Alegeri SUA: Toți banii din lume + presa + liderii europeni + Hollywood nu au învins determinarea cu care americanii își apără libertatea
de Ana Popescu, Stiripentruviata.ro
Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre, a scris pe Ziare.com o analiză a alegerilor parțiale din SUA.
El argumentează că libertatea este valoarea supremă în SUA, că această țară cunoaște o revigorare economică care nu are precedent în ultimele decenii și că SUA a redevenit în mandatul lui Trump creatoare de politici globale.
Cu toate acestea, presa de mainstream, vedetele de la Hollywood și organizațiile civice continuă să poarte un război total împotriva președintelui Trump și a conservatorilor, reprezentați în legislativ și administrație de Partidul Republican, câștigător al alegerilor din 2016. Aceste elite anti-conservatoare s-au grupat în sprijinul „valului albastru” (culoarea Partidului Democrat), care ar fi urmat să măture administrația Trump din Congres și de la conducerea statelor americane la alegerile parțiale care s-au încheiat de curând.
„Valul albastru” a fost susținut fățiș și de elita politică de la Bruxelles. Petrișor Peiu observă:
Curios ca fatisa actiune de influentare a alegatorilor americani de catre ziarele, televiziunile si, mai ales, de catre politicieni de frunte europeni nu a mai fost catalogata ca incercare de a influenta alegerile din strainatate, asa cum s-au grabit toti sa proclame presupusa influenta a Rusiei in favoarea lui Trump la alegerile din noiembrie 2016!
În lupta acerbă au fost puși la bătaie și foarte-foarte mulți bani. Candidații fiind uninominali, peste 80% din cei cu bugete mai mari câștigă de obicei alegerile, scrie Peiu. El menționează că alegerile din noiembrie 2018 au devenit cele mai scumpe alegeri parțiale din istoria SUA, cu bugete totale de peste 5,2 miliarde dolari. Republicanii au ridicat și ei ștacheta, au colectat și cheltuit mulți bani în campanie, dar la strângerea de fonduri democrații i-au depășit de departe. Peiu scrie:
Candidatii democrati au adunat 1,46 miliarde dolari, cu peste 40% mai mult decat republicanii (putin peste 1 miliard dolari). Atât de mulți bani s-au donat pentru această campanie electorală, încât partidele, mai ales democrații, nici nu au putut să-i cheltuie.
Rezultatul?
Democratii au castigat mai multe mandate decat republicanii si au reusit sa preia controlul Camerei, cu 28 de mandate “smulse” de la Grand Old Party (GOP) [adică de la republicani – n.red.].
Problema mare a lor a fost ca, pana la urma, valul albastru-verde s-a izbit de stanca Trump si s-a “spart”: la Senat, desi au avut un avantaj financiar (nemaivorbind de cel media sau de celebritati angajate) au pierdut si ce aveau.
Este adevarat ca 84% din circumscriptiile de la Senat au fost castigate de catre candidatii care au avut bugete mai mari, dar cele 16% exceptii de la regula le-au adus republicanilor cateva mandate de senator in plus. Candidatii cu bugete extrem de mari care au pierdut… in patru din cinci cazuri …sunt democrati.
Într-o circumscripție din California (cea mai plină de imigranți din America – peste o treime), o candidată republicană a câștigat cu o campanie care a costat de cinci ori mai puțin decât cea a contra-candidatului democrat. Probabil că democrații, care sunt pro-imigrație, s-au așteptat ca populația să voteze masiv cu candidatul lor acolo!
Concluzia analistului Petrișor Peiu:
Tragand linie, putem lesne observa ca, desi au avut la dispozitie cele mai mari bugete din istoria alegerilor midterm (la mijloc de mandat), democratii au esuat in a prelua controlul Senatului, ba chiar si-au adancit handicapul fata de republicani si au esuat de asemenea sa castige suprematia in posturile de guvernator, pierzand si aici cateva state mari, unde au cheltuit sume enorme (Arizona sau Florida, de exemplu).
Morala este simpla: toti banii din lume plus zdrobitoarea majoritate a presei plus influenta liderilor europeni plus zambetele sex-simbolurilor de la Hollywood laolalta nu pot invinge determinarea cu care americanii isi apara libertatea de a ramane asa cum sunt (crestini si capitalisti prosperi); miliardele de dolari s-au risipit atunci cand s-au ciocnit de forta cu care Donald Trump si-a sprijinit apropiatii in toate statele importante. Incapatanarea democratilor de a-si reduce programul politic la rudimentarul “Jos Trump!” si alunecarea acestora spre stanga radicala va coaliza America profunda in jurul presedintelui Donnie Die Hard si ii va aduce acestuia al doilea mandat pe tava.