Al 50-lea Marș pentru viață de la Washington și primul de după schimbarea legii avortului: Nu se termină aici (VIDEO)

de Redacția Stiripentruviata.ro
Vineri a avut loc Marșul pentru viață de la Washington, DC, ajuns la a 50-a ediție. Totodată, este prima ediție de după schimbarea legii avortului în SUA. Din 24 iunie 2022, statele sunt libere să legifereze cum vor avortul, nu li se mai impune de la nivel central nimic.
Tema din acest an a fost „Next Steps: Marching into a Post-Roe America” („Pașii următori: Marșul în America post-Roe”).
Marșul pentru viață de la Washington a început în 1973, odată cu decizia Curții Supreme care a obligat toate statele americane să permită avortul la cerere din orice motiv, și, ulterior, și în orice stadiu al sarcinii.
„Prieteni, de-a lungul ultimilor 50 de ani, Marșul pentru viață a devenit cea mai mare mișcare pentru drepturile omului din lume”, a spus vineri, la ediția din acest an, Jeanne Mancini, președinta March for Life.
„Și, chiar dacă Marșul s-a născut ca reacție la Legea Roe, nu se încheie după schimbarea acestei legi. De ce? Pentru că nu am terminat tot ce aveam de făcut. Dați-mi voie să repet: nu am terminat încă”, a continuat ea.
„Vom continua marșul nostru până când încălcarea drepturilor omului prin avort devine istorie. Vom continua marșul până când avortul va deveni de neconceput”, a mai spus Jeanne Mancini, subliniind astfel că legea nu rezolvă toate problemele, ci doar simptomele lor.
De aceea, la ediția din acest an, traseul marșului a fost puțin diferit. Participanții au trecut și prin fața Congresului SUA, „pentru a sublinia cât de important este ca legiuitorii federali să lucreze pentru protejarea vieții și din acest moment înainte”, a explicat Jeanne Mancini înainte de începerea marșului propriu-zis.
Lidera March for Life a mai anunțat că se lucrează la extinderea marșurilor locale, care sunt organizate deja de câțiva ani la nivel statal. Anul acesta au loc în 10 state, nu doar la Washington.
„Vom fi în toate cele 50 de state ale Americii în următorii cinci sau șapte ani”, a spus Jeanne Mancini.
Marșul a fost prefațat de numeroase discursuri din toate domeniile în care este nevoie de implicare pro-viață: o mărturie despre criza de sarcină, un magistrat, discursuri ale politicienilor pro-viață, un medic pro-viață, un lider de organizație studențească pro-viață, un medic pro-viață, reprezentanta unui centru care ajută mamele în criză de sarcină, promotori ai adopției și o persoană cu sindrom Down, afecțiune care determină avortarea copiilor nenăscuți diagnosticați cu ea.
„Căminele maternale și centrele de sprijin în criza de sarcină formează coloana vertebrală a angajamentului mișcării pro-viață de a sprijini mamele și copiii”, a mai subliniat Jeanne Mancini, care a fost și gazda evenimentului.
Astfel, reprezentanții mișcării pro-viață din America au căzut de acord că, după schimbarea legii, munca lor trebuie să fie și mai intensă, pentru că societatea și comunitățile trebuie să pună resurse la dispoziția femeilor în criză de sarcină, astfel încât toți copiii să se poată naște și să beneficieze de cele mai bune condiții de creștere și dezvoltare.
Înaintea marșului propriu-zis, pe scenă a cântat formația We Are Messengers, după care au urmat o mărturie despre criza de sarcină și discursurile.
Mărturia pro-viață a fost oferită de Temeka Walden, care avea numeroase investigații și documente medicale din care rezulta că va avea naște un copil cu probleme de sănătate grave. Dar, după ce a fost presată de medici să facă avort și a decis să păstreze copilul, problemele nu au mai apărut nici la ultima ecografie și nici după naștere.
„Am ales să dau viață unui copil pe care am știut că îl voi iubi necondiționat, chiar dacă lumea considera că este de neiubit din cauza imperfecțiunilor lui”, a spus Temeka Walden.
Fiica ei, Ariel, cea pe care ar fi putut să o avorteze, a cântat Imnul Național al SUA imediat după această mărturie.
După imn, pe scenă au urcat 12 lideri religioși ai comunităților catolice și ortodoxe din SUA, inclusiv reprezentantul Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din această țară. O rugăciune a fost rostită de Episcopul Romano-Catolic de Arlington, Michael Burbidge, Președintele Comisiei de Activități Pro-Viață a Conferinței Episcopilor Catolici din SUA.
„Ne rugăm în special pentru toate mamele însărcinate aflate în nevoie, pentru cele rănite de avort. Dă-ne să le fim alături la nevoie, în unitate și solidaritate! Preaputernice Doamne, te rugăm să-ți reverși darurile peste efortul nostru și să ne unești în timp ce avansăm într-o Americă în care nu mai există leagea Roe”, s-a rugat Episcopul Michael Burbidge.
Pe scenă a fost invitată să vorbească și Lynn Fitch, Procurorul General al statului american Mississippi, care a ajuns până la Curtea Supremă cu cazul Dobbs, cel care a dat Curții Supreme prilejul de a se pronunța cu privire la modul în care avortul trebuie legiferat în SUA.
„Legea a avortului s-a schimbat datorită cazului nostru din Mississippi. De acum putem proteja viața”, a spus Lynn Fitch.
„Dar călătoria noastră nu se termină aici. Nu se termină până când nu le vom da femeilor vulnerabile și copiilor lor ceea ce au nevoie ca să prospere, până nu vom face schimbări în legea noastră care să fie pline de compasiune față de toate viețile și până când nu vom schimba inimile și mentalitatea conaționalilor noștri americani.”
Următorii care au urcat pe scenă au fost nouă membri ai Congresului SUA care fac parte din Partidul Republican, majoritar în Congres după cele mai recente alegeri: Steven Scalise (Louisiana), Chris Smith (New Jersey), Bob Latta, Brad Wenstrup (Ohio), Mike Kelly (Pennsylvania), Jim Naks (Indiana), Mary Miller (Illinois), Andy Harris (Maryland), Michelle Fischbach (Minnesota). Au susținut discursuri doar primii doi.
Steven Scalise i-a îndemnat pe participanții la marș să-și sune reprezentanții din Senat pentru a permite discutarea legislației pro-viață și să participe la alegeri, ca să trimită în Senat și Congres reprezentanți pro-viață.
El a explicat bătăliile care se dau în Legislativul american pentru a promova legislație pro-viață în condițiile în care Partidul Democrat este în totalitate poziționat la extrema stângă în chestiunea avortului.
De exemplu, Democrații refuză să discute un proiect de lege care ar salva viața copiilor născuți vii după un avort eșuat indus în stadiu avansat de sarcină.
„Nu e ca și cum toate țările fac aceasta. Numai câteva țări permit o astfel de procedură barbară de avort. Printre ele se numără China, Coreea de Nord și, din nefericire, și America. America nu ar trebuie să se afle pe o astfel de listă a țărilor barbare”, a spus Steven Scalise.
Astfel, în practică, bebelușii care se nasc vii în urma avortului în stadiu avansat al sarcinii sunt lăsați să moară, deși fiecare copil născut viu pe teritoriul american devine automat cetățean american și înzestrat cu drepturi.
Congresmanul Chris Smith, un veteran a mișcării pro-viață, care și-a cunoscut soția în 1974, la Marșul pentru viață, a spus că promovarea valorii vieții este o muncă de echipă și o muncă de durată.
„În mod clar, a început o nouă dezbatere națională în jurul chestiunii avortului, mai ales în plan legislativ la nivelul fiecărui stat”, a spus el.
Treneé McGee a fost singura membră a Partidului Democrat prezentă pe scena Marșului pentru viață de la Washington din acest an.
Alocuțiunea ei s-a concentrat pe rasismul și ipocrizia mișcării pro-avort, în condițiile în care cele mai multe clinici de avort din rețeaua Planned Parethood sunt plasate în comunitățile sărace de culoare, iar fondatoarea rețelei, Margaret Sanger, era eugenistă.
Tony Dungy, fost antrenor de fotbal american, și soția, Lauren, au vorbit despre nevoia ca tot mai multe familii să se deschidă spre adopția copii. Deoarece în SUA este permisă adopția începută din timpul sarcinii, aceasta a devenit o alternativă la avort pentru femeile care nu-și permit sau nu pot să aibă un copil.
Următorul discurs a fost cel al unui medic pro-viață.
„Organizațiile medicale pro-avort pun în primejdie locurile de muncă ale celor care refuză să participe în inducerea avortului la cerere. Aceste organizații neagă că avortul pune capăt, în mod intenționat și violent, vieții unei ființe umane nenăscute, că această ucidere violentă nu este niciodată necesară din punct de vedere medical și că implică riscuri serioase pentru sănătatea fizică și mentală a femeii însărcinate”, a spus apoi dr. Christina Francis, președinta Asociației Americane a Medicilor Ginecologi și Obstetricieni Pro-Viață.
„Pe lângă aceasta, organizațiile pro-avort vor să reducă la tăcere medicii și moașele care vor să le ofere pacienților informații despre avort bazate pe dovezi științifice. Sunt aici cu voi astăzi pentru a transmite cu claritate că aceste încercări nu vor reuși.”
„Nu ne vom lăsa reduși la tăcere, fiindcă ideologii pro-avort creează narative false care să le servească agenda politică. Vedem zilnic la Camera de Gardă consecințele minciunilor lor”, a mai spus medicul.
Summer Smith, Președinta Studenți pentru viață de la Universitatea Liberty din Virginia, SUA, a spus că s-a implicat în mișcarea pro-viață pentru că nu vrea să mai treacă nimeni prin ce a trecut mama ei când și-a avortat primul copil.
„Dacă generația noastră nu face un pas înainte și nu are grijă de copil, de mamă și de tată, nu va mai exista o mișcare pro-viață și treptat aceasta va dispărea. Nu putem sta fără să facem binele sau să rămânem tăcuți, așa că haideți să ne implicăm!” a spus ea.
„Avem o singură viață pe acest pământ, o singură șansă de a pune capăt avortului, o singură șansă de a sprijini femei ca mama mea. Vă încurajez să rămâneți curajoși pentru adevăr și să aveți dragoste pentru a proteja vieți nevinovate și pentru a aboli avortul în timpul vieții noastre.”
Gina Tomes, fondatoarea unui cămin pentru mame în criză de sarcină, a subliniat că 96% dintre femeile găzduite nu mai ajung niciodată să trăiască pe străzi, 86% renunță pentru totdeauna la consumul de substanțe și 85% devin independente financiar în urma sprijinului constant, al ajutorului material și consilierii primite.
Unul dintre cele mai aplaudate discursuri a fost cel al unei femei cu sindrom Down.
„Am sindrom Down, dar sindromul Down nu mă definește. Dumnezeu mă definește. Dumnezeu a pus preț pe fiecare viață: spune că suntem de neprețuit. Născuți sau nenăscuți, cu sau fără dizabilități, suntem cu toții neprețuiți”, a spus femeia, pe nume Casey Gunning.
„Toți oamenii cu sindrom Down, mai ales cei a căror viață este amenințată în pântecele mamei, vă transmit: Avem nevoie de voi și voi de noi!” a mai spus ea.
Marșul a beneficiat și de participarea medicului de origine italiană Gianna Emanuela Molla, fiica Giannei Beretta Molla, canonizată în 2004 de Biserica Catolică după ce, în 1962, s-a mutat la cele veșnice fiindcă a pus viața ultimului ei copil mai presus de riscul de sănătate pe care îl prezenta sarcina.
„În fiecare dimineață, când mă trezesc și deschid ochii, îi mulțumesc Domnului și Fecioarei Maria, care au făcut ca inimile părinților mei să se întâlnească. Multiubitei și sfintei mele mame, Gianna, și multiubitului și sfântului meu tată, Pietro, le mulțumesc pentru darul vieții, care este totul. Nu aș fi acum alături de voi dacă părinții mei nu m-ar fi iubit atât de mult”, a spus ea.
Discursurile s-au încheiat cu actorul Jonathan Roumie, vedeta dintr-un serial american de succes, „The Chosen”, inspirat din viața lui Iisus. Acesta a vorbit despre lupta de apărare a vieții copiilor nenăscuți ca de o luptă în plan spiritual.
A doua zi, sâmbătă, 21 ianuarie 2023, au avut loc marșurile pentru viață de la San Francisco (Walk for Life West Coast) și Los Angeles (One Life LAhttps://www.facebook.com/1lifela).