Marxism culturalopinii

Ștefan Secăreanu despre decizia CNCD-ului de la Chișinău de a scoate crucea dintr-o instituție

de Ștefan Secăreanu, Facebook

Presa ne informează azi că „liderul Platformei DA, Andrei Năstase, va trebui să aducă scuze publice și să scoată crucifixul pe care l-a instalat în sediul MAI” în urma unei decizii în acest sens luată de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.

Ni se mai precizează că prin instalarea crucifixului și declarațiile precum că „oastea e creștină” sau „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, Andrei Năstase, în calitate de ministru, prin autoritatea sa, „a încercat intenționat să impună celor care poartă uniforma Republicii Moldova convingerea religioasă pe care acesta o împărtășește”, încălcând astfel „mai multe prevederi din legislația națională și internațională”.

Cu toate greșelile grave pe care liderul Platformei DA le-a comis în urma alianței dezastruoase din vara trecută cu Dodon, greșeli pe care le-am scos în evidență în intervențiile mele publice, astăzi, citind „decizia” menționată mai sus, am hotătât să vin în spriinul lui Năstase îndemnându-l să nu „aducă scuze publice” și să nu „scoată crucifixul pe care l-a instalat în sediul MAI”.

Și iată de ce:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Întâi de toate, pentru că „decizia” Consiliului cu denumire lungă și progresistă de mai sus vine în contradicție cu poziția în acest sens a Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care, admițând recursul statului italian la decizia CEDO din 2009 prin care forul european condamna Italia pentru prezenţa însemnelor religioase în instituţiile publice de învăţământ, a considerat crucifixele „ca fiind simboluri religioase pasive, adică nu duc la o îndoctrinare şi nu sunt însoţite de o programă şcolară care să încerce să schimbe convingerile sau credinţele unei anumite persoane. Ele sunt simboluri ale unei tradiţii spirituale şi culturale şi nu sunt nişte obiecte de cult în faţa cărora s-ar săvârşi servicii religioase sau ar impune să li se aducă vreun semn de cinstire”.

Voi menționa că pentru Italia, precum şi pentru numeroase state europene, această hotărâre este extrem de importantă, fiind prima hotărâre care priveşte prezenţa simbolurilor religioase în şcolile publice.

Precizez că pe 3 noiembrie 2009, Italia a fost condamnată pentru prezenţa în şcoli a crucifixelor catolice. CEDO considera, atunci, că aceasta încalcă dreptul la liberă alegere a religiei şi dreptul părinţilor de a-şi creşte copiii în religia dorită. Italia a făcut apel la decizia respectivă, demers în care a fost susţinută de o serie de state europene, între care şi România.

Decizia adoptată este obligatorie pentru toate cele 47 de state semnatare ale Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.

Are dreptate Andrei Năstase când afirmă că „oastea e creștină” și că „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”!

Nu cumva Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității se va apuca mâine să decidă că Crucea din mâna lui Ștefan cel Mare și Sfânt și acțiunile pline de vitejie ale „oastei creștine” a voievodului nostru pentru apărarea creștinătății „reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de convingeri”?

Eu cred că ar trebui sfințite toate instituțiile statului!

Anume din cauza necredinței, din cauza lipsei lui Hristos din inimile celor care reprezintă aceste instituții ne bălăcim în mizerie și nedreptate!


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button