Universitatea din Bucureşti îşi reiterează susţinerea pentru Peter Singer

afis_dhc_singer

 

Pentru a sublinia încă o dată susţinerea pe care i-o acordă filosofului Peter Singer, Universitatea din Bucureşti a publicat ieri pe site-ul Facultăţii de Filosofie un comunicat prin care îşi reafirmă aprecierea pentru acesta:

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Peter Singer, Universitatea din București onorează performanțele profesionale ale unei personalități recunoscute la nivel mondial ca fiind un gânditor complet, ce stă drept exemplu pentru aplicarea gândirii filosofice cu scopul îmbunătățirii vieții oamenilor.

Comunicatul e însoţit şi de un afiş oficial al evenimentului de decernare a titlului – o acţiune de PR cum mai rar am văzut pentru a promova astfel de evenimente academice. Parcă universitarii bucureşteni s-ar strădui să le dea cu tifla celor care şi-au permis să le atragă atenţia că australianul face apologia uciderii în scop utilitar.

De asemenea, un răspuns transmis de Universitatea din Bucureşti la solicitarea expresă a ziariştilor de la ActiveNews.ro şi publicat pe site-ul respectiv de ştiri sună astfel:

În urma reacțiilor apărute în mass-media, a unor scrisori și solicitări adresate conducerii Universității din București, Senatul Universității din București, forum ce aprobă conferirea titlurilor onorifice, a supus azi, 20.05.2015, spre dezbatere, criticile formulate privind decizia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa renumitului filosof Peter Singer.
Din discuțiile purtate au rezultat următoarele aspecte:
1.Distincția ce urmează a fi acordată reflectă recunoașterea reputației științifice de care se bucură profesorul Peter Singer în mediul academic internațional și nu afilierea Universității din București la toate opiniile formulate de către acesta
2.Activitatea științifică suscită în permanență controverse, uneori extrem de aprinse. Universitatea din București continuă să susțină principiile libertății de expresie și al dezbaterii libere și responsabile a ideilor în mediul academic.
În final, menționăm că profesorul Peter Singer și-a manifestat disponibilitatea de a răspunde întrebărilor și controverselor care îl privesc prin intermediul mass-media și a cercurilor de specialitate.
Citind aşa ceva, nu poţi să nu-ţi aminteşti – culmea ironiei! – că, la începutul anului, Universitatea din Bucureşti a refuzat organizarea unei conferinţe despre tulburarea identităţii de gen argumentând tocmai că susţine dezbaterea „liberă” de idei şi:
angajamentul față de diversitatea culturală și de opinie și față de dreptul la liberă exprimare.
(conform unui comunicat care nu se mai regăseşte pe site-ul universităţii, ci doar pe cel al Asociaţiei Accept).
Aşadar, prestigioasa instituţie de învăţământ este foarte deschisă la dezbaterile de idei – cu condiţia să fie numai anumite idei.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.