Uncategorized

Sudan: Mamă creștină condamnată la moarte și 100 de lovituri cu biciul

Sudan

O mamă creștină însărcinată cu al doilea copil a fost condamnată oficial pentru adulter și apostazie, crime care se pedepsesc cu 100 lovituri de bici și respectiv cu moartea. În dimineața zilei de 11 mai, Meriam Yahia Ibrahim s-a înfățișat înaintea Curții de Ordine Publică El Haj Yousif din Khartoum, Sudan, pentru a-și apăra nevinovăția în fața acuzațiilor de adulter și apostazie aduse de aceeași curte la data de 4 martie.

Meriam Yahia Ibrahim, în vârstă de 27 de ani, a fost crescută în religia ortodoxă într-un oraș mic situat în vestul Sudanului. Absolventă a universității Khartoum, ea era medic practician când s-a căsătorit cu soțul ei Daniel Wani, un creștin din Sudanul de Sud cu cetățenie americană. La câtva timp după ce a descoperit relația ei cu Daniel Wani, o rudă a raportat căsătoria ei la poliția însărcinată cu aplicarea ordinii publice prevăzute în codul penal din Sudan. Fiind născută în Sudan, Meriam este considerată musulmană prin naștere, ceea ce face căsătoria ei cu Daniel Wani, care nu este musulman, ilegală în ochii instanțelor de ordine publică din Sudan.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fără acuzații și înainte de a primi un proces public și corect, ea a fost arestată de autoritățile din Sudan și reținută în mod abuziv în închisoarea federală pentru femei Omdurman împreună cu fiul ei în vârstă de numai 20 de luni, la data de 17 februarie.

Centrul de Justiție din Sudan (CJS), o organizație locală pentru drepturile omului care furnizează apărarea juridică a lui Meriam, și-a exprimat intenția de a depune un apel în numele ei. Potrivit echipei juridice a CJS, condus de Mohand Mustafa, Meriam Yahia Ibrahim a fost presată de către oficiali sudanezi și de autorități religioase să se convertească de la creștinism la islam, făcându-i chipurile promisiuni să reducă, dacă nu chiar să renunțe la acuzațiile împotriva ei dacă va face acest lucru. Centrul nu a putut nici să confirme nici să nege intențiile lui Meriam Yahia Ibrahim de a se converti sau nu.

Ea și copilul ei rămân închiși, separați de soțul și tatăl lor, al cărui pașaport se pare că a fost revocat de guvernul Sudanului. Experții anticipează că sentințele împotriva lui Meriam Yahia Ibrahim vor fi executate astfel:  biciuirea – la două luni după nașterea copilului, care este de așteptată să aibă loc luna viitoare, execuția – la doi ani de la nașterea copilului.

Conform CJS, Meriam a suferit bătăi în timpul detenției sale, i s-a interzis accesul la tratament medical, inclusiv îngrijirea prenatală pentru copilul ei, și i s-a refuzat administrarea de vitamine prenatale necesare pentru a asigura o naștere sănătoasă.

Datorită faptului că soția sa a fost condamnată pentru adulter, Daniel Wani este acum neeligibil din punct de vedere legal să preia custodia copiilor lor. Copiii probabil vor fi predați în custodia statului Sudanez în cazul în care Meriam Yahia Ibrahim va fi executată sau va rămâne în închisoare un termen îndelungat.

De la adoptarea codului penal de ordine publică a Sudanului în 1991 nicio persoană condamnată nu a fost ucisă pentru violarea legii de inspirație religioasă Shari’ah.

Guvernul din Sudan, condus de președintele Omar Hassan al-Bashir, a fost găsit vinovat de „încălcări sistematice, continue și flagrante ale libertății de religie sau de opinie”, potrivit Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională (United States Commission on International Religious Freedom – USCIRF).

Departamentul de stat al SUA a catalogat Sudan ca fiind o țară ostilă libertatilor religioase (country of particular concern) din 1999. Potrivit raportului anual USCIRF pe 2014, guvernul din Sudan impune „o interpretare restrictivă a legii Shariah asupra musulmanilor și non-musulmanilor deopotrivă, folosind amputări și biciuiri pentru infracțiuni și acte de „indecență” și „imoralitate” și arestarea creștinilor pentru prozelitism”.

William Stark, manager regional al International Christian Concern (ICC) a declarat: „Suntem îndurerați astăzi în fața condamnării la moarte a unei mame însărcinate cu al doilea copil, pentru exprimarea credinței ei și căsătoria legală cu un creștin practicant. Pronunțarea unei astfel de pedepse extreme în temeiul unei legi inspirate de radicalismul al-Turabi al regimului timpuriu al-Bashir aduce în discuție direcția în care Sudanul intenționează să se îndrepte în urma moștenirii Sud-Sudaneze. Având în vedere că a adoptat politici de islamizare și arabizare în trecut, ICC se teme că Meriam ar putea să fie prima dintre mulți alți creștini care urmează să sufere sub un guvern sudanez cu un interes din ce în ce mai radical de a aplica legea Shari’ah în toată țara”.

Notă: Pentru a cere eliberarea lui Meriam Yahia Ibrahim, puteți scrie pe adresa Ambasadei Republicii Sudan în România sudanbuc@sudanembassy.ro

Your Excellency

I was shocked to learn of the case of Meriam Yahia Ibrahim, who has been sentenced to 100 lashes for adultery and to death for apostasy. These sentences are a severe violation of her human rights.

I understand Mrs Ibrahim’s 20-month-old son, Martin Wani, is detained in Omdurman Federal Women’s Prison with his mother and that since her detention, Mrs Ibrahim has been denied visitors and vital medical treatment, despite being heavily pregnant.

Martin Wani’s incarceration violates Article 37 of the Convention of the Rights of Child, while Mrs Ibrahim’s sentences violate the Sudanese constitution and Article 18 of the International Covenant on Civil and Political Rights, which guarantee her right to freedom of religion or belief.

Please use your good offices to press for the immediate and unconditional release of Mrs Ibrahim and her son, and the annulment of her sentences.

Thank you for your assistance in this matter.

Yours sincerely

 

******************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button