familie

Testul Babeș-Papanicolau pentru 558 de persoane

În anul 2018 aproximativ 550 de paciente au efectuat testul Babeș-Papanicolau în cadrul campaniei „Prevenţie şi diagnosticare precoce a cancerului de col uterin”, derulată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului în colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București. În urma semimaratonului caritabil „RUN for LIFE”, voluntarii au achiziționat un videocolposcop pe care l-au donat Institutului Oncologic București. Aparatul este performant, permițând o decizie terapeutică în timp util și urmărirea fazelor tratamentului.

„Am constatat pe parcursul tuturor edițiilor că este necesară o campanie națională de informare a doamnelor că se pot prezenta la centrele zonale cu cartea de identitate pentru a efectua testul Babeș-Papanicolau gratuit. Acest test este esențial pentru diagnosticarea în fază incipientă a eventualelor leziuni canceroase și ajută la salvarea vieților. Campania Patriarhiei Române este utilă pentru zonele cu populație care nu are acces facil la spitale, unde distanța este prea mare, iar oamenii nu au bani de transport sau se confruntă cu alte probleme de sănătate. De altfel, campania de prevenție şi diagnosticare precoce a cancerului de col uterin și-a atins scopul deoarece doamnele din zonele unde am mai derulat ediții au conștientizat utilitatea examenului ginecologic și ne-au rechemat. Un exemplu concret ar fi orașul Pantelimon, unde am revenit pentru ca alte 42 de persoane să efectueze testul Babeș-Papanicolau”, a declarat pentru ziarul Lumina Dănuţ Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii.

„Această campanie este adresată tuturor persoanelor de sex feminin, cu precădere din mediul rural, unde prevenția și conştientizarea sunt mai puțin accesibile. Dorim ca efortul medicilor de la Institutul Oncologic și al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului să salveze multe vieți prin această activitate frumoasă”, a mai declarat arhim. Ciprian Grădinaru, inițiatorul campaniei „Prevenţie şi diagnosticare precoce a cancerului de col uterin”.

Dr. Virgiliu Mihail Prunoiu împreună cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului le-au vorbit femeilor prezente despre prevenția cancerului de col uterin și importanța prezentării la ginecolog pentru examenul gratuit din programul Ministerului Sănătății pentru cancerul de col uterin. La această activitate au fost prezente 40 de femei din localitate, care și-au manifestat interesul de a se prezenta la medic pentru analize.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Patriarhia Română, prin arhim. Ciprian Grădinaru și voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de Dănuț Prună, au sprijinit institutul logistic și mediatic. O contribuție importantă la campanie au avut-o primarii și preoţii din localitățile vizitate, care s-au ocupat de informarea și mobilizarea femeilor din comunități, dar și medicii de familie care au pus la dispoziția specialiştilor cabinetele lor. Acțiunea a avut aprobarea și susținerea Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov.

Sursă: ziarullumina.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button