11 ianuarie a fost ziua de susținere a mișcării pro-viață în toate episcopiile Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina

de Redacția Stiripentruviata.ro
La data de 11 ianuarie 2020, ortodocșii ucraineni au cinstit memoria celor 14.000 de prunci martirizați de Regele Irod, conform calendarului pe stil vechi. Cu această ocazie, în mai multe episcopii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-au ținut slujbe speciale de pomenire a pruncilor care și-au pierdut viața prin avort și s-au organizat evenimente în colaborare cu organizațiile pro-viață, informează Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina.
La Lavra Pecerska din Kiev au fost puse spre cinstire părticele din moaștele celor 14.000 de prunci uciși în Betleem, păstrate în peșterile lavrei, și s-a făcut și o rugăciune de pocăință pentru persoanele care au trecut prin trauma avortului. Participanții au aprins lumânări pentru bebelușii pierduți prin avort. În biserică a fost amenajat un colț al mulajelor cu stadiile de dezvoltare intrauterină a copilului.
Preasfințitul Silvestru, vicarul Preafericitul Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, a afirmat cu această ocazie că este necesar ca mișcarea pro-viață să vorbească atât despre trauma și pericolul avortului, cât și despre frumusețea nașterii și creșterii de copii. El a mai afirmat că este foarte important ca mișcarea pro-viață să devină un liant între biserică, administrație publică și cetățeni, astfel încât acțiunea comună a acestora să creeze o societate sănătoasă în Ucraina. După slujbă, înaltul cleric a acordat distincții filantropilor și activiștilor pro-viață, informează Orthochristian.com.
La Odessa, după liturghia din Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, s-a făcut acatistul Pruncilor din Betleem, iar apoi preoții și consilierii de la Departamentul pentru probleme de familie al episcopiei le-au stat toată ziua la dispoziție celor care au vrut să ofere rugăciuni și să discute despre probleme personale. În centrul bisericii a stat o cruce formată din candele și lumânări spre pomenirea copiilor nenăscuți care și-au pierdut viața prin avort, iar la ecteniile de la slujbă au fost incluse cereri de pocăință pentru iertarea păcatului avortului. Au participat persoane care regretă avorturile de care sunt responsabile, care s-au spovedit și s-au împărtășit, dar și cupluri care-și doresc copii. Ziua s-a încheiat cu un flash mob în Piața Catedralei din Odessa: voluntarii centrului de consiliere din cadrul departamentului pentru familie al episcopiei au format numărul „14.000” spre pomenirea copiilor nenăscuți victime ale avortului.
În Catedrala Schimbării la Față din Dnipropetrovsk s-a ținut o slujbă pentru salvarea copiilor înainte și după naștere. Credincioșii au făcut o procesiune la care s-au rostit rugăciuni de pocăință pentru păcatul avortului și cereri ca toți pruncii să se nască în siguranță. O reprezentantă a Centrului pentru Protecția Valorilor Familiei din oraș a declarat: „În această zi, Biserica noastră cinstește miile de mici martiri uciși în zorii creștinismului de regele Irod, dar vorbește și despre martirii moderni care nu au fost lăsați să se nască. Să nu luăm viețile pruncilor nenăscuți!”
La Herson s-a făcut liturghie arhierească, s-au distribuit broșuri informative despre avort, iar Departamentul pentru probleme de familie al Mitropoliei de Herson și Taurida a creat un scurt videoclip pro-viață care a fost difuzat la televiziunea regională și distribuit pe rețelele de socializare pe tot parcursul zilei.
Mitropolitul Ioan de de Herson și Taurida a spus: „Avem mai multe avorturi pe zi decât numărul de bebeluși uciși în Betleem de regele Irod. Este o statistică înfricoșătoare. (…) S-a spus că păcatul avortului este similar cu uciderea făcută de Irod, dar cei 14.000 de prunci nu erau copiii lui Irod, ca în cazul nostru…”
Departamentul pentru probleme de familie al mitropoliei organizează prelegeri tematice periodice pentru liceeni și un concurs anual cu tematică pro-viață intitulat „O dată pe viață”. În cadrul acestuia, tinerii sunt îndemnați să descrie viziunea lor despre viața de familie și idei despre cum se păstrează și se transmit valorile familiei.
Până la finele lui 2020, în fiecare spital de ginecologie din Kiev va fi înființat un cabinet de consiliere în criza de sarcină
