VIDEO: Incident provocat la mitingul pentru familia naturală de la Cluj de o susţinătoare a homosexualităţii

oana mardare cluj

În perioada 28 iunie -1 iulie 2017, la Cluj a avut loc CLUJ PRIDE, primul festival LGBT organizat în afara Capitalei româneşti, care s-a încheiat pe 1 iulie cu marşul #spunedrept, de susţinere a culturii şi „familiei” LGBT în România.

Marşul s-a ţinut într-o zonă pietonală a Clujului şi s-a desfăşurat fără incidente. Câţiva contramanifestanţi de la partidul Noua Dreaptă, care se opune marşurilor publice care promovează homosexualitatea, au fost îndepărtaţi fără prea mari eforturi de jandarmi.

În a doua parte a zilei, în Piaţa Avram Iancu din acelaşi oraş a avut loc şi un miting de susţinere a familiei naturale, organizat de Alianţa politică Blocul Identităţii Naţionale în Europa (BINE), formată din Partidul România Unită (PRU), Partidul România Mare (PRM) şi Partidul Noua Dreaptă (ND).

La acest eveniment şi-a făcut apariţia o tânără actriţă, Oana Mardare, care purta tricou inscripţionat cu evenimentul LGBT, #spunedrept. Ea a vociferat în semn de protest la discursurile celor de pe scenă, iar organizatorii au cerut îndepărtarea ei. Jandarmii au scos-o din piaţă după ce tânăra a opus multă rezistenţă.

Ulterior, aceasta a declarat pe Facebook că a dorit să poarte un dialog în spaţiul public.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca a făcut câteva precizări, publicate pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române:

Urmărind doar imaginile prezentate în spațiul public, intervenția jandarmilor poate părea disproportionată sau cel puțin lipsită de tact, având în vedere că persoana care provocase incidentul era o femeie, însă analizând întreg contextul, intervenția jandarmilor a fost una legală și mai ales oportună.
Încă de la început s-a încercat calea dialogului sau orice alta posibilitate de detensionare pașnică a acestei situații, femeia fiind avertizată că este ilegal să intervii pentru tulburarea unei adunări publice declarate, însă aceasta a refuzat de fiecare dată încercarea pașnică a reprezentanților jandarmeriei de a dialoga.
Numărul mare de jandarmi din jurul femeii, care a creat imaginea de intervenție disproporționată, a fost de fapt o decizie a comandantului acțiunii de protejare a femeii, întrucât o parte dintre manifestanții prezenți la adunarea publică, indignați de atitudinea persoanei respective, începuseră să se exprime vehement, folosind chiar injurii la adresa acesteia și existând riscul iminent ca femeia să fie agresată fizic.
În acel moment tensionat, ce putea escalada spre violență, comandantul dispozitivului a suplimentat numărul jandarmilor pentru a crea un cordon de protecție în jurul ei. Ulterior, ca o măsură preventivă și pentru a o proteja pe femeie s-a luat decizie ca aceasta să fie ridicată de pe trotuar și condusă la mașina de intervenție a jandarmeriei.
Vă reamintim că una dintre obligațiile forțelor de ordine, conform legii 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice este aceea de protejare a manifestanților

CAP.4
Asigurarea ordinii pe timpul desfasurarii adunarilor publice

ART.16
“Comandantii organelor locale de politie si jandarmerie sau persoanele desemnate de acestia au obligatia de a asigura protectia participantilor si de a stabili impreuna cu organizatorii masurile ce trebuie luate pentru desfasurarea adunarilor publice declarate, in conditiile de deplina ordine.”

 

,

No comments yet.

Lasă un răspuns