Analiza AFR: Perdanții referendumului

de Alianța Familiilor din România
„Referendumul a picat!” strigau, cu o oarecare satisfacție, titlurile articolelor din mass-media după 7 octombrie.
Este o realitate evidență că referendumul a „picat”, condițiile impuse de lege și Constituție pentru validarea lui nefiind îndeplinite. Dar împreună cu „picatul” referendumului au „picat” și alțîi, atît indivizi cît și instituții publice, și credem că va lua mult timp că democrația română să-și revină la linia de plutire.
Referendumul din octombrie 6 și 7 a aprofundat și mai mult scindarea și separarea dintre autorități și instituțiile statului și cetățenii României. Confidenta cetățenilor în partidele politice și în liderii lor politici a devenit practic nulă, în cele doar două săptămîni de campanie pentru referendum factorii politici fiind spectatori ai măcelului mediatic lansat și dus cu nesaț împotriva democrației române și a cetățenilor țării care încercau din răsputeri să valideze referendumul. Ba unii dintre ei s-au alăturat măcelului împotriva noastră, cu nerușinare și cu o agresivitate și lipsa de respect care nu pot fi trecute cu vederea, uitate ori iertate, și, care vor trebui sancționate. Ele constituie atrocități împotriva democrației române și a statului de drept.
Prima și cea mai mare victima a Referendumului a fost democrația română
Partidele politice și politicienii României au masacrat democrația română în doar două săptămîni de zile. Referendumul a scos la iveală deficiențele enorme și acute care există în sistemul legislativ și constituțional român care practic vorbind fac aproape imposibilă derularea organizată și ordonată a democrației române. Democrația română e tînără, ea avînd doar 29 de ani.
Anii 2015-2018 au fost ani de vîrf ai democrației române cînd cetățenii de rînd ai țării au inițiat cea mai importantă inițiativa de revizuire a constituției din istoria României și au derulat în mod extrem de civilizat și ordonat un proces democratic fără precedent în istoria noastră. Semnăturile adunate, dezbaterile și argumentele ordonate făcute în Curtea Constituțională a României, deciziile Curțîi Constituționale, făcute la timp și conform legii, au demonstrat că cetățenii țării știu să practice democrația în țară lor.
Ceea ce, însă, nu se poate spune despre politicienii și partidele politice ale țării cît și a președintelui României, dl Klaus Iohannis. La fiecare pas și cotitură acești trei factori au ridicat obstacole artificiale și fără rost în față cetățenilor țării, căutînd să le împiedice dreptul de a-și exercită drepturile constituționale. Au făcut recursuri fără rost, de loc necesare, s-au certat asemenea unor copii pe seama democrației române și a inițiative cetățenești, iar executivul țării ne-a numit, în mod ireverent, „fanatici religioși”. Nici unul dintre ei nu a văzut valoare democratică în acțiunea noastră, a milioanelor de cetățeni care au dorit o zi de referend fără obstructiuni și invective la adresa lor.
Putem spune că, de fapt, Constituția României a încătușat românii și toți cetățenii țării. E practic imposibil, nu doar pentru cetățenii țării dar și pentru factorii politici, să revizuiască Constituția României care ne ține pe toți asemenea unor prizonieri înlănțuiți. Revizuirea Constitiei e extrem de dificilă, impune, vrem nu vrem, politizarea oricărei inițiative cetățenești, acordă Curțîi Constitutioanle un rol excesiv în validarea amendamentelor, și acordă politicienilor și partidelor politice autoritatea de a anula oricare inițiativa cetățenească de reviziure a Constituției.
Nu cunoaștem nici o altă democrație în lume unde o inițiativa cetățenească de revizuire a constituției trebuie validată de parlament, ori de ambele camere ale parlamentului, înainte de a fi supusă unui referendum public. Deasemenea, în nici un stat din Statele Unite tribunalele nu pot bloca inițiativele cetățenești de revizuire a constituției înainte că ele să fie supuse referendumului. România este o excepție. O excepție fatală care a paralizat și transformat sistemul democratic român în unul extrem de rigid.
Pe lîngă asta trebuie menționat că cetățenii țării au avut la dispoziție doar 17 zile pentru a face campanie. Legea le acordă 30 de zile pentru campanie, dar pînă în 18 septembrie cînd Curtea Constituțională a validat pentru a două oară referendumul nu există certitudinea că referendumul de fapt va avea loc. Facem o paralelă cu alegerile parlamentare ori prezidențiale întrebînd cît zgomot ar face parlamentarii ori candidațîi la prezidențiale dacă ar avea doar 17 zile la dispoziție să facă campanie electorală.
Fără îndoială unii factori politici din România se bucură, chiar dacă pe ascuns, că „referendumul a picat”. Dar împreună cu el a „picat” și democrația română, cu sprijinul și contribuția lor. Bucuria lor însă se va transformă în lacrimi pentru că, profețim astăzi, va deveni practic imposibil pentru ei să revizuiască Constituția României în viitor. Fiecare referendum viitor va fi un măcel, un război civil constituțional. Politicienii României au stabilit deja un precedent pe care românii nu îl vor uită curînd. Regulile următorului referendum deja au fost stabilite, oricare ar fi natură lui și vor fi aplicate: obstrucționare, politizare, dezinformare și boicotare doar de dragul de a fi contra. Politicienii României ne-au învățat trucurile acestea de care însă vor fi și ei victimizați.
E deasemenea nedemocratic, în opinia noastră, a impune un prag pentru validarea unui referendum constituțional oricît de mic ar fie el. Rare sunt țările în care există un prag electoral pentru adoptarea amendamentelor constituționale. De fapt, chiar și Comisia de la Veneția nu e de acord cu stabilirea unui prag. În 2015 Irlanda a votat prin referend legalizarea căsătoriilor homosexuale. Nu a fost nevoie de un prag, căsătoriile homosexuale fiind validate în Irlanda cu un vot de 62% (1,2 milioane de voturi) pentru și 38% (734,300 de voturi) împotriva.
De ce atunci clasa politică din România ne pune un jug pe gît pe care nu îl putem duce și pe care nu îl vor putea duce nici generațiile care vor veni după noi?
Cum deci, și cînd, vom scapă de această plagă care paralizează democrația română? Cert e că, așa cum spuneam mai sus, românii au devenit prizonieri încătușați ai propriei lor Constituțîi. Dilema este că doar ei se pot descătușă prin alte referendumuri dar, ironic, politicienii nu le vor permite să o facă. Ne aflăm într-un cern vicios. Putem deci spune că cetățenii României și clasa politică se află într-o situație de tip Mexican stan-off în care primii nu se pot descătușă din cauza celor din urmă iar cei din urmă urmăresc cu zîmbete pe buze eforturile tragice ale românilor de a se descătușă de propria Constituție.
Un alt perdant al Referendumului este domnul Daniel Cioloș
Este o rușine pentru un politician al României să lanseze, așa cum a solicitat dl Cilos, un boicot al unei inițiative democratice a catatenilor țării. Apelul dlui Cioloș și a altor politicieni la boicot a fost o crimă împotriva democrației române, incompatibilă cu funcția pe care ei o dețîn ori pe care ar dori să o dețînă în viitor. Dl Cioloș dorește să formeze un partid politic nou și să fie ales în Parlamentul European – un partid și o mișcare civică condusă de politicieni cu simțăminte de dispreț față de cetățenii țării și promotori ai unor practici ne-democrate.
În țările autentic democrate, cum ar fi Statele Unite, nu se aude niciodată că un politician să lanseze boicotul unor alegeri. Dimpotrivă, politicienii insistă că cetățenii să meargă la vot, să-și exercite drepturile constituționale și să-și determine singuri soarta și viitorul. Dl Cioloș și cei care gîndesc că el gîndesc anti-democratic și nu au profilul nici statura morală să dețînă funcțîi politice în România ori Uniunea Europeană.
Este încă o dovadă că elită politică a României e una destructivă, una care subminează democrația României și nu ne urmărește binele. Boicotul este o exprimare ligitima a libertăților cetățenilor dar una iresponsabilă cînd el e inițiat, încurajat și practicat de politicieni. Cînd politicienii fac lucrul acesta ei subminează nu doar democrația ci și statul de drept.
Un alt perdant al Referendumului e Judecătorul Daniel Morar
Pe 18 septembrie Curtea Constituțională a emis Decizia 539/2018 asupra constituționalitățîi Legii de revizuire a Constituției României. Dl Morar a votat împotriva referendumului fiind autorul unei opinii separate și dizidente. În ultima pagină a opiniei lui, Judecătorul Morar a numit „legislația română” care definește căsătoria că fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie că fiind „tributară unei viziuni retrograde„.
Pe înțelesul tuturor, dl Judecător Morar ne-a numit, pe noi cei 3,5 milioane de cetățeni care am votat „DA” la Referendum, persoane „retrograde”. Comentariul dlui Judecător este extrem de grav, nepotrivit și incompatibil cu o democrație și cu statul de drept. Este și extrem de iresponsabil și incompatibil cu canoanele de etică judiciară. Este unul rușinos care nu stă bine unui judecător care e chemat să fie imparțial și să respecte în mod egal părțile. Dl Morar și-a dovedit partialitatea și disprețul față de noi, majoritatea covîrșitoare a cetățenilor României care credem în căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
Domul Morar și judecătorii care gîndesc că el sunt un pericol pentru democrația română. În iunie 2015 Curtea Supremă a Statelor Unite a legalizat căsătoriile homosexuale în America cu un vot de 5 la 4, anulînd prin votul unui singur judecător milioanele de voturi date de americani pentru căsătoria naturală dintre un bărbat și o femeie. Unul din cei 4 judecători care s-au opus legalizării căsătoriilor homosexuale a fost eminentul judecător și jurist Antonin Scalia, azi decedat. Judecătorul Scalia a fost una din cele mai inteligente minți americane din ultimii zeci de ani. În opinia lui dizidență amintea americanilor că judecătorii s-au transformat într-o clasa inteletuala ostilă democrației care amenință democrația. Și-a îndemnat co-naționalii să fie sceptici și vigilenți privind judecătorii și și-a criticat colegii pentru că au subminat democrația americană. Dacă ar fi în viață, nu ne îndoim că Judecătorul Scalia l-ar numi și pe Judecătorul Morar o amenințare la adresa democrației române, o insultă la inteligență poporului român.
Un alt perdant al Referendumului a fost mass media română
Nu are importantă cum s-au poziționat românii privind referendumul, toți sunt de acord că mass media română a fost corigentă la referendum. Partialitatea mass mediei a fost evidență împotriva referendumului. Invitațîi la dezbateri au fost părtinitori împotriva referendumului. Invitații nu au fost în tema privind referendumul. Membri ai vastei mișcări pro-familie și pro-referendum au apărut rar la posturile naționale de radio și televiziune.
Discuțiile moderatorilor au fost simpliste și intenționat irelevante. Ele s-au focalziat pe „discriminare” cînd de fapt referendumul nu avea nimic cu discriminarea. S-au focalizat pe „homosexualitete” și „minorități sexuale” cînd de fapt referendumul nu avea nimic cu aceste subiecte. S-au evitat în mod intenționat subiectele spinoase, cum ar fi impactul grav și toxic al căsătoriilor homosexuale asupra copiilor, declinul culturii căsătoriei, impactul negativ al căsătoriilor homosexule asupra democrației și a drepturilor și libertăților cetățenilor ori faptul că ele nu își au nici un rost.
Penibilă și sub orice critică a fost emisiunea de duminică seară, octombrie 7, de la Digi24, care a avut un singur invitat, pe „CTP”. CTP practic a fost lăsat să țînă un discurs „anti-referendum” fără că moderatorul să-i pună întrebări ori să-l contrazică. Printre aberațiile spuse de acest domn a fost și afirmația: „căsătoria a fost inventată de heterosexuali”. Chiar?
Dezinformarea purtată de mass media română a fost un punct josnic al mass mediei din România. Ironic, dacă mișcarea pro-familie și pro-referendum nu a fost invitată la discuțiile care au avut loc la posturile naționale, mass media internațională a fost interesată să cunoască pozițiile AFR-ului privind referendumul. Pe parcursul campaniei publicația americană Los Angeles Times, al patrulea ziar că circulație din SUA, a trimis în România un jurnalist care a petrecut o zi întreagă cu noi pe traseu, la Iași pentru a fi exact, publicind apoi, pe 5 octombrie, un articol despre eforturile AFR pentru validarea referendumului. [Articolul poate fi citit aici: http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-românia-referendum-20181005-story.htm]
Deasemenea, pe 5 octombrie televiziunea daneză ne-a luat un interviu de aproape 2 ore privind referendumul. Spre deosebire de mass media română, subiectele și întrebările jurnaliștilor americani și danezi au fost la subiect, inteligent formulate și detaliate. [Notă AFR: Cetatatenii orașului Iași au făcut o impresie foarte bună asupra jurnalistei americane, iar voluntarii AFR care au distribuit fluturași și materiale de campanie în prezența ei au fost și ei la înălțime. Jurnalistă comenta mereu la adresa nivelului profesional, energiei și inteligentiei voluntarilor. Va mulțumim!]
Un alt perdant al Referendumului a fost Dl Klaus Iohannis
Întreagă clasa politică din România a fost o victima a referendumului, începînd cu partidele politice, liderii lor, dl Dragnea și dnul Ioahannis. Toți și-au dovedit inabilitatea de a se comportă într-un mod democratic în sprijinul democrației române. Dl Iohannis, care nu poate fi iertat pentru etichetarea făcută nouă că fiind „fanatici religioși”, trebuia să facă tot posibilul să asigure victoria democrației române la referend, dar a luptat împotriva noastră.
Un alt perdant al Referendumului a fost Uniunea Europeană
Socialiștii perdanți ai Europei și-au dezlănțuit ura împotriva noastră. Pe drept îi numim perdanți pentru că de la alegeri la alegeri pierd tot mai multe locuri în parlamente. În septembrie au pierdut masiv în Suedia iar duminică au pierdut dezastruos în Bavaria unde abia au cîștigat 9,7% din voturi. Și tot duminică au pierdut alegerile locale din Belgia. Conform presei europene, pe timpul vizitei din 26 septembrie a dnei Dancila și a dlui Dragnea la Bruxelles, socialiștii din Parlamentul European au „strigat” la cei doi cerîndu-le să facă tot posibilul că referendumul să eșueze. („Sources close to the issue told Euractiv that some MEPs even shouted during an intense discussion urging the Romanian PM to stick to the progressive line of the socialist group … We would like to see the Romaian socialist party standing against that constituțional change to ban same-sex marriage …”)
De acum românii știu: socialiștii Uniunii Europene au făcut tot ce le-a stat în putință să ne submineze suveranitatea națională și populară. Asta ne confirmă încă odată că motto-ul Uniunii Europene „unitate în diversitate” este o farsă.