Ungaria şi Polonia întăresc controlul guvernamental asupra ONG-urilor cu finanţare externă

Foto: Ungaria şi Polonia văd la fel multe măsuri de politici publice. Aici, Viktor Orban şi Beata Szydlo, premierii celor două ţări, la un eveniment dedicat inovării în economie.

de Ştefania Armanca

Parlamentul polonez a votat vineri, 15 septembrie 2017, pentru crearea unui organism oficial care să monitorizeze şi asigure distribuirea fondurilor către organizațiile neguvernamentale.

Institutul Național al Libertății — Centrul pentru dezvoltarea societății civile, care se va afla în subordinea premierului, va fi supervizat de un alt nou organism, Comitetul pentru afaceri publice, format din înalți responsabili din mai multe ministere.

Vicepremierul și ministrul culturii, Piotr Glinski, a explicat, citat de Agerpres, că noua lege „vine în întâmpinarea necesităților ONG-urilor, mai ales ale celor mici, locale, care nu primeau până acum susținerea adecvată, inclusiv din partea statului”.

Opoziția a criticat inițiativa, catalogând-o drept o încercare de a controla aceste organizații şi chiar de a le desfiinţa pe cele indezirabile pentru guvern. Cel mai probabil, Senatul şi Preşedintele Poloniei vor aproba la rândul lor legea.

Pe 16 iunie 2017 şi parlamentul ungar a adoptat o lege similară. Propusă de premierul Viktor Orban, aceasta prevede ca ONG-urile care beneficiază anual de finanțări externe de peste 23.400 de euro să se declare explicit drept ‘organizații susținute din străinătate’. Legea, criticată de UE şi ONU, vizează mai ales organizațiile susținute de miliardarul american de origine ungară George Soros, dar nu va afecta restul de 99% din cele 56.000 de ONG-uri din Ungaria, a spus preşedintele Ungariei, Janos Ader, citat de Agerpres.

Cel mai probabil, factorul determinant pentru aceste legi adoptate în Ungaria şi Polonia a fost exemplul Macedoniei. La începutul anului, ministrul macedonean de externe acuza ONG-urile finanţate de George Soros că se implică în politică, încercând, prin mişcări de stradă, să influenţeze guvernul conservator ales de poporul macedonean să adopte politici de stânga:

În opinia noastră, acest lucru destabilizează țara.

La întâlnirea de la Valetta, Malta, a miniştrilor de afaceri externe din Europa, care a avut loc în aprilie 2017, Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto a declarat:

Exemplul Macedoniei demonstrează cu claritate pericolele intervenţiei externe în viaţa unei ţări.

La începutul anului 2017, un mare watch-dog american a confirmat poziţia guvernului macedonean, acuzând Departamentul de Stat SUA că, în timpul Administraţiei Obama, a contribuit la destabilizarea Macedoniei. Mai precis, ambasada SUA ar fi direcţiont bani publici americani (de la Departamentul de Stat şi agenţia guvernamentală USAID), dar şi bani de la George Soros, către ONG-urile macedonene care au o agendă politică ascunsă, de stânga. Mai mulţi congresmeni americani au făcut interpelări rămase fără răspuns din partea celor două entităţi guvernamentale SUA.

Aceasta ar putea explica de ce Rusia, în 2012, şi Bolivia, în 2013, ceruseră USAID să îşi înceteze imediat activităţile în ţările lor. USAID a fost acuzat şi în aceste ţări de finanţarea opoziţiei politice. În plus, până la instaurarea Administraţiei Trump, USAID a investit masiv în programe de „sănătate reproductivă” (a se citi în loc „servicii de avort”). În două decenii de activitate, USAID a cheltuit în Rusia 2,6 miliarde de dolari, 37% din aceste fonduri fiind îndreptate spre astfel de programe. La ora actuală, în Rusia, organizaţiile care beneficiază de finanţare externă sunt obligate să afişeze vizibil acest fapt pe paginile lor web şi profilele de socializare online.

Citeşte şi Ministru macedonean afirmă că fundaţia lui Soros pune presiune în mod nedemocratic asupra guvernului Macedoniei pentru schimbarea politicilor de imigraţie


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

, , , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns