Sergiu Moroianu: „USR este obligat prin propriile promisiuni pre-electorale să susțină în Parlament organizarea oricărui referendum care îndeplinește cumulativ condițiile de a fi susținut de numărul de cetățeni prevazut de lege și de a fi validat de către Curtea Constituțională”

În timp ce Nicuşor Dan a demisionat de la conducerea USR, iar partidul încearcă să-şi clarifice cum să se pronunţe (sau nu) în legătură cu referendumul pentru familie, Sergiu Moroianu, fost membru USR şi soțul lui Clotilde Armand, a explicat de curând pe pagina sa de Facebook de ce parlamentarii USR care au votat altelfe decât în favoarea referendumului şi-au trădat misiunea şi promisiunea faţă de alegători. Redăm integral mai jos postarea sa.

Vreau să clarific o neînțelegere care parazitează discuția despre referendumul intern în USR. In mod intenționat sau din deficientă cognitivă, actorii implicați confundă fondul chestiunii cu forma.

FONDUL problemei este dacă USR și membrii săi ar trebui să susțină, să se opună sau să nu se pronunțe în cadrul propusului referendum, încă ne-aprobat de Parlament, privind modificarea articolului 48 din Constituția României în sensul precizării cuvântului „soți” asa cum este el explicat în articolele 258 și 259 din Codul Civil și în conformitate cu intenția evidenta a legiuitorului.

FORMA problemei este dacă parlamentarii USR trebuie sa voteze pentru, împotrivă sau să nu se poziționeze (sa voteze fiecare după cum dorește) în privința votului din Parlamentul Romanei privind aprobarea sau respingerea inițiativei populare de modificare a Constituției depusă la Parlament și validată de Curtea Constituțională a României în anul 2016 și aprobată de Camera Deputaților în 2017.

Pe FOND: partidul USR conține oameni cu convingeri diverse în privința căsătoriei deoarece partidul nu s-a format și nu s-a prezentat în alegeri cu o poziție pe aceasta temă. Doctrina partidului este total disjunctă de această temă. O poziționare a USR pe tema căsătoriei ar fi ilegitimă, inoportună și ar trăda buna credință a oamenilor care s-au înscris în partid sau l-au votat fiind asigurați că nu va exista o astfel de poziționare.

Pe FORMA: partidul USR s-a poziționat explicit, încă de la formare, pentru: bună administrare, democrație participativa, legi electorale care să asigure reprezentativitate, diminuarea numărului de Parlamentari și diminuarea rolului partidelor politice în alte domenii decât cel politic. Făcând abstracție de conținutul inițiativei legislative de modificare a Constituției, este evident că USR a promis implicit cetățenilor că le va apăra dreptul constituțional la referendum (orice referendum, nu numai cel la ordinea zilei), conform articolului 2 din Constituție.

Concluzii:

1) USR nu trebuie să se poziționeze în privința votului membrilor sai la (ipoteticul) referendum încă neaprobat de Senat.

2) USR este obligat prin propriile promisiuni pre-electorale să susțină în Parlament organizarea oricărui referendum care îndeplinește cumulativ condițiile de a fi susținut de numărul de cetățeni prevazut de lege și de a fi validat de către Curtea Constituțională. Votul celor 15 deputați USR care s-au abținut sau au votat împotriva organizării referendumului a fost o încălcare a misiunii cu care au fost investiți de partid și a promisiunii către alegători de a apăra democrația reprezentativă. Acest gen de vot anti-democratic și care urmărește îngrădirea drepturilor cetățenești nu trebuie sa se repete la votul din Senat.

 


DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , ,


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.