Sindromul Asperger, sau despre un mod diferit de a percepe realitatea

fog-1208283_640

de Elzemiek Kortlever, Puntuit.nl
Traducere: Oana Dăscălescu

Cunoaştem cu toţii programul standard dedicat Zilei mamei. La şcoalǎ, noi obişnuiam sǎ facem desene pentru colorat şi tot felul de alte lucruri drǎguţe pentru ea. Iar duminica dimineaţǎ era înveselitǎ cu un mic dejun la pat, constând în ceai, suc de portocale din care jumǎtate se vǎrsa pe trepte şi croisante unse, ale cǎror firimituri rǎmâneau prin pat zile în şir.

De fapt, scopul acestei zile este ca şi mamele sǎ petreacǎ o zi minunatǎ fǎrǎ sǎ trebuiascǎ sǎ facǎ absolut nimic. Deşi poate pǎrea ciudat, pentru cǎ la mine acasǎ nu se întâmpla niciodatǎ aşa, ideea din spate rǎmâne valabilǎ. Nu realizǎm adesea câtǎ muncǎ şi cât efort depun mamele într-o familie şi, din acest motiv, existǎ o zi pe an în care primesc şi ele puţin mai multǎ atenţie (şi cadouri).

A trecut de mult timp ziua mamei, ştiu asta. Din fericire se vor sǎrbǎtori şi luna aceasta destule alte zile tematice, încât sǎ ne ajungǎ sǎ ne gândim la ele un an întreg. La fel a fost, acum ceva timp, Ziua Internaţionalǎ a Conştientizǎrii Autismului. Nu este o zi în care încercăm să fim autiști. Şi nici nu sǎrbǎtorim cǎ existǎ autişti, ceea ce este ciudat, pentru cǎ, în general, este cool “sǎ te comporţi ca un autist”. Motivul pentru care aceastǎ zi este dedicatǎ conştientizǎrii autismului, este pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se luptǎ persoanele cu autism, în viaţa de zi cu zi. Probabil cǎ vǎ gândiţi acum la autiştii care cedeazǎ nervos atunci când în preajma lor are loc o schimbare spontanǎ sau la aceia care au o repulsie faţă de evenimentele sociale. Este mult mai mult decât atât. Din acest motiv, aş dori sǎ vǎ invit în lumea gândurilor unei persoane care are sindromul Asperger, o variantǎ relativ mai blândǎ a autismului.

Imaginaţi-vǎ cǎ într-o bunǎ zi vǎ treziţi într-o ţarǎ a cǎrei limbǎ nu o înţelegeţi şi a cǎrei culturǎ vǎ este total necunoscutǎ. La prima vedere arǎtaţi exact la fel ca ceilalţi locuitori şi nimeni nu vede cǎ sunteţi diferit. Vǎ strǎduiţi din greu sǎ învǎţaţi limba, dar sunteţi luat în bǎtaie de joc şi considerat nebun.

Tradiţiile nu par sǎ aibǎ nici o logicǎ pentru dumneavoastrǎ; nu le cunoaşteţi şi nimeni nu vi le explicǎ. Lucrurile pe care le faceţi cu plǎcere sunt privite ca fiind înapoiate. Deveniţi frustrat. Sunteţi cu totul normal, aveţi atâtea lucruri pe care aţi dori sǎ le spuneţi şi sǎ le faceţi, însǎ nu vǎ puteţi exprima.

Aceasta este viaţa zilnicǎ a unei persoane cu sindromul Asperger. La suprafaţǎ nu-şi afişează sentimentele, însǎ în interior se simte înstrǎinat de lume, zi de zi. Autismul este mai mult decât ceea ce ţine de ordine. Fiecare aspect al vieţii este, din punct de vedere structural, diferit. Este ca şi cum ai avea un alt fel de mâncare în cap. Toţi suntem de acord cǎ felurile de mâncare au ingrediente diferite şi gust diferit, de exemplu, supa de roşii şi supa de legume, dar ar fi bizar sǎ nu avem voie sǎ mâncǎm decât supǎ de roşii. Atunci cei cǎrora le place supa de legume, vor avea o problemǎ. Acelaşi lucru se întâmplǎ şi cu creierul unui autist. Nu se comportǎ conform normelor, deci este un ciudat. Din fericire existǎ şi destui oameni care nu-i judecǎ în acest mod.

Un astfel de om a fost Albert Einstein, care, referindu-se la acest subiect, a declarat urmǎtoarele:

Fiecare este genial. Dar, dacǎ judeci un peşte în funcţie de cât de bine se poate cǎţǎra într-un copac, atunci peştele va crede toatǎ viaţa lui cǎ este prost.

Autiştii sunt peşti care încearcǎ toatǎ viaţa, în mod continuu, sǎ se caţere în copac, ceea ce îi face sǎ depunǎ foarte mult efort şi nimeni nu vede acest lucru. La fel cum bǎtrâneţea este o sarcinǎ zilnicǎ. Bǎtrânii îşi petrec o mare parte din timp crescându-şi nepoţii. Autiştii renunţă foarte mult la propria personalitate pentru a se încadra cât se poate de bine în societate. Din pǎcate, însă, ei nu primesc desene drept cadou şi nici mic dejun la pat.

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.