VIDEO. Un rezumat al cazului copiilor Cameliei Smicală. Două apariţii TV ale mamei şi filmarea din 16 mai 2015, când copiii au fost luaţi cu forţa din familie

Prezentăm în continuare transcrierea integrală şi clipul video cu intervenţia Cameliei Smicală din emisiunea „Jocuri de putere” realizată de Rareş Bogdan la Realitatea TV în data de 26 iunie 2016. Este cel mai complet rezumat al cazului acestei familii.

Redăm şi filmarea de la 16 mai 2015, când cei doi copii mai mici ai Cameliei Smicală au fost ridicaţi cu forţa de autorităţile de la Protecţia Copilului, care nici măcar nu i-au prezentat mamei ordinul judecătoresc pe baza căruia făceau acest lucru şi care fusese dat fără proces.

În continuare prezentăm aici şi un clip video dintr-o emisiune din 20 octombrie 2016, când Camelia Smicală a fost invitată în studio la postul local de televiziune 1TV Neamţ. Medicul român a vorbit despre sistemul social finlandez şi dificultăţile cu care s-a confruntat în această frumoasă ţară de adopţie, unde a ajuns după ce s-a căsătorit din dragoste cu un soţ care s-a dovedit incapabil de a iubi şi de a se dedica familiei.

Transcrierea intervenţiei
Cameliei Smicală la Realitatea TV
în data de 26 iunie 2017

Camelia Smicală: Am plecat în 2005 prin căsătorie. M-am căsătorit cu un cetăţean finlandez. Vreau să vă spun că, în cazul nostru, problema este clară de rasism. Au fost trei tentative de omor împotriva mea pe care poliţia finlandeză a refuzat să le cerceteze. În 2007 am fost duşi la o casă pentru familii agresate.

Deci în cazul nostru au fost… este vorba de o agresiune foarte gravă din partea fostului soţ la care autorităţile finlandeze au refuzat să ia atitudine.

Rareş Bogdan: De ce au refuzat, doamna Smicală?

Camelia Smicală: Nu pot să vă spun. În 2007, când a fost a doua tentativă de omor, fostul meu soţ efectiv a încercat să mă sugrume în 2007, am şi certificat medico-legal. Pur şi simplu nu am (un) răspuns la întrebarea dumneavoastră, pentru că eu nu vorbeam în 2007, de exemplu, finlandeza absolut deloc, nu mi s-a dat translator, nu am putut să mă înţeleg absolut cu nimeni. Am cerut ajutorul ambasadei când ne-au dus la casa aceea de siguranţă pentru familii agresate (dar) nu am primit niciun ajutor.

Efectiv, la început, nu am avut posibilitatea să mă apăr, pentru că nu aveam mijloace de comunicare.

Rareş Bogdan: Aţi apelat la ambasada noastră, la consulat?

Camelia Smicală: În 2007 prima dată, da, când am ajuns la casa de siguranţă şi nu am primit translator. Şi nu vorbeam absolut deloc finlandeză. În toate hârtiile lor scrie că vorbeam finlandeza. Eu am venit în 2005 şi am fost izolată. Nu vorbeam absolut deloc limba finlandeză.

Rareş Bogdan: Spuneţi-ne câţi ani au copiii dumneavoastră în momentul acesta şi care este motivul pentru care au fost luaţi de lângă dumneavoastră?

Camelia Smicală: Am trei copii. Fata mai mare, care are tată român, cu care sunt în relaţii foarte bune, are 15 ani. Băiatul are 10 ani şi jumătate şi fata cea mică nouă ani şi jumătate. Finlanda, în loc să ne apere pe noi, victimele, noi am fost acuzate şi efectiv măcelărite psihic timp de 10 ani.

Sunt medic. Foarte mulţi români cred că un medic care se duce afară e plin de bani. Cazul meu nu a fost aşa. A fost rasism din toate punctele de vedere. Românii sunt trataţi ca nişte gunoaie. Eu sunt medic specialist. Am lucrat la început ca medic specialist anestezist în Finlanda şi am avut salariu mai mic decât o asistentă finlandeză. Şi în momentul de faţă trebuie să fac treaba a trei medici ca să am salariu cât un medic finlandez. Efectiv mă simt ca un fel de rob.

Nu am avut nici măcar dreptul să mă mut în alt oraş pentru un salariu mai bun, pentru un loc de muncă mai bun, pentru că mi-au luat copiii. Anul trecut, când am vrut să mă mut – am găsit un loc în alt oraş –, plătit dublu faţă de cât sunt aici plătită, mi s-au luat copiii.

Rareş Bogdan: Pe ce motiv şi unde sunt copiii acum, doamna Smicală?

Camelia Smicală: Anul trecut (2015), pe 16 mai, mi-au fost luaţi copiii prima dată prin decizie judecătorească fără instanţă, fără să fiu anunţată – nici măcar pe hotărârea care a fost dată. Fostul meu soţ s-a dus la tribunal în afara programului şi a spus că eu am de gând să fug cu copiii din ţară. Dovada mea era că casa mea era pusă în vânzare, pentru că aveam de gând să mă duc în altă localitate – anunţasem oficialităţile, era anunţat şi el – în urma serviciului.

Au venit pe 16 mai la noi cu executor judecătoresc şi a fost prezentat în presa din România filmul cu două lucrătoare sociale care efectiv ne-au brutalizat. Eu am o articulaţie zdrobită, care nu se va mai vindeca niciodată, am avut coaste rupte şi nu ni s-a prezentat hotărârea judecătorească. Noi am fost agresaţi acasă.

Era într-o sâmbătă, iar eu am aflat de hotărârea judecătorească abia luni (ulterior)! Hotărâre judecătorească dată fără proces – fără să fiu măcar anunţată, sau măcar întrebată despre ce este vorba – prin care mi s-a luat custodia.

Copiii au fost duşi…

Rareş Bogdan: Doamna Smicală, consideraţi că acest lucru vi s-a întâmplat pentru că sunteţi româncă şi nu finlandeză, sau britanică?

Camelia Smicală: Cu siguranţă. În hotărârile judecătoreşti prin care am cerut custodia singură… Fostul meu soţ nu a plătit pensie alimentară niciodată, nu are nici un venit, nu are casă. Conform legii finlandeze, are avocat gratuit. Îmi deschidea zeci de procese şi nu m-am putut înţelege. În toate hotărârile judecătoreşti e menţionat că nu mi se dă custodia, pentru că am cetăţenie dublă. Nu sunt jurist, dar, în momentul în care mai mulţi judecători motivează într-o hotărâre judecătorească că, deşi e clar că nu funcţionează custodia comună, şi e clar că tatăl nu are nicio contribuţie la creşterea copiilor, dar nu pot să-im dea custodia singură, pentru că am cetăţenie dublă, acesta este, din punctul meu de vedere, caz clar de rasism.

Iar anul acesta mi-au fost luaţi din nou, ca răzbunare, aşa zic eu, pentru că am depus plângere la poliţie pentru ce s-a întâmplat anul trecut şi poliţia tocmai a terminat cercetările şi i-a trimis în judecată pe cei de anul trecut. În momentul respectiv s-au găsit alte motive şi mi s-au luat copiii (a doua oară).

Acum sunt acuzată că am o relaţie prea strânsă cu copiii.

Rareş Bogdan: Ce face statul român pentru dumneavoastră? Dumneavoastră sunteţi în continuare cetăţean român, doamna Smicală?

Camelia Smicală: Sunt cetăţean român. Fata mea cea mare este cetăţean român. Copiii mei, prin lege, sunt cetăţeni români, deşi s-au tergiversat foarte multe actele copiilor mai mici la ambasadă foarte mulţi ani şi nu am avut posibilitatea să vin în România. Nouă ni s-a îngrădit timp de peste şase ani dreptul la liberă circulaţie. Nu am putut să plecăm din Finlanda.

Aţi vrut să plecaţi şi nu v-au lăsat să plecaţi, nu aţi avut posibilitatea să plecaţi de acolo, să veniţi în România?

Nu am avut posibilitatea să plec, deoarece copiilor mai mici li s-a refuzat dreptul la paşaport. Am fost ameninţată că, dacă încerc să plec măcar în concediu în România, mi se vor lua copiii. Am fost ameninţată în mod direct.

Rareş Bogdan: Doamna Smicală, unde sunt copiii acum?

Camelia Smicală: Băiatul este la o casă de copii. Este distrus complet. Este ameninţat, este înfricoşat. Iar fata e dată într-o familie. Copiii nu au voie să se vadă între ei. Fraţii… Li s-a interzis să meargă la şcoală, care este un drept prin legea finlandeză. Nu are voie nici măcar preotul să ia legătura cu ei şi nimeni din cunoscuţi.

În Finlanda este mai rău decât în Norvegia. Aici ne-am întors la vremea Inchiziţiei, pentru că nimic din ce fac nu este legal. A fost dat la televiziunea naţională finlandeză, la ştirile de duminică în limba engleză, în care spune clar, spun (chiar) ei că este încălcată legea. Dar nimeni nu face nimic. Nu mă refer la tratatele internaţionale. Mă refer la legile lor.

Rareş Bogdan: Doamna Smicală, aţi fost susţinută de autorităţile române de acolo – de reprezentanţii consulatului, ambasadei?

Camelia Smicală: Domnul Visa, care este consul, m-a susţinut într-adevăr moral, am înţeles că a făcut nişte hârtii la Ministerul Muncii, la nu ştiu ce ministere, şi, din câte mi-a spus el, România a cerut repatrierea copiilor: s-a făcut dosar în numele părinţilor mei. Dar efectiv nu s-a întâmplat nimic. Ambasada nu a fost în stare nici măcar să traducă nişte acte şi să le trimită în ţară. Nu a fost în stare să facă certificatele de naştere ale copiilor, pentru care prima cerere este din 2007. Nici în 2007, când am cerut ajutor, măcar translator, care este un drept fundamental al omului…

VIDEO. Camelia Smicală la Realitatea TV pe 26 iunie 2016

VIDEO. 16 mai 2015, copiii sunt ridicaţi de autorităţi pe baza unui ordin judecătoresc dat fără proces şi care nu se comunică mamei

VIDEO. Camelia Smicală la 1TV Neamţ, 20 octombrie 2016


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.