viaţa de familie

​În presa românească a fost cenzurată una dintre cauzele cancerului din Raportul OMS: „numărul mic de copii”

 cancer

de Delia Stratan

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Într-un articol al BBC despre Raportul Organizației Mondiale a Sănătății „World Cancer World Cancer Report 2014”, între cauzele cancerului apar trei care nu sunt în general aduse în discuție. Dacă toată lumea știe despre fumat că este un factor agravant sau determinant pentru diferite tipuri de cancer, extrem de puține persoane știu că amânarea nașterii de copii, numărul mic de copii și lipsa alăptării la sân sunt unele dintre cauzele principale ale apariției cancerului. Deși discuțiile despre cancer sunt la ordinea zile și cercetătorii cunosc aceste cauze, ele răzbat greu către publicul larg, neavând parte de popularizare.

Preluarea acestei știri în presa românească este încă un exemplu pentru boicotul împotriva popularizării acestor cauze. Astfel, în mass-media românească a fost eliminată din știre referința la numărul mic de copii. Este greu de crezut că această eliminare este întâmplătoare, textul tradus din articolul BBC fiind scurt și clar. Eliminarea oglindește familifobia omniprezentă în spațiul public azi. În plus, unul dintre acești factori a fost tradus în funcție de o anumită concepție ideologică. Exprimarea mai corectă conform dicționarului ar fi fost: „amânarea nașterii de copii” (în eng., în original – „delayed parenthood”), dar în știre sintagma a apărut sub forma: „amânarea deciziei de a face copii”. O opțiune de traducere care ține de aceeași viziune asupra familiei ca afacere bine gestionată a doi parteneri, și nu ca un spațiu al dragostei deschis nașterii de copii.

Iată principalele cauze enumerate în raportul OMS:

– Fumatul

– Infecțiile

– Alcoolul

– Obezitatea și lipsa de activitate fizică

– Radiațiile

– Poluarea

– Amânarea nașterii de copii, numărul mic de copii și lipsa alăptării la sân

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button