valorile familiei

Amabilitatea și bunăvoința sunt secretele unei căsătorii de durată

cuplu

aleteia.org, 10 februarie 2015

Știința ne confirmă: căsătoriile care durează depind de doi factori

Iată concluziile uimitor de simple ale unui studiu american, realizat pe un eșantion de 130 de cupluri, timp de 6 ani.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

 În ciuda numărului mare de divorțuri, îndrăgostiții continuă să se căsătorească. Astfel, în Statele Unite, doar în luna iunie, numită și „luna mireselor”, media a fost de 13.000 de căsătorii. Și totuși, dintre miile de jurăminte făcute, un mare număr nu vor fi respectate. Ei bine, cine nu are prieteni apropiați, al căror mariaj s-a terminat printr-un divorț?

Plecând de la această constatare, John et Julie Gottman, un cuplu de psihologi, au decis să realizeze un studiu complex, urmărindu-i pe cei căsătoriți în viața de zi cu zi, pentru a înțelege cauzele multiple ale succesului sau eșecului relației lor. Concluziile studiului pot părea evidente, însă ele trag un semnal de alarmă asupra unor aspecte simple ale vieții de cuplu, ce merită cu atât mai mult luate în seamă.

Un „laborator al iubirii”

Cei doi psihologi au pus în aplicare ceea ce ei au numit „ laboratorul Iubirii” și au invitat aici 130 de cupluri căsătorite. Fiecare cuplu a petrecut aici o zi, îndeplinind sarcini cotidiene – mese în familie, gătit, curățenie, etc. – sub  privirea  experților. Și asta timp de șase ani. La finalul studiului, cuplurile au fost împărțite în două categorii: masters (sau experții) și disasters (sau dezastrele). La finalul celor șase ani, cuplurile au fost chemate din nou de psihologi. Cuplurile masters erau încă împreună, fericite și împlinite. Cuplurile disasters nu mai erau căsătorite sau aveau încă statutul de cupluri, dar nefericite.

Concluziile studiului

Observând cuplurile, experții au ajuns la concluzia că bunăvoința și amabilitatea sunt cheia longevității căsătoriei. Simplul fapt de a răspunde întrebărilor cotidiene cu agresivitate sau cu amabilitate poate influența viitorul și calitatea relației.

Întrebări ca: „Ai aflat noutatea?”, pot fi ocazia, pentru partener, de a da dovadă de mai mult interes față de preferințele celuilalt, răspunzând cu bunăvoință și amabilitate, ceea ce conduce la crearea unei mai mari conexiuni între ei. Lipsa de atenție față de ceea ce ne spune celălalt, răspunsul dat pe un ton posac, fără interes, cu indiferență, poate ascunde mult mai mult decât lipsa de timp sau prezența oboselii. În consecință, experții îndeamnă cuplurile să acorde atenție tuturor acestor detalii.

Avem de fiecare dată posibilitatea, libertatea de a-i răspunde partenerului cu căldură sau cu răbdare. Cuplurile masters au dat dovadă de interes față de nevoile emoționale ale celuilalt, încercând să creeze un climat de admirație și recunoștință față de realizările celuilalt. Cât despre cuplurile disasters, ei au creat, din contră, un climat de insatisfacție, scoțând în evidență greșelile partenerului, tot ceea ce nu făcuse, uitând chiar complet calitățile acestuia.

Amabilitatea și bunăvoința pot salva o căsătorie

Prin urmare, amabilitatea și bunăvoința pot salva o căsătorie. Amabilitatea nu înseamnă doar o surpriză pe care o facem o dată pe an, la aniversarea căsătoriei. Studiul scoate în evidență practica de zi cu zi, mici doze de amabilitate în viața cotidiană: să faci complimente, să fii amabil, să eviți observațiile inutile, să te concentrezi pe ceea ce partenerul are pozitiv și nu negativ, etc. Putem alege: ne felicităm partenerul pentru ceea ce a făcut bine sau ne plângem pentru ceea ce nu a făcut. Este decizia noastră. Și căsătoria poate depinde de asta.

La întrevederea finală, Soții Gottman au conectat cuplurile la un sistem de electrozi: cei din categoria disasters  erau, fizic vorbind, stresați când se adresau partenerului – în aceeași stare de spirit ca și cum s-ar fi bătut unul cu altul; în timp ce cuplurile masters dădeau dovadă de relaxare, păreau liniștiți și destinși în conversațiile lor.

Dar voi, în ce grup vă regăsiți? Cu siguranță mai avem timp să includem aceste sfaturi simple și practice în viața de cuplu de fiecare zi.

Trad. din limba franceză – Roxana Vlad

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button