opiniivalorile familiei

Adrian Papahagi: „Înainte de a fi publică sau universală, iubirea se exersează acolo unde aproapele chiar e aproape – în familie”

de Adrian Papahagi, Facebook

Hristos ne cere să ne iubim aproapele ca pe noi înșine.

Asta înseamnă mai întâi să ne iubim pe noi înșine, adică să iubim dumnezeirea din noi, să respectăm demnitatea umană cu care am fost înzestrați, să ne acceptăm și să ne îndreptăm firea nărăvită. E greu ca omul care se urăște pe sine și se degradează singur, prin viciu și prin nihilism, să își poată iubi cu adevărat aproapele. Iubirea perverșilor față de lume seamănă suspect cu răzbunarea.

Apoi, nu trebuie confundat aproapele cu departele, adică omul real cu ficțiunea comodă, ideologică, a umanismului abstract, fără obiect. Aproapele chiar este aproape: soția, copiii, vecinii, prietenii, colegii, concitadinii, cei din comunitatea restrânsă cu care intrăm realmente în contact, mai degrabă decât nepalezii, amerindienii sau „defavorizații” generici ai ideologiei stângiste (firește, dacă intrăm în contact cu aceștia, prin misiune sau altminteri, ei devin aproapele).

Charity begins at home. Înainte de a fi publică sau universală, iubirea de aproapele (ca de altfel și moralitatea) se exersează acolo unde aproapele chiar e aproape – în familie. Familia e primul și cel mai important laborator al tuturor virtuților, iar cei care o detestă își detestă de fapt propria nefericire familială, pe care nu au putut-o depăși prin iubire și înțelegere.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citește mai multe articole de Adrian Papahagi


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button