criza de sarcinăMarşul pentru Viaţă

VIDEO. Tabita-Lois Botoi, „Babies Go to the European Parliament”: „Femeile în criză de sarcină nu au acces la informare și consiliere pre și post avort”

Intervenție la prima ediție a evenimentului
„Babies Go to the European Parliament”, organizat în 19 martie 2019 la Parlamentul European din Bruxelles.

Întrunirea a reprezentant o inițiativă a Alexandrei Nadane, Director Executiv la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București, concretizată cu sprijinul europarlamentarului independent Cătălin Ivan. Scopul evenimentului este să identifice ce se poate face la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini mamele singure și femeile în criză de sarcină. Vezi lista participanților la finalul articolului.

În ultimele două decenii, în țara noastră, rata avorturilor a depășit cu mult rata natalității. Femeia însărcinată se află în cel mai sensibil moment al vieții ei iar decizia de a avorta poate avea consecințe devastatoare pentru viața ei. Femeia aflată în criză de sarcină este cel mai adesea angrenată într-un carusel incontrolabil de evenimente nefaste pentru ea.

Din practică s-a observat un tipar al femeii aflate în criză de sarcină: povenită din familii dezbinate, crescută fără tată, la modul propriu sau doar la figurat, abuzată, respinsă în copilărie, dar și la vârstă adultă de comunitate, şi-a început precoce viaţa sexuală, poate a mai avut și alte sarcini şi a mai făcut avort. Se îndreaptă în mod alarmant spre o prăpastie din care societatea nu pare că vrea să o scoată, nu o încurajează să iasă și nici nu face nimic pentru a o ajuta.

Pornind de la nevoile care se conturează din profilul femeii aflate în criză de sarcină, în anul 2005, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a înființat în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba un Cabinet de Informare și Consiliere Pre si Post Avort prin intermediul căruia femeile aflate în criză de sarcină sunt consiliate si informate în vederea depășirii crizei de sarcină și a păstrării acesteia.

În cadrul Cabinetului de Informare și Consiliere Pre și Post Avort, beneficiarele noastre sunt tratate în egală măsură, indiferent de vârstă, rasă, venituri, naţionalitate, religie, dizabilitate sau alte circumstanţe arbitrare. Se păstrează confidenţialitatea totală a informaţiilor referitoare la fiecare beneficiară, acestea primind informaţii adecvate despre sarcină, dezvoltare intrauterină, probleme de stil de viaţă şi altele deopotrivă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În ultimii ani am constatat o scădere a numărului de avorturi în Spitalul Județean de Urgență Alba. Dacă în anul 2006 cifra avorturilor a fost de aproximativ 250, în 2018 numărul a scăzut la 20 de avorturi. Putem fi tentați să credem că cifrele sunt îmbucurătoare, însă lucrurile nu stau nici pe departe așa.

În ultimii ani, clinicile de avort, de pe tot cuprinsul țării, îmbie femeile aflate în criză de sarcină într-un mediu primitor, intim și care nu este foarte solicitant din punctul de vedere financiar. Astfel, la o analiză superficială se constată că femeia este determinată să aleagă pentru efectuarea întreruperii de sarcină, mediul privat în defavoarea celui de stat, însă, din punctul nostru de vedere, al militanților pentru viață, acest lucru este doar în defavoarea ei și a pruncului nenăscut deoarece, din nefericire, în clinicile private, dar și în unele spitale de stat din România, femeile aflate în criză de sarcină nu au acces la informare și consiliere pre și post avort.

În absența unui cadru legal prin care consilierea pre avort să fie reglementată ca practică premergătoare avortului, iar avortul să fie privit ca o intervenție traumatizantă pentru femeie, atât din punctul de vedere psihologic cât și fiziologic, care trebuie considerată ca o ultimă soluție, femeia aflată în criză de sarcină continuă să fie expusă acestui ciclu distructiv de evenimente care, de-a-lungul anilor, a demonstrat că avortul nu este nici pe departe rezolvarea problemelor ci doar un preambul pentru multitudinea de probleme reale care decurg din el.

Condițiile actuale de consiliere sunt deficitare, în sensul în care, persoana aflată în criză de sarcină are acces la Consiliere doar după momentul internării în spital iar spațiul destinat consilierii nu răspunde nevoilor actuale ale consilierii. În condițiile menționate mai sus, în Spitalul Județean de Urgență Alba, în cadrul căruia funcționează Cabinetul de Informare și Consiliere Pre și Post Avort, în primele trei luni ale anului 2019, 8 femei și fete aflate în criză de sarcină s-au internat pentru a li se efectua avort la cerere. Din cele 8, doar 6 au dorit să beneficieze de programul de informare și consiliere pre avort, iar din cele 6 care au fost consiliate, 3 au decis să păstreze sarcina.  7 din cele 8 persoane sunt de etnie romă, 6 din cele 8 nu au terminat ciclul școlar gimnazial iar 5 dintre ele sunt minore. Doar două din cele 8 sarcini provin din cadrul căsătoriei, 5 dintre ele provenind din relații de concubinaj iar una dintr-o relație pasageră.

Pe mai departe, ne-am luat angajamentul să găsim soluții, prin crearea unor parteneriate cu instituții ale statului dar și cu asociații non guvernamentale, care să răspundă nevoilor celor ce depășesc criza de sarcină dar au nevoie, pe mai departe, de diverse programe de terapie familială și de cuplu, de programe de prevenție, terapie și reabilitare în adicții dar și de sprijin material unde este cazul dar și grupuri de suport pentru vindecarea traumei post avort.

De asemenea, dorim să creăm parteneriate și cu Clinicile și Cabinetele particulare de ginecologie din județul nostru, prin care să facilităm accesul persoanelor aflate în criză de sarcină la informaţii adecvate despre procedurile de avort şi riscurile acestora.

Din anul 2018, Cabinetul de Informare și Consiliere Pre și Post Avort funcționează sub egida Biroului pentru viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, care are are drept scop promovarea valorilor vieții umane, promovarea familiei și a vocației parentale, și, în mod special, a dreptului la viață al tuturor ființelor umane, de la concepție.

Biroul pentru Viață are misiunea de a salva, de a proteja și de a cultiva viața prin ocrotirea copilul născut și nenăscut aflat în dificultate, fără nicio discriminare, prin susținerea familiei naturale și prin promovarea educației pentru viață. Activitatea Biroului Pentru Viață se întemeiază pe următoarele valori: viața umană de la începuturile sale (de la concepție), ca valoare supremă; familia, ca centru al organizării sociale; educația, ca instrument pentru dezvoltarea personală și credința în Dumnezeu, ca fundament al întregii vieți.

Activitatea Biroului Pentru Viață se desfășoară sub îndrumarea părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și promovează constant valorile Bisericii Ortodoxe.

VIDEO. Intervenția Tabitei-Lois Botoi

Clic aici pentru VIDEO integral de la eveniment

FOTO. București și Bruxelles: „Copiii merg la Parlament”

„Babies go to the European Parliament”

19 martie 2019, Parlamentul European, Bruxelles

Vorbitori

Cătălin-Sorin Ivan Europarlamentar neafiliat

Alexandra Nadane Director executiv, Centrul „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, București

Mărturii despre criza de sarcină

Daniela Bălinișteanu Jurnalist din Iași și mama a 4 copii. Cel de al treilea, Ioana, suferind de o malformație rară, acrania, a trăit doar șase ore după naștere.

Simona Mihălescu Director, Centrul „Elena”, Rădăuţi

Dr. Mirela Letiția Felderean Neonatolog, Cluj-Napoca

Dana Ardelean Director, Centrul „Little Feet”, Baia Mare

Angela Mitu studentă, București

Ioana Picoș, activistă pro-familie, București

Cum să ajutăm?

Pr. Cosmin Brînză Coordonator, Centrul Praesidio al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași

Gavriil Tănase Așezământul pentru orfani de la Valea Plopului

Gheorghe Alecsei Director, Fundația „Estera””, Timișoara

Tabita Lois-Botoi Coordonator, Biroul Pentru Viață al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Alba Iulia

Pr. Ilarion Mâță Inspector eparhial în cadrul sectorului Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Theodora Vild Profesoară, Casa Corpului Didactic, Slobozia

Adelina Fronea Coach & Senior HR Consultant, București

Răzvan Popovici Consultant politic

Iustina Oprescu Asociația Clujul pentru viață, Cluj-Napoca

Mirela Andrei Asistent social la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa” din București

Anita Radics Președinta Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte, Reșița

Irina Pârâu Platforma „Împreună”, Sibiu

Invitați

Branislav Škripek Europarlamentar, Slovacia

Anna Zaborska Europarlamentar, Polonia


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button