VIDEO şi transcriere. Harry Miheţ (Liberty Counsel, SUA), avocatul lui Kim Davis: „Căsătoriile homosexuale sunt incompatibile cu libertatea religioasă şi libertatea de conştiinţă. Noi am venit să avertizăm poporul român cu privire la ceea ce se întâmplă în America, cu privire la intoleranţa celor care susţin toleranţa”

VIDEO


Citeşte şi transcrierea interviului paralel realizat cu Kim Davis


Stiripesurse.ro a realizat un interviu cu Harry Miheţ, avocat de origine română care lucrează la organizaţia Liberty Counsel din SUA în apărarea dreptului la libertate religioasă. Acesta a fost apărătorul în instanţă al lui Kim Davis, celebra funcţionară din SUA care a fost arestată în 2015 pentru că a refuzat să oficieze căsătorii homosexuale. În prima jumătate a lunii octombrie 2017, cei doi s-au aflat în România pentru o serie de conferinţe despre cum efectul aşa-ziselor „căsătorii” homosexuale asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi, asupra societăţii în ansamblu. Redăm extrase ample din interviu, cu sublinierile redacţiei.


Reporter: Dincolo de îngrădirea libertăţii religioase, în ce fel este afectată familia tradiţională de legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex?

Harry Miheţ: În cadrul organizaţiei Liberty Counsel, în care lucrez apărând libertatea de conştiinţă şi libertatea religioasă, întâlnesc în fiecare zi familii după familii, cetăţean după cetăţean, oameni care caută doar să-şi trăiască viaţa în pace, conform propriilor lor convingeri, dar care sunt atacaţi, pedepsiţi, daţi în judecată, falimentaţi, pentru că nu sunt de acord cu tot ceea ce activiştii LGBT le propun, pentru că nu vor să participe în mod personal, în întreprinderea lor.

Săptămâna trecută, chiar înainte să vin în România, am primit un telefon de la o familie originară din România, stabilită în statul Michigan, îngrijoraţi pentru că fetiţa loc de şase ani este bolnavă. Este în clasa I şi la şcoala ei există un băiat mai mare ca ea care acum, dintr-o dată, se crede fată. Crezându-se fată, identificându-se ca fată, acest băiat pretinde să folosească baia fetelor. Cei de la şcoală, dată fiind starea lucrurilor în America, abandonează realitatea, biologia, anatomia şi îi acordă acest drept acestui băiat în toată firea să folosească baia fetelor. Acum, fetiţa de şase ani se găseşte în aceeaşi baie cu un băiat şi este înspăimântată, nu mai poate pur şi simplu să folosească baia în timpul zilei de şcoală, ceea ce a dus la probleme medicale. Părinţii le cer celor de la şcoală să acorde o posibilitate pentru acest băiat să folosească o altă baie, unde este singur şi nu impune asupra fetiţelor. Cei de la şcoală spun că este prea abuziv, că este o discriminare să nu acorde acest drept acestei persoane care se crede fată.

Este doar unul dintre sutele de cazuri pe care le avem. Fotografi, brutari, proprietari de săli de nunţi, oameni care nu vor să participe în căsătoriile homosexuale cu talentul lor, cu creativitatea cu care Dumnezeu i-a binecuvântat. Cu toate că sunt mulţi alţii care ar fi gata să acorde aceste servicii cuplurilor homosexuale, tocmai la ei vin, să îi forţeze să fie implicaţi. Şi când ei spun că nu pot să fie implicaţi, din cauza propriei conştiinţe, atunci sunt daţi în judecată, amendaţi şi pedepsiţi. Ceea ce am învăţat în America, experienţa lui Kim şi a celor care trăim acolo este că libertatea de conştiinţă şi libertatea de religie nu sunt compatibile cu căsătoriile homosexuale, pentru că cei care susţin legalizarea acestui tip de relaţii nu au niciun pic de toleranţă pentru cei care nu sunt de acord să participe personal şi cu entuziasm în ele.

Reporter: Cei care se opun referendumului afirmă că România se depărtează de valorile occidentale, că de acţiunile Coaliţiei pentru Familie ar profita Putin şi Rusia. Cum vedeţi dvs. această acuzaţie?

Harry Miheţ: În primul rând, ce aş spune este că familia, căsătoria sunt valori româneşti, pe care le avem ca popor român. Nu avem nevoie de cineva din afara României să ne spună ce înseamnă căsătoria şi familia, pentru că ştim foarte bine ce înseamnă. De fapt, eu sunt în România nu ca american, ci român născut în România, crescut aici, şi am venit să mă alătur poporului român în apărarea valorilor româneşti.

Pe de altă parte, aceste valori sunt atât de importante umanităţii încât ele depăşesc barierele de naţionalitate, de cultură, chiar de religie sau de confesiune religioasă. Sunt valori ale umanităţii. În cele mai multe locuri în care oamenii au şansa şi abilitatea de a alege pentru ei înşişi ce înseamnă căsătoria şi familia, ei aleg în favoarea familiei naturale.

Nu am venit aici să promovăm valori străine, ci valori româneşti şi valori universale. Aş spune că de ce suntem noi acuzaţi este foarte valabil pentru susţinătorii căsătoriilor homosexuale. Ei sunt cei care exportă valorile lor în România din alte locuri. Ei sunt cei care sunt finanţaţi, îndrumaţi. Activităţile lor, cartea lor de strategie este copiată cuvânt cu cuvânt după ceea ce colegii lor au făcut şi fac în alte ţări în Occident.

Reporter: Îmi puteţi relata pe scurt ce aţi făcut în ultimele zile în România şi ce urmează să faceţi joi seară [pe 12 octombrie 2017], la Teatrul Naţional din Bucureşti?

Harry Miheţ: Am început un tur în România, care va ţine în total opt sau nouă zile. Am fost în Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara, Iaşi şi acum suntem la Bucureşti. În acest tur, pe lângă faptul că ne întâlnim cu lideri din comunităţile pe care le vizităm, lideri civici, lideri religioşi, bisericeşti, din toate confesiunile, ţinem o serie de conferinţe în fiecare oraş pe care îl vizităm, unde aducem mesajul nostru poporului român.

Un mesaj care este foarte simplu: căsătoriile homosexuale sunt incompatibile cu libertatea religioasă şi libertatea de conştiinţă. Lecţii învăţate din propriile noastre experienţe, nu numai din cazul lui Kim Davis, ci enumerăm o grămadă de alte cazuri, abordăm o mulţime de alte cazuri în care aceeaşi lecţie a fost trasă, din nefericire. (…)

Reporter: Chiar voiam să vă întreb. Am văzut o scrisoare deschisă către directorului Teatrului Naţional în care se cerea anularea evenimentului.

Harry Miheţ: Da, se încearcă să se anuleze această conferinţă, să facă Teatrul Naţional să ne dea afară, cu toate că am închiriat sala ca orice altă organizaţie, plătind suma necesară. Motivul pentru care nu vor cu niciun chip să aibă loc conferinţa noastră este pentru că ei spun că noi îi acuzăm în mod fals de faptul că ei sunt agresivi şi intoleranţi cu alte puncte de vedere. Ironia e aşa de groasă că o tai cu cuţitul. Ne dovedesc concluzia principală chiar înainte de a începe conferinţa. Citim în comunicaţiile lor pe internet că dacă Teatrul Naţional nu ne respinge, ei sunt gata să vină şi să facă zgomot şi scandal în aşa fel încât să nu ne dea şansa de a avea un discurs civilizat.

(…)

Reporter: Urmăream online conferinţele lui Ben Shapiro în universităţile americane şi opoziţia de care are parte. Dumneavoastră aţi constatat că în România este mai bine?

Harry Miheţ: Noi am venit să avertizăm poporul român cu privire la ceea ce se întâmplă în America, cu privire la intoleranţa celor care susţin toleranţa în numele diversităţii, la intoleranţa lor asupra libertăţii de cuvânt şi de religie a celor care nu sunt de acord cu ei. Avem exemple din America, poate ne vor da exemple şi din România. Dar eu sper că ei vor dovedi că sunt mai civilizaţi şi mai toleranţi decât colegii lor din America.

(…)

Reporter: Există o temere a celor care se opun referendumului că după modificarea Constituţiei ar urma şi alte modificări, cum ar fi interzicerea avortului. Pe de altă parte, există temerea celor care susţin referendumul că legalizarea căsătoriilor homosexuale ar fi urmată de educaţia sexuală adaptată în şcoli, posibilitatea cuplurilor homosexuale de a adopta copii şi aşa mai departe. Cum vedeţi statutul minorităţilor sexuale în România după referendum? Cum ar trebui să fie trataţi homosexualii în opinia dumneavoastră?

Harry Miheţ: Revizuirea articolului 48 din Constituţia României propune un singur lucru, şi anume clarificarea faptului că familia este întemeiată pe baza uniunii de liber consimţământ între un bărbat şi o femeie. Ceea ce este deja lege în România dorim să punem în Constituţie, în aşa fel încât Constituţia, fiind legea supremă, va proteja această instituţie de bază a societăţii împotriva judecătorilor care vor să schimbe această definiţie, a judecătorilor activişti, împotriva organizaţiilor şi politicienilor care vor să schimbe legea.

Când familia este protejată în Constituţie, atunci familia este cu adevărat protejată. Când nu este protejată în Constituţie, aşa cum nu a fost în America, atunci familia este în pericol mare. Putem să ne uităm la istoria recentă, să vedem ce s-a întâmplat în America şi în alte ţări care au legalizat căsătoriile homosexuale, şi să tragem concluzii şi lecţii de acolo. De asta suntem în România, să împărtăşim această experienţă cu poporul român. Deci noi ştim deja ce se întâmplă când căsătoriile homosexuale sunt legalizate. Pe de altă parte, dacă familia este protejată, atunci cei care decis să trăiască un stil de viaţă oarecare nu au nimic de ce să se îngrijoreze.

Această iniţiativă nu are legătură cu ce fac oamenii în casa lor, în împrejurările lor intime, cu cine se asociază, ce stil de viaţă trăiesc. Niciunul dintre aceste lucruri nu este pus în iniţiativa de revizuire. Căsătoriile nefireşti sunt deja ilegale în România şi nimeni nu foloseşte această ilegalitate pentru a intra în dormitorul homosexualilor, pentru a-i aresta, pentru a-i persecuta pentru ceea ce ei fac. Nu cunosc un astfel de caz în România. Faptul că punem definiţia din lege şi în Constituţie nu va arma pe nimeni nu nimic în plus pentru a conduce o cruciadă împotriva homosexualilor. Este un argument lipsit de orice bază în realitate şi în logică.

Reporter: S-a schimbat ceva în privinţa libertăţii religioase în SUA de când a fost ales Donald Trump?

Harry Miheţ: Foarte mult. În mai puţin de un an de administraţie Trump, am văzut schimbări mari în privinţa libertăţii de cuvânt, de conştiinţă şi de religie în America. Vinerea trecută, când eram deja în România, am aflat cu bucurie că preşedintele Trump a emis un nou ordin executiv, prin care le spune tuturor agenţiilor guvernamentale că trebuie să protejeze libertatea de conştiinţă. În mod specific, în 20 de paragrafe, le spune ce trebuie să facă şi începe cu faptul că libertatea de conştiinţă este una dintre libertăţile fundamentale. În al doilea rând, spune că libertatea de conştiinţă include opţiunea de a nu fi personal implicat într-o activitate care este împotriva conştiinţei tale. Dacă ar fi fost în vigoare în 2015 un astfel de ordin executiv, poate că situaţia lui Kim Davis ar fi fost diferită. Deci avem motive de încurajare uitându-ne la marile schimbări care au loc.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

, , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns