STUDIU. Incidenţa comportamentului violent la copiii ai căror părinţi trăiesc în concubinaj este dublă faţă de cea înregistrată la copiii ai căror părinţi sunt căsătoriţi

Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate a realizat un studiu național care a avut ca obiectiv general evaluarea magnitudinii și a gravității violenței în rândul elevilor.

În cadrul studiului, care a fost coordonat metodologic de către Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj și implementat de către specialiștii din DSP – urile teritoriale, au fost investigați prin metoda chestionarului un număr de 4.612 elevi.

În ceea ce privește violența, relațiile cu membrii familiei sau cu alte persoane din proximitate sunt considerate factorii de risc prioritari. Abuzul fizic sau neglijarea sunt predictori pentru actele de violență (până la crimă), iar conflictele dintre părinți, fizice sau verbale, sunt predictori pentru dezvoltarea comportamentului antisocial sau a comportamentelor delicvente.

Comportamentul violent al elevilor are legătură și cu starea civilă a familiei din care provin. 5,9% dintre elevii cu frecvente acte de agresivitate provin din familii cu părinți divorțați. 10% fac parte din familii cu părinți care trăiesc în concubinaj și 5% fac parte din familii cu părinți căsătoriți. Aşadar, incidenţa comportamentului violent este de două ori mai mare în rândul copiilor ai căror părinţi trăiesc în concubinaj decât în rândul celor ai căror părinţi sunt căsătoriţi.

Incidenţa comportamentului agresiv manifestat este de trei ori mai mică în rândul copiilor proveniţi din familii cu climat familial calm la cei veniţi din familii în care atmosfera este tensionată. Aproape 15% din cei din urmă se comportă frecvent în mod violent. Procentul este şi mai mare, de peste 25%, la copiii proveniţi din familiile în care s-au înregistrat acte de agresiune fizică între părinți.

Nu doar relația dintre membrii familiei predispune la violență, ci și modul în care este tratat copilul. 12,7% dintre elevii supuși pedepselor fizice în familie au prezentat în mod frecvent acte de agresivitate. În familiile în care nu se aplică pedepse fizice copiilor, prevalența elevilor cu manifestări agresive frecvente este de trei ori mai redusă, respectiv 3,7%.

World Family Map 2017, un studiu recent realizat cu sprijinul Institute for Family Studies în 17 ţări a descoperit că, pentru copii, coabitarea părinţilor este o formă mai puţin stabilă decât căsătoria, deoarece, pe termen de 12 ani, mai multe relaţii de coabitare decât căsătorii ajung să se se destrame. În România, numărul cuplurilor cu copii care se despart în termen de 12 ani este de două ori mai mare în cazul coabitării decât în cazul cuplurilor căsătorite.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

, , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns