Alexandra Nadane: 19 lucruri de excepție la Marșul pentru viață 2019
de Alexandra Nadane, alexandranadane.ro
Iată câteva dintre lucrurile de excepție care cred că au fost realizate la Marșul pentru viață și Luna pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”. Vă rog scrieți-mi și dumneavoastră despre astfel de premiere sau lucruri excepționale, mai ales că eu am pus în selecție în special pe cele din București!
Încep cu cea mai mare greșeală, pe care de rușine nu o pun în selecția de mai jos: în 2019 s-a depășit cu mai mult de 100 de organizatori locali estimarea de dinainte de Luna pentru viață (estimarea a fost de peste 500, în final au fost 670)! Nimeni nu se aștepta ca, după anii 2014, 2015 și 2017, anul 2019 să fie al patrulea an în care numărul de localități în care s-a organizat activități pro-viață în Luna pentru viață s-a dublat față de anul anterior! După ce am contabilizat numărul total, Făt Frumos pro-viață ne-a spus că, dacă vrem să crească și în 2020 tot așa, trebuie să mergem în țări vecine!
1. Cel mai mare număr de localități de până acum în care s-au organizat Marșul sau alte activități pro-viață în luna martie, Luna pentru viață: 667 de orașe și sate în România și Republica Moldova.
2. În Luna pentru viață s-a anunțat deschiderea unui nou centru de sprijin în criza de sarcină, la Bacău!
3. Adolescenții, tinerii și familiile tinere cu copii reprezintă peste 60% dintre participanți.
4. Pentru al doilea an consecutiv a fost compus un imn special al marșului: Olivia Baer, studentă ieșeană, „Unic din prima secundă”
5. Liderii a importante organizații pro-viață din Uniunea Europeană au venit în România pentru a participa la Marșul pentru viață, între care Paul Ginoux, co-preşedintele Asociaţiei Choisir la Vie, care organizează Marșul pentru viață la Paris.
6. S-au desfășurat peste 50 de ateliere de lectură pentru copii cu cărțile pro-viață scrise de Veronica Iani: „Așteptându-l pe Bebe”, „Bebe – O poveste din burtică”, „Ioana – O poveste despre Sindromul Down” și „Tudor – O poveste despre adopție”.
7. Revista „Pentru viață”, care este editată de asociația Studenți pentru viață cu ocazia Marșului, a apărut în trei ediții locale, personalizate de organizatorii locali: București, Iași, Chișinău.
8. Crosul pentru viață de la București a avut un număr record de participanți: peste 400 de adulți și peste 400 de copii. Cel mai mare număr de participanți la marș a fost la Iași, 8.000 de persoane.
9. Au apărut vloguri și live-uri (clipuri video filmate în general cu telefonul și postate pe Facebook sau YouTube) făcute de organizatori sau studenți. Sunt foarte puține, dar vor crește!
10. Pentru prima dată s-a filmat un clip profesionist de invitare la marș, pe baza comunicatului de presă.
11. Pentru prima dată s-a reușit să se posteze în aceeași zi cu Marșul discursurile transcrise de la București și clipul video care însoțește comunicatul de după Marș. La anul sper să se posteze și video!
12. Deși presa națională alege să ignore în cea mai mare parte evenimentul, în acest an trustul de presă al Bisericii Ortodoxe Române a realizat foarte multe materiale de o calitate excepțională despre Marș și activitățile din Luna pentru viață. Iată unul dintre reportajele de la Marș pe Trinitas TV.
13. Patriarhul Daniel a vorbit despre marș în predica la Bunavestire, 25 martie.
14. Au început să apară vorbitori care prezintă public criza de sarcină prin care au trecut. În societatea românească există o reticență foarte mare față de mărturisirea în public a unor astfel de probleme, datorită decenței în abordarea problemelor intime, dar care se poate dovedi și dăunătoare, pentru că, în lipsa mărturisirii consecințelor avortului sau a greutății crizei de sarcină, oamenii nu sunt avertizați despre acestea și greșesc din lipsă de informare.
15. La Marșuri au participat și au vorbit persoane cu dizabilități și părinți ai lor, persoane care adoptă, încurajând tratamentul egal al persoanelor cu dizabilități (în Uniunea europeană 96% dintre copii diagnosticați intrauterin cu Sindrom Down sunt avortați) și adopția.
16. S-a vorbit despre situații dificile, precum cea a mamele singure sau moartea copiilor prin avort spontan sau la naștere. La Iași s-a tipărit o broșură pe această temă realizată de președintele Asociației Studenților Creștini Ortodocși Iași. Faptul că nu se vorbește suficient despre situațiile dificile îi face pe cei care le trăiesc să aibă impresia că mișcarea pro-viață și Biserica îi ignoră, că se preocupă doar de nașterea copilului, nu și de cum îl va crește o mamă singură, respectiv de avortul făcut la cerere, nu și de drama pe care o trăiește o femeie care are un avort spontan.
17. S-a organizat pentru prima dată evenimentul „Copiii merg la Parlamentul European”, prin europarlamentarul Cătălin Ivan. Este al doilea an consecutiv când s-a organizat evenimentul „Copiii merg la Parlament”, în cadrul Grupului Ecumenic al Parlamentului României.
18. Cea mai înaltă prezență a unui om politic la MPV: europarlamentarul neafiliat Cătălin Ivan, care a vorbit pe scenă la București având alături pe soție și cele trei fiice, toți cu tricouri inscripționate cu tema Marșului; a declarat că tema crizei de sarcină este cel mai important proiect pe care ar trebui să îl aibă UE. Mama sa a trecut prin criză de sarcină când era însărcinată cu el, iar lui și soției li s-a recomandat să avorteze două din cele trei fete triplete cu care era soția însărcinată.
19. Pe 31 martie va avea loc Gala Voluntarilor pentru Viață 2019 dedicată tuturor instituțiilor, organizațiilor și tuturor voluntarilor care au sprijinit Marșul pentru viață și Luna pentru viață 2019 „Unic din prima secundă” la București. În cadrul Galei va avea loc premiera piesei de teatru pro-viață „În loc de discurs”, a cărei protagonistă este actrița Ioana Picoș, care a prezentat Marșul pentru viață la București în ultimii ani. Textul și regia spectacolului îi aparțin Ivonei Boitan, care a vorbit la marș despre criza de sarcină prin care a trecut când era studentă.