familie

VIDEO. Mihai Smicală în direct prin telefon la conferința de presă a Platformei ÎMPREUNĂ: „Îmi este frică”. De Maria nu se știe nimic

Joi, la București a avut loc conferința de presă „Stadiul agresiunii împotriva copiilor Smicală”, organizată de Platforma civică de drepturi și libertăți ÎMPREUNĂ.

Au participat Mihai Gheorghiu și av. Ana-Corina Săcrieru de la Platforma ÎMPREUNĂ, sociologul Corina Bistriceanu Pantelimon și av. Ciprian Nastasiu.

Mihai și Maria Smicală au fost despărțiți de mama lor și unul de celălalt, fiind ținuți în centre de copii izolate din Finlanda. Despărțirea lor de familie și unul de celălalt s-a făcut în 2015, printr-o decizie pur administrativă, nu judecătorească, decizie care a fost executată în pofida legii și a faptului că instanța îi conferise mamei lor, medicul român Camelia Smicală, custodia copiilor. Motivul deciziei a fost halucinant: ca mama lor să nu „fugă” cu copiii în România. Copiii sunt cetățeni români și au în acte rezidența în orașul Piatra Neamț.

După ce Camelia Smicală a cerut repatrierea în România împreună cu copiii ei, ținuți împotriva voinței lor în centre de minori din Finlanda, Ministerul Afacerilor Externe a răspuns că nu poate acorda azil în Ambasada României unui cetățean român sau comunitar, această măsură fiind aplicabilă doar cetățenilor non-U.E. sau apatrizilor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În urma acestei acțiuni, Serviciile Sociale Finlandeze au anunțat-o pe Camelia Smicală că nu i se va mai permite să-și vadă copiii sau să ia legătura cu aceștia.

Maria nu mai merge la școală și nimeni nu știe unde este. Toți cei care au încercat să o contacteze s-au confruntat cu un zid de tăcere. La școală nu a mai fost de luni și se presupune că este ținută drept pedeapsă la carceră, refuzându-i-se dreptul de a se adresa avocatului.

Mihai a fugit la un prieten necunoscut, cel mai probabil pentru a nu fi oprit de a se mai duce la școală. Mihai Smicală a intrat, prin forțe proprii și în pofida vicisitudinilor, la unul din cele mai bune licee din Finlanda, fiind singurul copil din sistemul de protecție din această țară care reușește acest lucru. Mihai își dorește să ajungă avocat și să combată nedreptățile.

În timpul conferinței, la minutul 24:50, Mihai Smicală a intrat în direct prin video apel telefonic cu av. Ana-Corina Săcrieru. El a spus în direct în conferința de presă că se simte urmărit și hăituit și le cere autorităților române să îl scoată din Finlanda:

„Nu mă simt bine, că sunt sigur că ați auzit că vineri au încercat să mă ia, când trebuia să mă duc să mă văd cu mama mea. Și îmi este frică, că nu am auzit nimic despre sora mea [mai] mică, Maria, și nu știu ce se întâmplă.

Nu vreau să mă duc înapoi, că nu mai am voie să îmi mai văd mama niciodată și nu știu ce să fac. Îmi este frică.

Să ne ajute [autoritățile din România], să ne scoată de aici, din Finlanda, că nu se mai poate. nu pot să stau aicea.

Sunt la un prieten. Cu mama vorbesc un pic, că nu pot să vorbesc mult. Sunt sigur că ascultă telefonul sau mă urmăresc. Dacă sun așa, repede, nu au timp să mă urmărească.”

Avocatul din oficiu al copiilor, Samu Leivo, nu mai poate fi contactat în acest moment, deși a apucat să facă toate demersurile pentru a cere revizuirea deciziei de preluare a copiilor de la mama lor.

Vorbind în direct prin apel videotelefonic, Camelia Smicală s-a folosit de acest prilej pentru a lansa un avertisment:

„Spusele mele sunt confirmate de studiile și ancheta făcută de căter televiziunea finlandeză. Este vorba despre un sistem care face bani. Miliarde. Iau copii numai din famili bune. De ce? Pentru că acei părinți vor lupta pentru copiii lor. Mie mi-au furat peste 200.000 de euro [în taxe, amenzi, costuri de evaluare și expertiză psihologică și socială – n.n.]. Și acest sistem manevrează miliarde de euro. Dacă nu-i oprim, se vor fura pe viitor copii numai din familii bune, la fel cum se face în Țările Nordice.”

VIDEO. Conferința Platformei ÎMPREUNĂ

Conferinţa de presă -Familia Smicală – Platforma Împreună

Conferinţa de presă -Familia Smicală – Platforma Împreună

Publicată de Platforma Impreuna pe Joi, 21 noiembrie 2019

La inițiativa Platformei ÎMPREUNĂ, 30 noiembrie 2019 a fost declarată Ziua solidarității cu copiii Cameliei Smicală. În această zi, precum și în ziua următoare, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, s-au anunțat multiple proteste organizate în mai multe orașe din țară și diaspora.

În țară: la Brașov, București, Buzău, Cluj, Focșani, Galați, Giurgiu, Iași, Ploiești, Râmnicul Vâlcea, Sibiu

În diaspora: la Londra, Milano, Stuttgart


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button