Marxism cultural

Vasile Ernu despre aniversarea lui Paul Goma, în ziua în care redescopeream cu toții cum se rescrie istoria prin publicitatea la eMAG

De ce Goma nu e Şora. Despre ipocrizie

de Vasile Ernu, Facebook

Întîmplător ieri, în plin scandal GDS, Paul Goma, cam singurul disident pînă la capat, a făcut 84 de ani. Şi 42 de ani de azil politic.

Mă gîndeam la soarta lui: în comunism era urît de regim dar respectat şi adorat de elită (populaţia nu avea trebă cu jocurile astea).

Acum?

După 90 a rămas singur total: şi urît profund de „elita bună”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nu şi-a găsit locul şi exilul lui a devenit total. Izgonit de peste tot. În cîţiva ani vor uita total de el. Să sperăm că nu.

Fenomenul e foarte interesant: cum noua societate în care am intrat a măcinat tot. Absolut tot.

Cum spuneam despre Doina Cornea spun şi despre Paul Goma. Ei au fost învinşi nu de regimul comunist, nu de Iliescu & urmaşii PCR ci de profitorii „anticomunişti de meserie” de lîngă ei.

Dacă înainte de 89 ipocrizia era o alegere după 90 ea a devenit o obligaţie.

Şi partea cea mai ipocrită e că lupta anticomunistă este acum simbolizată nu de Paul Goma, repet, singurul disident pur sînge, ci de Mihai Şora, un bătrîn simpatic, respectabil, care s-a adaptat „la piaţă” dar care a fost parte a nucleului dur a regimului pînă la pensie (1948-1951: referent de specialitate la Ministerul de Externe; 1951-1954: șef de secție la Editura pentru Limbi Străine; 1954-1969: redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă). Nu judec pe nimeni dar mi se pare nedrept.

Paul Goma a devenit mult mai incomod se pare după 90 pentru că nu a stat la masă cu ipocrizia, nu a ciugulit din mîna puterii că e comunistă, că e capitalistă.

Iar elita iartă tot dar nu iartă faptul că nu eşti ipocrit.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button