familieviaţa de familie

„Sfinte Nicolae, te rog du textul acesta cui trebuie, pentru a face ce trebuie pentru femeile însărcinate care vor să se întoarcă în România și pentru copiii lor!”

O tânără mamă cu carieră s-a întors în țară doar pentru a „ateriza” într-un vid legislativ care o privează de orice sprijin, deși s-a întors aici pe un post bun, cu toate contribuțiile plătite la zi. Ea le atrage atenția autorilor de politici publice din România: „O situație ca a mea nu încurajează întoarcerea în țară”. Alexandra Nadane, președinta asociației România pentru viață, publică mărturia de mai jos pe blogul ei, AlexandraNadane.ro, confirmând: Textul de mai jos este de la o cunoștință și este 100% real.


I-am îndemnat totdeauna pe cunoscuții plecați în străinătate să se întoarcă în România. Nu doar pentru că eu iubesc România, ci și pentru că mi se pare că e cel mai firesc lucru să trăim aici, din multe motive. Unul dintre ele este și acela că până la 18 ani am primit foarte multe lucruri de la România și e firesc să dorim să contribuim și noi după 18 ani la binele ei și la binele copiilor din țară.

Așa că atunci când am plecat în State am știut că mă voi întoarce.

Acum 3 ani, după terminarea doctoratului în Germania, am primit o ofertă de la Microsoft, pentru o poziție de Applied Scientist, în Seattle, SUA.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nu am stat mult pe gânduri, pentru că, una la mână, era genul de oferta de nerefuzat, și, doi la mână, am avut un termen foarte scurt până când trebuia să dau răspunsul. Nu căutam să plec neapărat din nou din țară, cu atât mai puțin de pe continent, dar am considerat că e o bună ocazie de a câștiga o experiență nouă, pe plan profesional, dar și pe plan personal: Microsoft e Microsoft, SUA e SUA. Am hotărât atunci, împreună cu soțul, să folosim această șansă și ne-am mutat în State, cu gândul clar de a ne întoarce. Ne-am pus un deadline de 3 ani.

În State am născut primul copil și am stat acasă cu el doar câteva luni, că așa e în sistemul american, dar, e un mare dar, la locul de muncă aveai niște facilități, de genul cameră separată pentru a te pompa și frigider pentru a păstra laptele, foarte importante. Facilitățile sunt nu doar de dorit, dar sunt necesare și în România.

Facilitățile nu înlocuiesc prezența, așa că m-am mângâiat cu speranța că la următorul copil o să stau mai mult cu el, că știam că în România concediile post-natale sunt de 1-2 ani.

Au trecut trei ani în State și, odată cu termenul pe care îl fixasem ca limită, a apărut și conjunctură favorabilă de întoarcere. Soțul meu lucra pentru o companie internațională, care are centrul de dezvoltare la București, și a avut ocazia de a se întoarce în țară pe aceeași poziție pe care era în SUA.

Nu am stat nici acum pe gânduri.

În acești 3 ani, amândoi am crescut profesional enorm, însa nu am fost niciodată îndoiți de întoarcerea noastră. Mulți ne întrebau chiar: cum de am hotărât să ne întoarcem în Romania? Simplu: noi nu am plecat cu gândul de a rămâne în SUA, ci de a căpăta experiență profesională acolo. Așa că întoarcerea a fost naturală.

Mi-a fost relativ ușor să îmi găsesc un loc de muncă în București, dat fiind faptul că economia din țară a crescut foarte mult în ultimii ani, și am avut de unde alege. A fost o perioadă intensă de pregătiri și interviuri, iar în final am ales o companie de retail românească. Faptul că e românească a fost pentru mine cu atât mai motivant să fac acest salt. Chiar îmi doresc să crească România din toate punctele de vedere.

Asta este jumătatea introductivă a dorinței mele de Sf. Nicolae. Urmează jumătatea de cerere.

Căsătorită, cu copil, cu experiență, cu loc de muncă bun, în țara mea, sănătoasă, cu biserica la două minute de locuință (în Seattle mergeam cu mașina 50 minute pentru asta) – ce mi-aș mai dori de Sf. Nicolae?
De Sf. Nicolae îmi doresc să ajungă partea a doua a acestui text sub ochii celor care pot face un mare bine femeilor și familiilor din diaspora care se hotărăsc să se întoarcă în țară.

Înainte de a pleca din SUA am rămas însărcinată. Bucurie mare, cel puțin mămicile înțeleg de ce!

Una peste alta, până am încheiat totul la Microsoft și ne-am mutat la București, aveam 4 luni de sarcină.

Foarte important: între serviciul din SUA și cel din România, doar o săptămână nu am fost angajată, pentru ca am dorit să am posibilitatea să mă acomodez după schimbarea fusului orar, diferența fiind de 10 ore.

Bineînțeles că, atunci când am aflat că sunt însărcinată, mi-am dat seama că voi naște după întoarcerea în România și am căutat ce reglementări sunt din punct de vedere al muncii și concediului în perioada post-natală.

La început am fost relativ liniștită, nu m-am gândit că pot să fie probleme pentru că în Europa există sprijin pentru gravide și concediu de maternitate chiar mai mult decât în State.

Există, însă nu când te întorci din SUA!

Am început să mă documentez mai bine și am aflat că nu mă puteam încadra la concediu pentru creșterea copilului pentru că nu cotizasem 12 luni în Romania sau UE.

Ok, nu e cel mai tragic lucru, nu m-am comparat cu situația din țară, ci m-am gândit că dacă mai stăteam în State nu aș fi putut avea 1 sau 2 ani de concediu pentru îngrijirea copilului după naștere.

Ulterior însă am aflat că nu mă încadrez nici în concediul de lăuzie, care este de fapt un concediu medical după naștere. La acest concediu au dreptul doar cei care au lucrat cel puțin 6 luni anterioare în România sau UE. Făcând calcul, mie îmi ieșeau că voi lucra 5 luni în România după întoarcere.

Cu alte cuvinte, am ajuns în situația imposibilă de a nu avea dreptul 1. la concediu, pe motivul de mai sus, dar 2. nici la muncă, pentru că în primele 42 de zile după sarcina e ilegal să mă întorc la muncă! Pare că singura soluție legală este să renunț la locul de muncă… Stai calmă, mămică dragă, și maternitatea și iubirea de țară cer sacrificii!

Dincolo de a face haz de necaz, sper, totuși, să nu trebuiască chiar să renunț la locul de muncă pentru a nu face o ilegalitate.

Pentru mine nu cred că mai e timp de făcut ceva din punct de vedere legislativ, peste două luni o să nasc, dar pentru viitoarele femei care vor fi în situația mea se poate face ceva.

Dragi responsabili cu legile și reglementările pentru perioada de sarcină, lăuzie și creșterea copilului și dragi responsabili pentru întoarcerea românilor în țară,

Am muncit cu seriozitate în SUA, muncesc cu seriozitate în România, am plătit impozitele în SUA, le plătesc în România, am contribuit la economia SUA, contribui la economia României, mulțumesc SUA pentru ce am primit acolo și vom reveni în vacanțe, mulțumesc României pentru tot ce am primit aici și sper că contribui și eu la binele țării!

DAR O SITUAȚIE CA A MEA, de femeie însărcinată care muncește și se întoarce în România și constată că se află într-un vid legislativ, NU ÎNCURAJEAZĂ ÎNTOARCEREA ÎN ȚARĂ.

În epoca cooperării internaționale, iar cu SUA avem chiar și un parteneriat strategic, sunt sigură să se pot crea mecanisme care să rezolve această lipsă legislativă și astfel femeile românce însărcinate din afara UE să fie încurajate să se întoarcă în țară. Dragostea noastră de țara natală are nevoie să nu i se trântească ușa în nas pe motiv că suntem însărcinate! Dorim copiilor noștri să rămână români, vă rugăm să ne ajutați!
Asta e dorința mea de Sf. Nicolae de la România.

Sfinte Nicolae, te rog du textul acesta cui trebuie pentru a face ce trebuie pentru femeile însărcinate care vor să se întoarcă în România și pentru copiii lor!


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button