenție, se găsesc, de exemplu, justificări legate de faptul că acest serviciu nu ar trebui utilizat într-un secol atât de avansat, în care metodele de contracepție sunt numeroase (Valentin Ciuchi, şef secţie Obstetrică Ginecologie Spitalul Moineşti). O asemenea justificare nu este de natură medicală și nici una legată de apărarea propriei conștiințe, ci una care impune propriile convingeri asupra pacienților.”
…
„Este evident că invocarea soluțiilor contraceptive și a educației sexuale, în contextul în care implementarea lor este o glumă, reprezintă un paravan pentru a impune propriile credințe înguste asupra celor care sunt marginali, indezirabili, ,,înapoiați”. Aceștia nu mai merită grija noastră pentru că ne știrbesc integritatea cu mizeria lor morală. Iar acest discurs conține ingrediente eugeniste. Corpul profesional medical nu trebuie să se amestece cu indivizi de o anumită origine etnică și calități cognitive inferioare, cu cei care nu pot fi moderni în perfecționarea sănătății proprii. Problema este una complexă, care ține de lipsa unei educații sexuale la nivelul țării, de faptul că medicii nu sunt asigurați pentru astfel de proceduri și de lipsa de comunicare eficientă în relația medic-pacient. Colegiul Medicilor din România are misiunea de a asigura respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică. Având în vedere că această instituție reprezintă corpul profesional din România în relaţiile cu autorităţile şi instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale, interne şi internaţionale, considerăm că trebuie să se sesizeze și să recunoască refuzului colectiv a întreruperii de sarcină drept un pericol serios la adresa integrității democratice. Libertatea de conștiință nu trebuie să devină un cal troian cu ajutorul căruia medicii decid ce este bine în locul instituțiilor democratice. Așa cum subliniază și președintele CMR, Gheorghe Borcean, ,,medicina nu există pentru a defini societății ce este bine”.
Putem acționa mai bine decât atât. Putem reduce rata avorturilor dacă alocăm resurse (să se dovedească, totuși, că luăm în serios problema). Dar s-o facem cu empatie, răbdare și înțelegere față de complicațiile sociale, nu cu auto-suficiență morală și falsă superioritate față de ,,înapoiații” care trebuie pedepsiți că nu țin pasul cu secolul XXI.” ”