A fi pro-viață este adevărata demonstrație a iubirii: Gala susținătorilor vieții 2022
de Redacția Stiripentruviata.ro
Luna pentru viață s-a încheiat la București joi, 28 martie 2022, cu Gala susținătorilor vieții, care răsplătește implicarea în Marșul pentru viață. „Implicarea pro-viață e o călătorie care durează toată viața”, iar „a fi pro-viață este adevărata demonstrație a iubirii”, au transmis organizatorii.
Gala, organizată de asociațiile Studenți pentru viață și România pentru viață, organizatoarele Marșul pentru viață de la București, a fost moderată de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet” (foto jos).
Au participat Părintele Diacon Eugen Maftei, coordonatorul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mihai Paraschiv, coordonatorul activităților de tineret din Patriarhia Română, Cătălin Vasile, fondatorul televiziunii creștine online Prodocens Media, jurnaliști ai Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române – printre care Adriana Ene, Cristina Teleanu și Raluca Mihalache de la Trinitas TV.
Au fost prezenți, de asemenea, voluntari, colaboratori și donatori, medici pro-viață.
Adriana Ene a prezentat o emoționantă poveste pro-viață, creație proprie, în care este vorba despre o criză de sarcină depășită, și o altă poveste, în care mama este prezentată ca un înger păzitor al copilului – unul în carne și oase (foto sus).
Alexandra Nadane, președinta Asociației România pentru viață
„Ne revedem după doi ani dificili, după doi ani de pandemie. În 26 martie, Marșul pentru viață 2022 – Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și întreaga viață s-a desfășurat în peste 250 de localități din România și Republica Moldova.
Au fost marșuri pentru viață în marile orașe ale țării: în București, în Timișoara, în Iași, în Sibiu, dar și în localități pitorești de pe Valea Cernei sau de la malul mării. Zeci de mii de inimi din toată țara și din Republica Moldova au bătut anul acesta pentru o nouă viață.
Am fost întrebată de multe ori luna aceasta ce mai e nou, ce poate fi nou după 12 ediții ale Marșului pentru viață. Există două elemente care ne aduc foarte mare bucurie.
Pe de o parte, de fiecare dată, la Marșul pentru viață văd familii tinere cu copii, care în vremea studenției au făcut voluntariat pro-viață. Faptul că anul acesta peste 75% dintre participanții la Marșul pentru viață de la București au fost tineri.
Iar dincolo de acesta, Marșul pentru viață, implicarea pro-viață e o călătorie care durează toată viața, o călătorie în care dăm mâna cu Dumnezeu pentru a sprijini fiecare femeie însăcinată și fiecare copil pe care-l întâlnim în drumul nostru.
În cifre, anul acesta Marșul pentru viață s-a organizat în mai puține localități față de anul 2019, când au fost peste 670 de localități din România și Republica Moldova. În același timp, putem observa o evoluție extraordinară, de la 25 de localități, câte au fost în 2011, la acest număr mare din 2019.
Și credem că, inspirați de ceea ce au văzut anul acesta, de bucuria și de lumina din sufletele oamenilor, la anul vor fi mai mulți organizatori locali care vor simți nevoia să se implice și să organizeze, poate, în 1.000 de localități din România și Republica Moldova.
Le suntem recunoscători tuturor celor care s-au implicat la nivel local, pentru că sunt organizatori independenți, sunt organizații, sunt asociații care au dezvoltat activități pro-viață, dar și tuturor celor care susțin viața în spațiul public.
Din 2017 și până acum s-au deschis nouă noi centre de consiliere și sprijin pentru femeile în criză de sarcină, nouă locuri în care femeile găsesc o ușă deschisă, cât și suflete deschise pentru a le sprijini.
Dincolo de aceste date este implicarea dumneavoastră și poate că unul dintre cele mai impresionante lucruri este acesta: că an de an continuați să ne susțineți atât la nivel personal, cât și instituțional, astfel încât acest marș să se desfășoare, astfel încât centrele să funcționeze, astfel încât mesajul pro-viață să schimbe cât mai multe inimi.
Avem de construit un viitor pro-viață împreună și vă mulțumesc tare mult pentru ceea ce faceți.”
„Am în mâini un mic tablou cu un prunc nenăscut în pântecele mamei, spre care se îndreaptă o lumină și la mijlocul ei este un curcubeu. Tabloul acesta va fi dăruit instituțiilor care au susținut marșul pentru viață. Este realizat de Diana Paul din Cluj, căreia îi sunt foarte recunoscătoare pentru sprijinul oferit Marșului pentru viață.
De abia aștept să îi văd și pe prietenii de la Wincero, care au făcut întreaga identitate vizuală a Marșului pentru viață. Vă mulțumesc tuturor că vă deschideți inima, că aveți atât de multă dragoste și că dăruiți timp și sprijin concret, astfel încât Marșul pentru viață să meargă mai departe.”
Diac. Eugen Maftei, consilier al Arhiepiscopiei Bucureștilor
„Mă bucur să fiu aici în această seară cu dumneavoastră alături de atâția oameni minunați, oameni care luptă pentru viață și pentru dreptul la viață al fiecăruia dintre noi.
Viața este un dar de la Dumnezeu și, atunci când noi apreciem darul, apreciem în primul rând pe cel care îl dăruiește. Deci raportarea noastră la viață este de fapt un răspuns al nostru către Dumnezeu, pentru iubirea aceasta pe care ne-o arată în fiecare naștere.
Poate nici nu suntem conștienți de actul acesta al nașterii, în care părinții devin cumva împreună-lucrători cu Dumnezeu în acest act în care fiecare primește posibilitatea de a-și manifesta în viața de aici legătura sa cu Dumnezeu, în perspectiva vieții de dincolo.
Pentru noi, creștinii, viața din pântecele mamei nu este decât o etapă din această pregătire a vieții umane, cum de altfel o etapă este și viața noastră pe acest pământ din perspectiva celei viitoare.
Poate unii se îndoiesc de realitatea acestei vieți din pântecele mamei, deși studiile arată foarte clar că există viață și există o legătură extraordinară între mamă și pruncul din pântece. Un părinte din secolul al XIV-lea bizantin, Sf. Nicolae Cabasila, făcea o comparație între viața omului în pântecele mamei sale raportată la viața de după naștere, cu viața noastră de aici raportată la viața viitoare.
Așa cum viața noastră de aici nu este una desăvârșită și deplină, dar este una reală și concretă, în care noi avem o cunoaștere, o simțire și o trăire a tuturor acestor realități, tot așa și pruncul duce o viață conștientă, reală, chiar dacă nedesăvârșită. Și cine suntem noi, să oprim dreptul la viață al fiecărei persoane?
Și, pentru că s-a referit Preafericitul Părinte Patriarh la evenimentul acesta al Bunei Vestiri, o dovadă a unei vieți conștiente și reale în pântece este chiar întâlnirea aceasta a pruncului Ioan Botezătorul cu Pruncul Iisus Hristos, în pântece fiind, când Ioan Botezătorul a tresăltat de bucurie la simțirea prezenței Fiului lui Dumnezeu, chiar și nenăscut, dar aflat în pântecele Fecioarei Maria.
Sigur că este greu poate pentru unii dintre noi să acceptăm o sarcină nedorită sau gândul că ne vom descurca foarte greu cu mulți copii. Dar aceste lucruri, cred eu, pot fi înțelese și depășite dacă avem credința aceasta și încrederea că Dumnezeu poartă de grijă pentru fiecare suflet în parte, de fiecare viață pe care El și-o dorește.
Pentru că viața aceasta de aici, de pe pământ, se va continua dincolo, în Împărăția lui Dumnezeu. Și cred că Dumnezeu pe toți ne vrea acolo și dorește să fim cât mai mulți în preajma Lui.
Mă bucur că există astfel de inițiative, mă bucur că există astfel de oameni minunați, care ajută și Biserica, și Școala, și celelalte instituții, care ar trebui cumva să fie mai prezente în această campanie de conștientizare, de înțelegere a acestui mesaj: „Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și întreaga viață”.
Aceasta este deviza pe care am auzit-o toată luna martie și țin să-i felicit și pe voluntari, și pe organizatori, și pe toți cei care s-au implicat într-un fel sau altul în aceste activități, să vă asigur de tot sprijinul nostru în continuare și să vă felicit pentru aceste lucruri minunate.
Vă mulțumesc.”
Cristina Teleanu, realizatoare Trinitas TV
„Părintele Gheorghe Cristian Popa, Directorul nostru, spunea că Alexandra Nadane face o treabă extraordinară. Ne face treaba, practic, pentru că lupta pentru viață este și treaba noastră, a celor care lucrăm în instituțiile Bisericii.
Așa că, Alexandra, îți mulțumim. Nu e ușor și nu e puțin lucru să mobilizezi tineri din întreaga lume aș spune, să reușești să faci Marșul pentru viață, să pui pe picioare două centre pe care să le coordonezi – la nici treizeci de ani. Mi se pare extraordinar. Asta numesc eu jertfă.
Dacă vorbești despre ceva, trebuie să și faci acel lucru, ca să fii credibil. Dacă vrei să prezinți o emisiune, trebuie să ți se potrivească Alexandra Nadane este credibilă, pentru că asta răsuflă zi de zi și acesta este motivul pentru care o prețuiesc, o iubesc din tot sufletul și-i mulțumesc că-mi oferă ocazia să mă inspir din munca ei: cu puținul meu să-i fiu alături.”
„Alexandra, nu pot decât să mă rog la Dumnezeu să-ți dăruiască putere, ani buni și frumoși în continuare, să o salut și să o felicit pe mama ta, care te-a crescut, pentru că educația începe din familie. Alexandra provine dintr-o familie cu patru copii și da, educația începe de acasă.”
Mărturia Tatianei Sava, reporter Trinitas TV
„Sunt de peste șase ani la Trinitas TV, dar nu am făcut până acum mărturia mea pro-viață. E ușor, pentru că astfel îi mulțumesc mamei mele. Nu a trecut printr-o criză de sarcină, dar a avut un accident rutier în urma căruia nu avea voie să aibă copii. Mama nu doar că nu l-a ascultat pe medic, dar a făcut trei copii. Pentru curajul ei, iată și motivația pentru care mie mi-e ușor să promovez evenimentele pro-viață.
Îți este greu să pui problematica pro-viață în public atunci când o faci de pe poziții negativiste, când te concentrezi pe partea rea, doar pe a arăta ceea ce este și mulți sar pe tine cu argumentele cunoscute. Prinde problematic pro-viață atunci când îi pui omului în față și o soluție, și partea pozitivă.
Da, este important să știm că sunt copii care mor, este un masacru, suferă și femeia acolo enorm, și trupește, și sufletește, suferă familiile. Dar trebuie să venim în același timp și cu soluții, și cu abordarea pozitivă, și cu mesajul colorat și plin de lumină.
Atunci nu o să-ți mai fie greu, pentru că explici: Eu sunt pro, nu sunt anti-avort, sunt pro-viață și mai departe e alegerea voastră. Noi vă sprijinim și vă punem în față adevărul fără să vă condamnăm.”
La eveniment au participat mai mulți medici pro-viață.
„Fiecare naștere este unică în felul ei. Noi, ca medici, nu putem decât să fim recunoscători că participăm la acest eveniment, care este o intervenție a divinității pe pământ”, a declarat dr. Maria Anghelache.
Dr. Eliza Cloțea, medic rezident și fostă președintă a organizației Studenți pentru viață, a spus: „Vreau să le mulțumesc colegilor mei medici pro-viață. Suntem mult mai mulți. Iar vouă vă mulțumesc din suflet pentru că sunteți mâini lucrătoare ale lui Dumnezeu: mămicile ajung la noi datorită celor care le spun că există sprijin și le îndeamnă să ceară ajutor”.
În sală au fost reprezentanții organizațiilor de tineret care au sprijinit Marșul pentru viață 2022 din București și activitățile din Luna pentru viață 2022 la București: ASCOR București, Liga Tinerilor Creștini Ortodocși, Organizația Tinerilor din București, Life Call și ASTO București. Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au fost reprezentați de Dan Prună, coordonatorul lor.
Diana Paul, voluntar al Marșului pentru viață 2022
Într-un mesaj video transmis de la Cluj cu ocazia Galei, Diana Paul a afirmat:
„Am învățat mai multe lucruri noi. Unul dintre ele este că a apăra viața nu este ușor. De fapt, orice lucru bun nu se obține ușor. Trebuie înțeles, trebuie aprofundat, trebuie să acționăm în direcția lui și trebuie să rezistăm în fața intimidărilor venite din partea persoanelor care încă nu au înțeles adevărata valoare a vieții.”
„A fi pro-viață înseamnă a fi pro-iubire. Dar iubirea este o alegere, este o acțiune, este ceva ce se demonstrează. Așadar, a fi pro-viață este adevărata demonstrație a iubirii. Cu toții ați demonstrat cu adevărat ce este iubirea prin munca depusă…”
Alexandru Boboc, ASTO București
„Uitându-mă la tot ce s-a întâmplat în Luna pentru viață, îmi dau seama că toată bucuria asta se datorează unei asumări care a sunat așa: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!» Luna pentru viață nu poate fi fără Maica Domnului. Prin ea a venit Viața pe pământ. Asta ne face să ne dăm seama ce înseamnă cu adevărat viața și ce înseamnă asumarea ei”.
Mărturia lui Andrei Dan, voluntar al Marșului pentru viață
„Pentru că Adriana Ene m-a inspirat foarte mult, vă voi spune și eu o poveste pro-viață. Era odată o familie foarte fericită. Și, pentru că cei doi părinți aveau doar o fată, tăticul își dorea foarte tare să aibă și el un băiețel. Timpul a trecut, soția a rămas însărcinată și a fost și el la un control de rutină. Acolo medicul le-a dat o veste tristă: acel copilaș avea să se nască cu probleme.
Ei au fost tulburați de această întâmplare, dar au fost la preotul lor duhovnic pentru a cere sfat, deși ei oricum voiau să păstreze copilul. Acest preot i-a încurajat cu o tărie de nescris, spunându-le: Nașteți copilul, că nu va avea nimic!
Timpul a trecut, sarcina a ajuns la final, iar acel copil s-a născut perfect sănătos, fără să aibă nicio problemă medicală. Îl cunosc personal pe acel copil și îl cunoașteți și dumneavoastră: acel copil sunt eu, cel de astăzi, și le mulțumesc părinților mei, care au fost și sunt în continuare pro-viață, care au ales să mă nască, și Bisericii, care, prin acel preot duhovnic, a întărit această alegere a părinților mei.
Vă mulțumesc tuturor că sunteți prezenți în această seară, că sunteți pro-viață și că sunteți!”
La Gală au mai participat sponsori, susținători și colaboratori. Călin Juravle, de la Studioul de creație Wincero, a declarat că munca masivă depusă de creatorii noii identități vizuale a Marșului pentru viață nu face decât să ajute la salvarea vieții de copii nenăscuți.
„A promova misiunea într-un mod corect va însemna reușita proiectului, înseamnă de fapt însăși misiunea pro-viață”, a explicat el. „Și, dacă în viața aceasta, voi primi un mesaj: «Dragilor, voi ați primit o viață în schimbul muncii voastre», eu voi fi cel mai fericit și probabil că voi vrea să fiu și naș!”
Ioana Revnic a încheiat evenimentul cu următoarele concluzii:
„Nu uitați că Dumnezeu ne dăruiește copiii pentru a putea înțelege că El ne iubește și ne ocrotește, dar și pentru a învăța la rândul nostru să iubim și să ocrotim. De aceea, faceți ca inimile voastre să bată azi și mereu pentru o nouă viață. Faceți ca deviza Lunii pentru viață din acest an să devină un crez!”
Toate instituțiile reprezentate au primit în dar de la organizatorii Marșului pentru viață cartea pentru copii „Călătorie cu trei sfinți români” de Ioana Revnic apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române, o carte cu mărturii despre criza de sarcină și un tablou pro-viață pictat de Diana Paul. Acesta reprezintă un prunc nenăscut în pântecele mamei, spre care se îndreaptă o lumină și la mijlocul ei este un curcubeu.
Marșul pentru viață a ajuns anul acesta la a 12-a ediție națională, prima cu participare fizică după doi ani de pandemie. Evenimentul este punctul culminant al Lunii pentru viață, serie de manifestări organizate pe tot parcursul lunii martie pentru a promova valoarea vieții umane și nevoia de sprijinire a femeilor în cazul unei sarcini neașteptate.
În acest sens, mișcarea le propune o serie de măsuri concrete autorilor de politici publice din România și Republica Moldova.
Organizatorii marșurilor locale sunt independenți, iar tema este comună pe ambele maluri ale Prutului. Anul aceasta tema a fost „Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și întreaga viață”.