dizabilităţi

Vara vrajbei noastre: Manuela Hărăbor, linșată online pentru că a parcat pe locul rezervat persoanelor cu handicap… Sau motivul a fost politic?

Actrița Manuela Hărăbor, mama unui tânăr autist, a fost hărțuită de un activist #rezist care a filmat-o parcând la Primăria Capitalei pe locul rezervat persoanelor cu handicap. Actrița i-a arătat permisul de însoțitor al unei persoane cu handicap afișat pe bordul mașinii, dar acesta i-a replicat că legea nu este de partea ei decât atunci când este împreună cu fiul ei.

Activistul a postat pe Facebook filmulețul pe care îl făcuse cu telefonul, fără să-i ceară acordul actriței, stârnind, printre cei care formează cercul său de prieteni și susținători virtuali, o adevărată furtună de invective la adresa ei:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La final, autorul filmulețului afirmă că iese în stradă din februarie 2017 pentru că s-a săturat să fie condus de oameni precum actrița Manuela Hărăbor.

De aici rezultă care a fost de fapt „problema”: Manuela Hărăbor este consilierul premierului Dăncilă pentru strategia națională destinată persoanelor cu handicap.

Despre acest incident, deputatul Daniel Gheorghe (din PNL, partid de opoziție!) a scris pe Facebook:

Mi se pare foarte grav gradul de degradare in care a decăzut, sub dictatul urii si a poftei de răzbunare generalizată, societatea in care trăim cu toții. (…) Românii cu dizabilități sunt deseori marginalizați si victime ale unor forme de discriminare care nu le permit acestora, de multe ori, sa se integreze social. (…) Cred ca ar fi timpul să încetam a cultiva ura in societate, a instiga pe unii impotriva celorlalți (…). Această înverșunare a radicalizarii face foarte mult rău unei țări care încă mai crede că poate sarbatori o sută de ani de la Marea Unire! România are nevoie să respire, măcar câteva luni, acum in plină vară!

Actrița a dat și ea replica în câteva postări pe Facebook:

Mă înspăimântă ura la care s-a ajuns. Dorința de sânge la propriu. Injuriile publice furibunde din partea celor care ar trebui să dea tonul bunului simț și al limbajului elegant și civilizat. (…)

Vrem cu orice preț ca unele (multe) capete să fie eșafodate și suntem gata să sacrificăm orice suflet din jurul nostru (…). Am ajuns să nu mai respectăm opiniile celor care nu gândesc ca noi, pe principiul «Cine nu este cu noi, este împotriva noastră».

Au tăbărât haștagiștii pe mine (așa apare pe paginile lor, nu jignesc pe nimeni, așa cum comentează mulți) pentru că am parcat mașina pe un loc de handicap, având legitimația în bord. Au oare știu ei cât de alergată sunt zilnic, între serviciu, aprovizionare pentru casă și treburi administrative, majoritatea în folosul băiatului meu? Știu ei oare că sunt tutorele legal al băiatului meu și că orice act de care are nevoie intră în atribuțiile mele? Știu ei câte drumuri pe zi fac să mă asigur că totul este sub control? Cu ce rapiditate încerc să rezolv totul pentru a mă întoarce cât se poate de curând acasă la el? Că mașina pe care o conduc este în cea mai mare parte folosită în folosul lui?

Handicapul lui este și handicapul meu, pentru că și mie, ca de altfel tuturor părinților cu copii cu dizabilități, mi s-a schimbat nu numai viața dar și ritmul normal de zi cu zi.

Și da, băiatul meu e asistat social, și eu împreună cu el. Acestui domn #rezist (repet, asa scrie pe pagina dumnealui) care m-a filmat și m-a aruncat în arena leilor îi transmit că sunt tăbăcită în fața răutăților și dacă așa ceva îi conferă satisfacție, nu are decât să continue. Și celor mulți care s-au grăbit cu judecata. Și dacă or fi și în lista mea de prieteni, sunt liberi să plece. Și să îmi dea block și unfolow pe ambele pagini. E de preferat cuvintelor urâte care nu fac cinste nimănui. Cu atât mai mult intelectualilor #.

Vorbiți de faptul că am acceptat să ajut un guvern să facă dreptate și să rezolve problemele persoanelor cu autism nerezolvate de zeci de ani ca și când aș fi făcut pact cu necuratul. Credeți că băiatul meu sau alții în situația lui știu cine e Dăncilă, Dragnea, Iohannis sau Tăriceanu? Credeți că pe părinții lor îi interesează cine le-ar putea rezolva problemele? Au fost comentarii de genul «Mai bine să nu se rezolve nimic, decât să ia credit guvernul ăsta». Sau glasuri din opoziție care spuneau superior «Te-a pus statul să faci un copil cu dizabilități?»

Am vești pentru dumneavoastră. (…) De data asta am demarat deja un plan național care să reglementeze problema autismului, la nivel de patru ministere, plan care va fi adoptat de acest guvern ca mai apoi să fie continuat de orice guvern care va veni, și sunt catalogată ca trădătoare. Vi se pare corect? Comunitatea dumneavoastră #rezist chiar și-a pierdut orice urmă de omenie?

Eu am crescut cu educația că a-ți fi milă de cel mai slab decât tine e o virtute. Să faci milostenie cu cel neajutorat e cea mai înălțătoare calitate a omului. Și că merită orice efort și orice sacrificiu pentru a-l ajuta pe cel în suferință.

Probabil că activiștii #rezist preferă ca în România să nu se construiască nimic decât să se construiască de către un partid care se întâmplă să se afle la guvernare (în urma unui vot democratic până la urmă!) și la care se întâmplă ca ei să opună #rezist –ență. Așa cum aceiași activiști preferă să hulească Primarul General decât să se bucure de victoria mondială a unei mari sportive românce, care ar fi trebuit să fie o mare sărbătoare a tuturor românilor.

Se pare că în Anul Marelui Centenar nu mai avem capacitatea de a depăși ce ne desparte pentru a lucra la un bine comun. Întâmplător, linșajul mediatic la care cei care pretind că se opun PSD-ului au supus-o pe Manuela Hărăbor se întâmplă la 28 de ani de când, însărcinată fiind cu fiul ei autist, actrița era bătută de minerii chemați de fondatorii de atunci ai PSD-ului de azi să lichideze #rezist-ența din Piața Universității (14-15 iunie 1990). Este un eveniment despre care știu doar puțini apropiați, dar oamenii care i-au luat apărarea au scris acum despre aceasta pe Facebook.

Slavă Domnului că mineriadele actuale se desfășoară în spațiul virtual! Dar asta nu înseamnă totuși că sunt mai puțin dureroase. Și ne ridică întrebarea: prin ce se deosebesc feseniștii de ieri și pesediștii de azi de #rezist-enți?

Citește și Psihiatru către „acuzatorul” Manuelei Hărăbor: Legea e de partea ei. „N-ai tu suflet cât descopăr eu în bunătatea acestor oameni care nu și-au lepădat copiii”

Citește și Karamazov.ro: Femeia cu un buchet în mână și inerția creștinismului


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button