Ziua persoanelor cu Sindrom Down, marcată de conferinţe la ONU şi Parlamentul European

conf sd onu

În ajunul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Sindrom Down, pe 20 martie 2017, la ONU se va organiza conferinţa „Stop Discriminating Down”.

Aceasta are scopul de a sensibiliza opinia publică internaţională cu privire la testarea prenatală şi presiunea medicilor de a avorta copiii diagnosticaţi in utero cu Sindrom Down.

La conferinţă vor participa persoane cu Sindrom Down, precum Peter Harteveld, Jean-Marie Le Méné, preşedintele Fundaţiei Simone Lejeune, şi prof. dr. Teresa Vargas, mama unui copil cu Sindrom Down, care îşi va prezenta disertaţia doctorală pe tema comunicării diagnosticului de Sindrom Down către părinţi de către profesioniştii din domeniul medical.

Această practică duce la dispariţia unei întregi categorii de cetăţeni ai lumii din motiv de… număr de cromozomi.

Un raport UNESCO arată că noul test prenatal non-invaziv (NIPT) care detectează anomalii genetice la făt testând sângele mamei prezintă „dezavantaje de ordin etic”. Cel mai mare dezavataj este că poate conduce la opţiunea mamei de a avorta înainte să mai aştepte confirmarea prin testul invaziv, singurul care poate oferi un rezultat cert. Iar motivul care se deduce din acest demers de testare este că „unele vieţi merită mai mult să continue decât altele”.

Citeşte comunicatul în limba română al campaniei şi semnează petiţia internaţională aici.

 

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.